“Auto’s zijn een prachtig medium om schoonheid te creëren” > Lifestyle > Audi Nederland
Audi Nederland Lifestyle
“Auto’s zijn een prachtig medium om schoonheid te creëren”

“Auto’s zijn een prachtig medium om schoonheid te creëren”

Andrés Reisinger is een van ’s werelds meest gevraagde digitale kunstenaars en ontwerpers. Geïnspireerd door de nieuwe, volledig elektrische Audi Q6 e-tron creëerde hij buitengewone kunstuitingen om de aankomende wereldpremière van dit model te vieren.

Tekst: Jan Strahl - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Andrés Reisinger, Antonis Hadjimichael Leestijd: 4 minuten

Digitaal kunstwerk van Andrés Reisinger met de Audi Q6 e-tron.Digitaal kunstwerk van Andrés Reisinger met de Audi Q6 e-tron.

Al op jonge leeftijd maakte Andrés Reisinger zich de software eigen om digitaal eigen ruimtes te creëren. Zijn fascinatie voor digitale kunst betreft vooral de onbegrensde mogelijkheden. De Argentijnse kunstenaar vindt dat technologie op zichzelf een ervaring kan bieden. Hij werkt al een tijdje met Audi samen, op basis van een gedeelde interesse om digitale beleving, design en technologie met elkaar te verbinden. Voor de geheel nieuwe, volledig elektrische Audi Q6 e-tron kwam hij met het idee om de auto al voor de onthulling in de schijnwerpers te zetten. In de stijl van Reisinger, vanzelfsprekend.



Hij zoekt altijd naar een manier om de toeschouwer mee te nemen op een reis waarin het proces te volgen is. Kom met ons mee en bezoek de ontwerpstudio van Andrés Reisinger in Barcelona.


Je zegt dat jouw werk niet in een hokje past. Waarom niet?
Ik hou ervan om mijn kunst als ‘niet te classificeren’ te labelen, omdat dit een idee geeft van onbegrensdheid, van niet beperkt zijn tot een specifieke richting of medium. Wat er ook bij komt kijken om een idee werkelijkheid te maken, het moet in elk geval leidend zijn voor het totaalproces en het eindresultaat.

Andrés Reisinger achter zijn bureau in Barcelona.Andrés Reisinger achter zijn bureau in Barcelona.
Reisinger aan het ontwerpen.Reisinger aan het ontwerpen.

Technologie kan op zichzelf een ervaring zijn

Andrés Reisinger

Wat leidde tot het idee om de geheel nieuwe, volledig elektrische Audi Q6 e-tron op een dergelijke manier te presenteren?
De belangrijkste inspiratiebronnen voor deze digitale kunstwerken waren het verkennen van nieuwe technologieën door Audi en het fraaie design dat bij het merk hoort. Beide kenmerken spreken mij enorm aan. Ze behoren tot het Audi-DNA. Sinds twee jaar werk ik nauw met Audi samen. Ik heb de ontwerpafdeling bezocht en zag hoe daar naar nieuwe technologieën wordt gezocht en hoe technologische vernieuwingen worden omarmd. Ik vond dat indrukwekkend om te ervaren.

Kunstmatige intelligentie, meestal aangeduid met de Engelstalige afkorting AI, is het nieuwe toverwoord. Welke rol heeft AI in kunst en design?
AI is een fantastisch stuk gereedschap, dat flink is verbeterd. Ik heb het in dit project vaak gebruikt. AI is tijdens het creatieve proces als een partner waarmee je discussieert en ideeën uitwisselt. Dat verbreedt je kijk op allerlei onderwerpen. Tegelijkertijd is er weinig samenhang tussen de dingen waar je zelf aan denkt en die AI presenteert. Die willekeur is een mooie basis voor creativiteit.

Het draait dus nog steeds om de menselijke hand?
Absoluut. Ik bekijk de wereld op mijn manier. Dat is iets persoonlijks; het is onderdeel van mezelf. Ik richt me vervolgens op een specifiek deel van die wereld.

Een digitaal kunstwerk van Andrés Reisinger met de Audi Q6 e-tron tegen de achtergrond van Shanghai.Een digitaal kunstwerk van Andrés Reisinger met de Audi Q6 e-tron tegen de achtergrond van Shanghai.
Portretfoto van Andrés Reisinger.Portretfoto van Andrés Reisinger.

Recent heb je veel met Audi samengewerkt. Waar komt jouw interesse in auto’s en mobiliteit vandaan?
Ik vind dat auto’s een prachtig medium zijn om schoonheid mee te creëren. Ze zijn meer dan alleen mooi om naar te kijken. De ervaringen die auto’s bieden, en dan bedoel ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal en qua bewustzijn, kunnen veel teweeg brengen. Een goed ontwerp spreekt niet alleen aan op esthetisch vlak, maar biedt ook inspiratie, zorgt voor verbeelding en levert een diepgaande en betekenisvolle ervaring op.

In dit verband duikt vaak het begrip ‘human-centricity’ op.
Onder het rijden of als je in een auto zit, is de menselijke kant van grote waarde. Audi stelt de mens centraal en dat is heel goed. In auto-interieurs gaat het steeds meer over onderlinge verbinding en ervaringen opdoen. Als het om connectiviteit gaat, worden auto’s in de toekomst nog belangrijker. Het zal minder om techniek gaan en meer om gemeenschappelijke ervaringen. Digitale technologie speelt daarin een belangrijke rol.

De ingepakte Audi Q6 e-tron voor een opvallend gebouw.De ingepakte Audi Q6 e-tron voor een opvallend gebouw.

Wat moet je in een auto zien of voelen om het een goede en betekenisvolle ervaring te noemen?
In een Audi voel je je welkom. Dat is waarschijnlijk ook omdat een goed auto-ontwerp onze ervaringen in de natuur weerspiegelt. Het gaat om de verbinding die ontstaat via de gebruikte materialen, de geluiden die ze voortbrengen en hoe ze aanvoelen. Het zijn de kleine details die ertoe doen. Die details zorgen voor een sterke verbinding met onze roots. Onze omgeving komt daardoor minder kunstmatig over en voelt sterker als een plek waar we ons thuisvoelen. Ik denk dat data en technologie andere manieren zijn om natuurbeleving uit te drukken. Kunst en design maken het mogelijk om de toekomst te vormen.

Met dit alles in gedachten: hoe kijk jij naar toekomstige mobiliteit?
Door de vooruitgang op het gebied van mobiliteit, voorzie ik grote maatschappelijke en culturele veranderingen. We gaan in slimme auto’s rijden die aan de volledige stedelijke infrastructuur gekoppeld zijn. Elektrisch rijden is een noodzakelijke stap vooruit en synoniem aan vooruitgang. Het is bovendien leuk om elektrisch te rijden. Je voelt het directe contact met de motor die snel reageert en meteen kracht levert. Het is bijna een verlenging van je eigen lichaam. Het voelt heel bijzonder om in een elektrische Audi te rijden.

Digitaal kunstenaar Andrés Reisinger over zijn creaties met de Audi Q6 e-tron.