Hybride rijden > Elektrische en plug-in-hybride Audi rijden > Audi Nederland
Hybride rijden

Alles over hybride rijden

Met een plug-in hybride auto heeft u het beste van twee werelden. Deze auto's zijn niet alleen zuinig en milieuvriendelijk, maar ook nog eens verrassend krachtig. Vind hier alle informatie over hybride rijden en het verschil tussen de hybride aandrijflijnen.

Wat is hybride rijden?

Het verschil tussen elektrisch en hybride rijden zit enerzijds in de actieradius van de auto op elektriciteit en anderzijds in de aandrijving. Is een auto 100% elektrisch, en is er geen andere brandstof nodig om vooruit te komen, dan spreken we over een elektrische auto. Heeft de auto een combinatie van een elektrische aandrijving en een gewone brandstofmotor? Dan noemen we dit 'hybride'. De meeste hybride auto's moeten worden opgeladen door middel van een laadpaal en heten hierdoor plug-in hybrides. Daarnaast zijn er ook andere vormen van hybride die we graag toelichten.

Ontdek onze plug-in hybrides

 • Q8 TFSI e

  Q8 TFSI e

  Hybride

  Vanaf 100.950,00 EUR

  Gemiddeld energieverbruik *: consumption0.fuel: consumptionRange0.wltp.combined.formatted | consumption1.fuel: consumptionRange1.wltp.combined.formatted (WLTP); Gemiddelde CO₂ emissie*: 36–29 g/km

Einde lijst

Soorten hybride

De plug-in hybride

Het beste van twee werelden

Combineer de duurzaamheid van een elektrische motor met de zekerheid van een brandstofmotor. Met onze plug-in hybrides kunt u tot 65 km geruisloos en zuinig rijden met een elektrische aandrijving. Ligt uw bestemming verder dan 65 km, dan neemt de benzinemotor het over. Het opladen van een plug-in hybride auto gebeurt net als een elektrische auto middels een laadpaal.

De mild hybrid

Een nieuwe manier om zuiniger te rijden

Het belangrijkste onderscheid tussen mild hybrides en andere hybride voertuigen is dat mild hybrides over het algemeen een beperkte elektrische actieradius hebben en de elektrische motor voornamelijk als ondersteuning voor de verbrandingsmotor fungeert. Deze technologie draagt bij aan een betere brandstofefficiëntie en kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, maar biedt niet dezelfde mate van elektrische aandrijving als volledige hybrides of volledig elektrische voertuigen.


Wat zijn de voordelen van hybride rijden?

Hybride autorijden heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Lagere brandstofkosten:
  Hybride auto's zijn zuiniger, omdat ze zowel een elektromotor als een benzinemotor hebben. Dit betekent dat u minder vaak hoeft te tanken.
 • Belastingvoordeel:
  Met een plug-in hybride auto kunt u in aanmerking komen voor 50% korting op de motorrijtuigenbelasting (MRB). 
 • Milieuvriendelijker:
  Hybride auto's stoten minder CO2 uit, wat beter is voor het milieu. Ze hebben minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstofoxiden en fijnstof, hierdoor is tevens de prijs die u voor bpm betaald lager dan bij een reguliere benzine auto.
 • Stil rijden:
  Omdat hybride auto's ook op elektriciteit kunnen rijden, zijn ze stiller dan benzine- en dieselauto's. 
 • Minder onderhoud:
  Hybride auto's hebben meestal minder onderhoud nodig, omdat ze minder slijtage hebben aan de remmen en de motor.


Is hybride rijden financieel aantrekkelijk?

Het aanschaffen van een plug-in hybride auto kan zeer aantrekkelijk zijn. Door de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) en de lagere verbruikskosten kunt u namelijk uw voordeel halen uit een plug-in hybride auto. U verbruikt minder brandstof met een plug-in hybride auto omdat de elektromotor op sommige trajecten de benzinemotor vervangt. Wie nu een plug-in hybride auto koopt, krijgt ook nog eens korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb). Tot 2025 krijgt u 50% korting. In 2025 is de korting nog 25% en vanaf 2026 moet de volledige mrb worden betaald.