Audi x The Gray Man: nieuwe perspectieven > Lifestyle > Audi Nederland
Audi Nederland Lifestyle
Audi x The Gray Man: nieuwe perspectieven

Audi x The Gray Man: nieuwe perspectieven

De film The Gray Man moet een nieuwe draai geven aan het genre van de spionagethrillers. Audi draagt bij aan de actie met twee volledig elektrische e-tron-modellen. We namen een kijkje achter de schermen bij de filmproductie.

Tekst: Benjamin Seibring – Vertaling: Stefan Wilms – Foto's: Paul Abell/Netflix © 2022 Leestijd: 6 minuten

De Audi RS e-tron GT op de filmset met een camerakraan in beeld.

Met agenten die op rijdende auto’s springen, explosies, achtervolgingen op hoge snelheid en snel opeenvolgende scènes belooft de trailer van The Gray Man bloedstollende acties en grote namen. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Natuurlijk draait het om entertainment, maar regisseursduo Joe en Anthony Russo benadrukt dat hun spionagethriller een volledig nieuwe interpretatie van dit filmgenre is. Neem alleen al de manier waarop Ryan Gosling, een van de hoofdrolspelers, praat en beweegt.

Ook de autokeuze zegt iets en al helemaal omdat voor auto’s in The Gray Man een belangrijke rol is weggelegd. De filmsterren rijden onder meer in volledig elektrische e-tron-modellen, waarmee Audi de innovatieve aanpak van de filmmakers kracht bij zet. Die auto’s rijden niet rond met allerlei geavanceerde wapensystemen, maar blinken uit door hun prestaties en acceleraties – kenmerken die af-fabriek al inbegrepen zijn. Audi en The Gray Man hebben elkaar gevonden in een vernieuwende aanpak. Ze spelen met de clichés over beroemde films met geheim agenten en hun auto’s. Geen mannelijke macho’s en vrouwelijke onderwerping meer, maar geëmancipeerde spionnen anno nu. Minder snel en gevaarlijk rijden, meer doordachte en verfijnde prestaties.

Australiër Steve Taylor heeft meer dan dertig jaar ervaring in de filmindustrie. Hij zorgt voor de voertuigen die in blockbusters schitteren, zoals in The Gray Man. Als ‘action vehicle supervisor’ is hij verantwoordelijk voor de naadloze integratie van de hero cars in het filmuniversum en voor een overtuigend auto-optreden in actiefilms.

Op de filmset zijn flexibiliteit, improvisatietalent en creativiteit belangrijk

Steve Taylor, action vehicle supervisor van The Gray Man

Naast vertrouwde modellen zoals de Audi RS 7 Sportback koos het team van The Gray Man voor de Audi RS e-tron GT en Audi Q4 e-tron Sportback. “De Russo-broers hadden een duidelijk beeld voor ogen van de filmkarakters, hun gedrag en vanzelfsprekend ook de auto’s waarin zij hun missies voldoen,” aldus Steve Taylor. Op basis van die informatie besprak hij met de setontwerpers en producers wat ze met de auto’s konden doen, en dan met name met de elektrische modellen. “Er zijn veel mensen betrokken bij het filmen van actiescènes met auto’s. De stuntcoördinator schrijft in samenspraak met de regisseur een eerste opzet voor de autoscènes. En vanaf dan ben ik er ook bij betrokken,” legt Taylor uit. Zijn team en hij gaan dan aan de slag om de voertuigen voor te bereiden voor de gewenste filmacties.

De productieauto’s die in films figureren, worden namelijk vooraf klaargestoomd om precies te kunnen doen wat in het filmscript staat. “Er is geen vaste, systematische manier om een film te draaien,” licht Taylor toe op de set. “Om iets te maken zijn flexibiliteit, improvisatietalent en creativiteit belangrijk.” Die eigenschappen waren zeker nodig voor de constructie die tijdens de opnames van The Gray Man op het dak van de Audi Q4 e-tron Sportback was gemonteerd. Deze zogeheten ‘pod car rig’ bestond uit een kooi van ronde buizen met daarin een racekuipje, stuur en pedalen. Degene die daar zat, bestuurde in werkelijkheid de auto. “Met een pod car rig zijn allerlei nieuwe interieuropnamen mogelijk,” weet Taylor. Het interieur van de Audi Q4 e-tron Sportback kon volledig intact blijven. Een team van specialisten zorgde er in nauw overleg met Audi voor dat de originele besturing en pedalen losgekoppeld werden. Klinkt simpel, is het echter niet. Het resultaat was dat iedereen voor en achter de camera zich volledig op de filmscènes kon richten. Taylor: “Bijkomend voordeel is dat je binnenin 360 graden rondom kunt filmen, wat volledig nieuwe mogelijkheden biedt om elke actie vast te leggen.”

 
 

Audi wil de transitie naar andere mobiliteit op het filmdoek laten zien

Kai Mensing, bij AUDI AG verantwoordelijk voor internationale productplaatsing

Steve Taylor denkt niet dat elektrische modellen de auto’s met dikke verbrandingsmotoren volledig uit actiefilms verjagen. “Europa is veel verder met de overstap naar elektrisch rijden dan de VS of Australië.” Hij ziet de inzet van een auto zoals de Audi Q4 e-tron Sportback in een prestigieuze blockbuster als een goede, maar gedurfde stap, die niet zonder uitdagingen is. Wat te denken van het gebrek aan geluid als zo’n auto door het beeld rijdt? In The Gray Man zijn de e-tron-geluiden achteraf toegevoegd. Voor Kai Mensing, bij AUDI AG verantwoordelijk voor internationale productplaatsing, zijn dergelijke uitdagingen niet onoverkomelijk. “Die horen bij grote veranderingen.” De Audi-manager hoopt met zinvolle integratie zowel filmmakers als publiek warm te maken voor de toekomst. “Audi wil de transitie naar andere mobiliteit op het filmdoek laten zien. Dan weten miljoenen kijkers wat eraan komt.”