Hoe u de accu gebruikt en oplaadt, beïnvloedt de levenstermijn ervan
De aandrijfaccu is het hart van elke elektrische auto. Natuurlijk legt Audi de lat hoog: de accu’s zijn van topkwaliteit, degelijk beschermd en goed voor heel veel kilometers. Dat neemt niet weg dat elke accu of batterij onderhevig is aan veroudering.
Na verloop van tijd daalt de opslagcapaciteit, maar er is goed nieuws: hoe u de accu gebruikt en oplaadt, beïnvloedt de levenstermijn ervan. Daarom geven wij u enkele basistips voor de dagelijkse praktijk. Dan geniet u langer van een ruime actieradius en heeft uw toekomstige inruilauto een zo gezond mogelijke accu.
De drie basisregels
Gezond blijven zit in de genen en in het gedrag.
Laad niet verder op dan 80% als u de extra kilometers niet nodig heeft.
Er is niets mis met opladen tot 100%, bijvoorbeeld als u een langere reis voor de boeg heeft, maar laat de auto dan niet lang staan met volle accu. Met andere woorden: volladen en wegrijden.
Heeft u de auto een tijdje niet nodig, bijvoorbeeld tijdens vakantie? Parkeer hem dan met een accupercentage tussen de 30 en 80%.
Tips voor opladen onderweg
Snelladen op doorreis
Snelladen komt van pas als u op doorreis bent. Bij de grotere netwerken staan ultra-snelladers met in de meeste gevallen vermogens van 175, 300 of 350 kW. Voor dagelijks gebruik in uw directe omgeving is High Power Charging minder relevant.
Tijdens snelladen neemt het laadvermogen* af naarmate de accu voller raakt. Deze zogeheten laadcurve verschilt per auto, maar hangt ook af van bijvoorbeeld de accutemperatuur. Volledig volladen met een snellader is qua tijd niet efficiënt en is ook niet ideaal voor de accu. De e-tron routeplanner houdt hier rekening mee en berekent niet alleen de route, maar ook de optimale laadduur*.
Als het qua route en beschikbare laders zo uitkomt, beveelt het e-tron navigatiesysteem soms aan om bij een snellader tot boven de 80% te laden.
In de Audi e-tron GT is de e-tron routeplanner nog geavanceerder. De auto verwarmt op weg naar het laadstation namelijk de accu tot een optimale temperatuur. Met de accu op de juiste temperatuur valt zo lang mogelijk een hoge laadsnelheid te behalen.
Opladen in de winter
Prestaties en actieradius in de winter
Alleen al de grootte van onze accu's maakt twijfel over prestaties en actieradius in de winter onnodig. Ons intelligente warmtebeheer selecteert altijd de meest efficiënte methode om de accu en het interieur op de juiste manier te verwarmen. En als de hoogspanningsaccu’s goed worden gepreconditioneerd via een AC-laadstation of wallbox, dan hebben ze een lange levensduur. De preconditionering is vooral handig in de winter. Het ontlast de accucellen en minimaliseert tegelijkertijd het bereikverlies omdat de accu zich bij vertrek al in het optimale temperatuurbereik bevindt en daarom niet zo veel hoeft te worden verwarmd.
Maak gebruik van de slimme boordcomputer
Maak goed gebruik van de slimme boordcomputer van de auto, met de actieradiusmonitor en actieradiusvoorspelling waarmee je direct kunt zien hoeveel actieradius is te winnen als bijvoorbeeld de binnentemperatuur wordt verlaagd. Het bereik kan vergroot worden met de Range Mode. Dit beperkt de comfortfuncties, het aandrijfvermogen en de maximale snelheid enigszins, maar levert wél extra bereik op.
Opladen bij kou
Bij lage accutemperaturen kan het opladen langer duren. Om die reden moet de batterij tijdens het opladen worden verwarmd, idealiter zelfs voordat het opladen gaat starten. Bij aansluiting op het laadpunt communiceert de auto automatisch met de stroombron. Zo weet het laadpunt op elk moment hoeveel stroom de batterij kan opnemen. Zo zorgen we ervoor dat de batterij niet overbelast wordt. Tijdens het opladen wordt de accu ook geladen met stroom die nodig is voor de verwarming van het accusysteem.
Preconditioneren voor een zo hoog mogelijke actieradius
Voor een zo hoog mogelijke actieradius raden we iedereen aan om de auto te laten preconditioneren voordat deze wordt gebruikt, of de auto nu in een garage staat of niet. Idealiter zou dit moeten gebeuren via AC-laden, wat over het algemeen efficiënter is dan DC-laden omdat er minder vermogensverlies is vanwege het lagere stroomverbruik. Opladen met wisselstroom is ook beter voor de accu omdat het deze dan minder zwaar wordt belast.
Hoe werken uw accu's?
Gebruik deze instellingen voor een gezonde accu
Korte afstanden (bijvoorbeeld woon-werkverkeer, ritten in de omgeving)
Lange afstanden (bijvoorbeeld een vakantiereis of een dag met veel kilometers)
Maximaal laadpercentage Bepaal het accupercentage waarbij het laden automatisch stopt. In te stellen in de myAudi-app en in MMI.
Instellen op 80%.
Instellen op 100%.
Oplaadtimer Stel de vertrektijd in. Het hoogste accupercentage wordt vlak voor vertrek bereikt. Hierdoor staat de auto niet lang stil met volle accu. U kunt ook regelen dat het interieur is gekoeld of verwarmd. De stroom daarvoor komt dan van het net en niet uit uw auto. De oplaadtimer en preconditionering zijn in te stellen in de myAudi-app en in MMI.
Bij maximaal 80% laden is de laadtimer niet strikt noodzakelijk. Voorverwarmen of -koelen is natuurlijk wel altijd prettig.
Vertrektijd instellen om zo kort mogelijk met volle accu stil te staan.
Navigatie Het e-tron navigatiesysteem houdt rekening met de actuele actieradius en voegt laadstops toe. In te stellen in de myAudi-app en in MMI.
Op bekende trajecten zult u routes niet plannen, tenzij u files wilt vermijden op basis van automatische verwerking van verkeersdrukte.
Tijdens langere ritten is de e-tron routeplanner ideaal.
Rijmodus Beïnvloed het autokarakter en de actieradius. In te stellen in MMI.
Kies voor de efficiencystand en uw auto probeert het verbruik zo laag mogelijk te houden. Bovendien wordt de accu thermisch minder belast. Dat is op de langere termijn beter.
Er zit een buffer in uw accu
Twee buffers beschermen de aandrijfaccu tegen overladen en ontladen.
Brutocapaciteit
Nettocapaciteit
Buffer tegen overladen
Buffer tegen ontladen
De afbeelding is een abstracte weergave van de werkelijkheid.
Accucapaciteit
Als we het over de accugrootte hebben, onderscheiden we de bruto- en nettocapaciteit. De brutogrootte betreft de gehele accu, dus ook het deel dat niet gebruikt wordt. De nettocapaciteit is de accu-inhoud die daadwerkelijk voor u beschikbaar is. De buffers tegen over- en ontladen en een reservecapaciteit voor noodgevallen zijn daarvan afgetrokken. Het is dus de nettocapaciteit die u wilt weten als het over elektrische auto’s gaat.
De afbeelding is een abstracte weergave van de werkelijkheid. Als voorbeeld is de Q4 e-tron 40 genomen.