Actieradius > Elektrische en plug-in-hybride Audi rijden > Audi Nederland
Elektrische en plug-in-hybride Audi rijden

Actieradius van uw Audi

Zorgeloze mobiliteit

Zorgeloze  mobiliteit door een ruime actieradius.

Vrijheid betekent voor ons grenzeloze mobiliteit. Steeds krachtiger hoogvoltage-accu's maken elektrisch rijden steeds beter geschikt voor dagelijks gebruik en voor elke levensstijl.

Dankzij het steeds groeiende openbare laadnetwerk van Audi e-tron charging service u onderweg niet alleen laadpunten van diverse aanbieders in steden ter beschikking, maar exclusief voor uw elektrische Audi ook de snelladers langs de snelwegen.

Ontdek de wereld van de comfortabele actieradius van elektrische en plug-in hybride Audi modellen.

Wat is actieradius?

De actieradius is de afstand die uw auto aflegt op een volle accu, een volle brandstoftank of een combinatie daarvan. Dit getal zegt dus eigenlijk hoever u met uw auto komt zonder tussentijds te laden en/of te tanken.

De actieradius van een elektrische auto is het aantal kilometers dat de auto op een volle accu, zonder tussendoor op te laden, kan rijden. Bijvoorbeeld de Audi e-tron heeft volgens de WLTP-test een actieradius van ruim 400 kilometer. Ongeveer een derde van deze afstand rijdt de e-tron op teruggewonnen energie.

De volgende aspecten dragen bij aan de grote actieradius van uw Audi:

  • De grote batterijcapaciteit
  • De lage luchtweerstand van de carrosserie
  • Het managen van hitte in de elektromotoren
  • Het vernieuwende recuperatiesysteem
Meer over energie terugwinnen tijdens het rijden.

Hoeveel actieradius heb ik nodig?

Welke actieradius u nodig heeft, is onder meer afhankelijk van hoeveel kilometers u jaarlijks rijdt en ook welke afstanden u dagelijks aflegt. Hoe meer u rijdt, hoe hoger de actieradius moet zijn. Bij hogere temperaturen kan de actieradius hoger uitvallen dan bij lagere temperaturen.

De hoeveelheid kilometers die een elektrische auto op een volle accu kan rijden, wordt beïnvloed door meerdere factoren:

  • De configuratie van de auto
  • Het rijgedrag van de bestuurder
  • Omgevingsfactoren, zoals situaties in het verkeer
  • Klimaatomstandigheden, zoals het weer en de buitentemperatuur
Meer over energie terugwinnen tijdens het rijden.

Actieradius van een plug-in hybride auto

Niet iedereen kan of wil op een volledig elektrische auto overstappen. Daarom zijn er de plug-in hybridemodellen van Audi. Een plug-in hybride auto wordt aangedreven door een benzinemotor en ondersteunt door een elektromotor.
De plug-in hybride modellen van Audi zijn te herkennen aan de motoraanduiding TFSI e.

Korte afstanden kun je volledig elektrisch afleggen door middel van de elektromotor en compacte accu. Daarnaast komt de benzinemotor van pas om langere trajecten te rijden. De accu is bij een laadpaal op te laden. Bekijk de actuele actieradius per model op de modellenpagina.

Audi e-tron: virtual mirrors

De Audi e-tron is onthuld en brengt als eerste auto ter wereld een interessant technologisch hoogstandje met zich mee: digitale buitenspiegels. Het gebruik van camera’s in plaats van traditionele buitenspiegels maakt de auto een stuk efficiënter en veiliger. Hoe? We vertellen u alles over de toegevoegde waarde en werking van digitale buitenspiegels.

De camera spiegels van de Audi e-tron

Voor lange tijd een concept, maar nu de werkelijkheid: de Audi e-tron kan uitgerust worden met high-resolution camera’s in plaats van conventionele buitenspiegels. Een progressieve stap en een interessant stukje technologie. De digitale buitenspiegels bevatten een kleine camera die real-time contrastrijke beelden versturen naar de ingebouwde oled-touchscreens. Deze schermen bevinden zich op de overgang van de dashboard naar de portieren. Beide buitenspiegels zijn afzonderlijk instelbaar in de MMI. Zo kunt u zelf bepalen wat u ziet. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld achteropkomend verkeer en stoepranden glashelder zien, zelfs met slecht weer.

Drie tips op de actieradius van uw elektrische auto te vergroten

Tip 1. Terugwinnen van remenergie

Elektrische auto’s hebben het vermogen om tijdens het autorijden regeneratief te remmen. Dit heeft een zeer positieve invloed op de actieradius van deze auto’s. De Audi e-tron heeft een uniek en zeer innovatief recuperatiesysteem. De auto wint in twee situaties energie terug: als de bestuurder het rempedaal indrukt en als de bestuurder het gas loslaat. Tijdens deze acties zetten de elektromotoren kinetische energie om in elektrische energie. De e-tron wint de meeste energie terug tijdens het loslaten van het gaspedaal, laat de auto dus zoveel mogelijk uitrollen.

Het terugwinnen van energie speelt een grote rol in het ruime bereik van meer dan 400 kilometer (WLTP) van de e-tron. De auto rijdt ongeveer een derde van deze afstand op teruggewonnen energie.

Tip 2. Ken uw elektrische auto

U kunt de actieradius van uw e-tron sterk vergroten door gebruik te maken van slimme assistentiesystemen. Deze toepassingen zijn speciaal ontworpen om de auto zo efficiënt mogelijk te laten rijden en de bestuurder tijdens het rijden te ondersteunen. Audi-rijders kunnen onderweg gebruik maken van de standaard efficiency assist. Deze functie detecteert het verkeer om de bestuurder heen en geeft aanwijzingen in de virtual cockpit om anticiperend te kunnen rijden. In combinatie met de adaptive drive assistent kan de efficiency assist de auto anticiperend laten afremmen en versnellen. Hierdoor haalt u altijd het maximale uit uw actieradius. Daarnaast kent het MMI navigatiesysteem uw ingevoerde route en past hierdoor uw remgedrag aan op bijvoorbeeld een naderende bocht.

Tip 3. Accelereer met mate en rij vloeiend

Stabiel rijden op een constante snelheid vergroot de actieradius van een elektrische auto. Hierdoor worden de elektromotoren minimaal belast en verbruiken ze weinig energie. Hoge snelheden en veel wisselingen in de snelheid vergen daarentegen veel vermogen van de elektromotoren. Zet tijdens het rijden daarom de cruisecontrol aan, ook bij lage snelheden. Op deze manier haalt u het maximale aantal kilometers uit een volle accu.

Het aantal kilometers dat een elektrische auto kan afleggen op een volle accu met elektriciteit is een spraakmakend onderwerp. Lees alles over de actieradius van de e-tron of bereken dit eenvoudig met de actieradiustool.