Vijf stellingen over genieten > Lifestyle > Audi Nederland
Audi Nederland Lifestyle
Vijf stellingen over genieten

Vijf stellingen over genieten

Future is an attitude. Andreas Caminada, Zwitserse sterrenkok, legt uit waarom genieten veel meer is dan een voortreffelijke maaltijd.

Tekst: Bernd Zerelles - Foto's: Thomas Luethi, Lukas Lienhard, Thomas Buchwalder Leestijd: 3 minuten

Portret van Andreas Caminada.Portret van Andreas Caminada.

Zijn basis is Fürstenau, in het Zwitserse kanton Graubünden. In bijna twintig jaar tijd heeft Andreas Caminada (45) daar een plek gecreëerd waar alles in het teken staat van genieten, met een Graubündens pension, bakkerij, koffiebranderij, vegetarisch fine-dining-restaurant Oz en als kroonjuweel Schloss Schauenstein, een veelvuldig bekroond sterrenrestaurant en boetiekhotel (andreascaminada.com). "Het is een klein stadje dat we uit zijn doornroosjeslaap hebben gewekt", zegt Caminada, die in een dal in de buurt opgroeide. In zijn overige restaurants, IGNIV by Andreas Caminada in Bad Ragaz, Zürich, St. Moritz en Bangkok, biedt Caminada jonge koks in zijn team een platform om op basis van dezelfde culinaire filosofie een geheel eigen karakter te smeden. "We delen dezelfde visie en passie en zij brengen deze locaties tot leven. In het slot ben ik op mijn plaats. Daar ben ik altijd te vinden en daar wil ik ook blijven." Andreas Caminada vat zijn visie op het goede leven samen in vijf stellingen.

1. Genieten is een favoriete plek

"Mensen die zichzelf willen verwennen zijn bij ons aan het juiste adres. Ze kunnen de dagelijkse sleur vergeten, tot rust komen en genieten. In mijn geboorteplaats kunnen ze de kleine dingen in het leven waarderen. Ze worden er warm ontvangen en ervaren de regionale verbondenheid, verhalen en een frisse start. Mijn team, onze gasten en ik zijn hier volmaakt gelukkig.”

Schloss SchauensteinSchloss Schauenstein
Andreas Caminada: "Dit is thuis voor mij, waar de bergen geborgenheid geven en de lucht fris en schoon is."Andreas Caminada: "Dit is thuis voor mij, waar de bergen geborgenheid geven en de lucht fris en schoon is."

2. Genieten is geen poespas

"Geen uitgebreid programma, geen afleiding, geen show. Gewoon een goede maaltijd. Een authentiek aanbod. In het slot, bij Oz of in Gasthaus Casa Caminada. Onze gasten kijken daarnaar uit. Door dit genot worden de zintuigen scherper. Genieten betekent dat je je met alle zintuigen op de beleving concentreert."

"Onze keuken zet in op eenvoudige producten, want niet alle gasten weten ingrediënten als witte kaviaar of zee-egel te waarderen", zegt Caminada over zijn gourmetcreaties."Onze keuken zet in op eenvoudige producten, want niet alle gasten weten ingrediënten als witte kaviaar of zee-egel te waarderen", zegt Caminada over zijn gourmetcreaties.
Zeeforel in plaats van tarbot, duindoorn in plaats van passievrucht: Caminada creëert zijn gerecht met ingrediënten uit de Alpenregio, en natuurlijk uit zijn eigen tuin.Zeeforel in plaats van tarbot, duindoorn in plaats van passievrucht: Caminada creëert zijn gerecht met ingrediënten uit de Alpenregio, en natuurlijk uit zijn eigen tuin.

3. Genieten is cultuur

"Genieten is cultuur – de cultuur van gastvrijheid. Als gasten ons bezoeken en openstaan voor wat wij te bieden hebben, dan is het niet slechts onze taak, maar vooral onze passie om ze te verwennen. Als ze zich persoonlijk in de watten gelegd voelen, zijn mensen ook bereid om zich aan onze wereld over te geven."

Een intieme locatie met een unieke ambiance: door de gastvrijheid van Andreas Caminada gaat genieten vanzelf.Een intieme locatie met een unieke ambiance: door de gastvrijheid van Andreas Caminada gaat genieten vanzelf.

4. Genieten is de menselijke maat

“Hoewel we gasten hun ruimte geven, zijn we altijd in de buurt. Iedere medewerker legt zijn hart, ziel en persoonlijkheid in dit werk. En dat pikken de gasten op. Het is hier cool op een ingetogen, subtiele manier. Perfectie is nooit ver weg. Voeg daar de intimiteit van de locatie aan toe en je begrijpt waar onze bijzondere ambiance vandaan komt.”

Andreas Caminada.Andreas Caminada.
Andreas Caminada bij een bergmeerAndreas Caminada bij een bergmeer

5. Genieten is inspirerend

"Wij streven ernaar om blijvende herinneringen te creëren. Herinneringen aan een bijzondere keuken, een buitengewone sfeer, een unieke stijl. Aan de tijd die mensen op deze plek hebben doorgebracht. En herinneringen aan de mensen met wie zij hier waren. Als onze gasten het moment benutten om van deze plek te genieten, dan blijft ze dat bij. Het genot van deze ervaring werkt dan inspirerend."

Henrik Wenders (links), Head of Brand van AUDI AG, in gesprek met Andreas Caminada.Henrik Wenders (links), Head of Brand van AUDI AG, in gesprek met Andreas Caminada.

Conversations on Progress: Henrik Wenders ontmoet Andreas Caminada

 

Henrik Wenders and Andreas Caminada in conversation.