Multitalent op de green: de unieke stijl van Troy Mullins > Lifestyle > Audi Nederland
Audi Nederland Lifestyle
Multitalent op de green: de unieke stijl van Troy Mullins

Multitalent op de green: de unieke stijl van Troy Mullins

Golfprofessional Troy Mullins is een multitalent met een wereldrecord op haar naam. Zij heeft al heel wat meegemaakt in de golfwereld, van beschamende dingen tot heel leuke.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Matthias Fend – Video: Dietrich Mangold Leestijd: 4 minuten

Troy Mullins

In 2017 sloeg Troy Mullins tijdens de World Long Drive Mile High Showdown de bal 402 yards (bijna 368 meter) ver. Daarmee kwam ze verder dan iedere andere Amerikaanse vrouw voor haar. Ze won vervolgens het evenement en behoorde daarmee tot de top van de vrouwelijke long drivers. De uit Los Angeles afkomstige golfprofessional noemt haar wereldrecord een “little badge of honour”. Klein, omdat ze hoopt dat het slechts haar eerste mijlpaal is in de golfsport.

Troy Mullins is sportief in hart en nieren. Ze vindt het vooral interessant dat ze zich steeds kan verbeteren; een karaktereigenschap die haar bij velen geliefd maakt.

Troy Mullins met een golfclub in de hand.

De golfwereld keek ervan op toen Troy Mullins de greens betrad. Ze doet mee aan long drive-wedstrijden, waarin het de bedoeling is om de bal zo ver mogelijk te slaan. Haar aanstekelijke lach en kleurrijke stijl vallen in positieve zin op. Ze ontmoette al eens haar idool Tiger Woods op de tee-box.

In 2018 speelde ze als gast op een van de liefdadigheidsevenementen van Woods. Hij kwam langs een hole waar zij met drie anderen bezig was en hij kon het niet weerstaan om zelf een kans te wagen. “Ik vond het maar wat spannend dat hij naast me stond,” herinnert Mullins zich. Woods trok zijn handschoenen aan en sloeg de bal namens haar groep weg. Helaas wachtte hij niet tot Mullins haar driver oppakte, maar ging er grinnikend vandoor. Mullins was evengoed onder de indruk: “Er kan niets op tegen een ontmoeting met Tiger Woods.”

De golfbaan in Kitzbühel, locatie van de wereldfinale in 2021 in de Audi quattro Cup.

Een allround sporttalent

In haar jongere jaren leek een balletje slaan met Tiger Woods nog onlogisch. Sportief was ze zeker, sterker nog, ze was een uitblinker, maar dan wel in zwemmen, volleybal, tennis en atletiek. Tijdens een van de vele sportkampen waar ze van haar ouders heen mocht, speelde ze voor het eerst golf. “Ik vond het toen al fijn om tegen het balletje te meppen,” herinnert ze zich. “Maar ik had er een hekel aan om in de zon te zijn, zo veel te moeten lopen en om het enige meisje te zijn. Geen denken aan dat ik ooit zou gaan golfen.”

In plaats daarvan koos ze dezelfde route als haar vader Billy Mullins, die in 1978 als baanatleet een wereldrecord op de 400 meter op zijn naam schreef. Zijn dochter kon er ook wat van. Als 8-jarige deed Troy Mullins al mee met de tieners. In haar laatste highschool-jaar wisselde zij van de sprint naar de zevenkamp. Ze zat twee jaar lang in de track & fieldploeg van de prestigieuze Cornell-universiteit in de staat New York, waar ze afstudeerde in China-Azië-Pacific Studies en Internationale Betrekkingen. Niet vies van een uitdaging leerde ze ook vloeiend Mandarijn.

Tijdens een toevallig bezoek aan een driving range in Los Angeles ontvlamde de liefde voor haar huidige sport. “Ik werd meteen door golf gegrepen,” zegt ze nu. En ze realiseerde zich meteen: professional, dat wilde ze worden. “Mijn familie begreep niets van mijn onverwachte en nogal hoog gegrepen doel.” Maar alles verliep volgens plan. “Drie jaar na mijn eerste afslag deed ik mee aan amateurtoernooien.” Tijdens haar eerste long drive-evenement eindigde ze als tweede. Desondanks zegt ze: “Ik ben nog steeds aan het ontdekken hoe je professioneel golfer moet zijn.”


Close-up van Troy Mullins vlak voor de afslag.
Troy Mullins gehurkt op de golfbaan.

Je moet in jezelf geloven en je droom proberen te realiseren

Troy Mullins

Troy Mullins slaat af.

De Trojaanse godin op de golfbaan

Vandaag de dag reist ze de wereld rond voor de golfsport, noemen fans haar de Trojaanse godin en heeft ze zo’n 250.000 volgers op haar socialmediakanalen. Een groot verschil met twee jaar geleden, toen ze de golfconventies nogal verstikkend vond. Ze was vaak de enige zwarte vrouw op de golfbaan en dan werd haar ook nog verweten dat ze met haar atletische lichaam en kleurrijke kleding de andere deelnemers afleidde. Mullins voelde zich geraakt door de kleinerende opmerkingen en probeerde in eerste instantie onder de radar te blijven. De kleurrijke rokjes werden zwarte broeken. “Totdat ik besefte dat ik me anders voordeed dan ik was. Pure tijdverspilling. Er zijn zoveel vrouwen dol op de golfsport. Zij hebben belang bij een zichtbaar voorbeeld. Ik moet de norm zijn, niet de uitzondering.”

Mullins hoopt dat de golfwereld diversiteit omarmt. Ze hoopt zelf het verschil te maken met onder meer een andere interesse van haar: mode. “Ik wil een modelijn voor vrouwen ontwerpen waarin elke lichaamsbouw en elke maat tot zijn recht komt,” zegt ze. “Met een vrouwelijke touch, kleurrijk en onderscheidend.” Je blijven ontwikkelen, bijleren en verbeteren is immers wat de 34-jarige het fijnste vindt aan golf. “Ik hou van uitdagingen. Zodra je een club oppakt, kan er altijd iets beter, op elk niveau. De omstandigheden zijn telkens weer anders. Iedere dag ga ik met een open mind van start, alsof ik nog maar een beginner ben.”

Deze tomeloze ambitie en het voortdurende streven naar verbetering motiveren haar elke dag opnieuw. Mullins heeft een helder doel voor ogen, namelijk het kampioenschap inclusief plekje in de Hall of Fame van de LPGA Tour. “Om succesvol te zijn moet je de juiste instelling hebben,” zegt ze. “Voor mezelf betekent dat verder gaan dan wat anderen in je zien. Je moet in jezelf geloven en je droom proberen te realiseren.”


Detail van de geruite golfbroek en sneakers die Mullins op de baan draagt.
Close-up van een lachende Troy Mullins.

Ik moet de norm zijn, niet de uitzondering

Troy Mullins

Troy Mullins op de golfbaan.