1300x551-waterstof2.jpg

Waterstof: de toekomst van de Nederlandse energiemix | Audi Nederland

Waterstof: de energie van de toekomst

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de toekomst van de Nederlandse energiemix. Waterstof is namelijk zeer veelzijdig en kan op verschillende manieren ingezet worden. Het element kan worden gebruikt als brandstof voor het openbaar vervoer en personenauto’s én nu ook om woningen te verwarmen.

  • 563x317-waterstof3.jpg
    De toekomst van waterstof in de elektromobiliteit

    Waterstof is een veelbelovende en snel opkomende brandstof in de elektromobiliteit. Dit komt omdat waterstof op grote schaal voorradig en schoon is. Het element kan daarnaast net zo snel getankt worden als benzine en diesel. De eerste waterstofauto’s zijn inmiddels gebouwd maar veel tanklocaties zijn nog in ontwikkeling. De overheid en verschillende bedrijven zoals Shell werken op dit moment hard aan een dekkende infrastructuur van waterstofstations in Nederland. In 2020 zijn er 20 werkende pompstations voor het grote publiek beschikbaar.

    Lees alles over de ontwikkeling van waterstofstations in binnen- en buitenland
883x497-waterstof1.jpg

Is waterstof het nieuwe aardgas?

Niet alleen in de automotive, maar ook in woningen vinden veranderingen plaats.
De verwarming van de meeste woningen in Nederland is op dit moment afhankelijk van aardgas. Er zal een verandering moeten plaatsvinden van aardgas naar duurzame energie om alle woningen op de lange termijn te kunnen blijven verwarmen. Waterstof biedt hierbij volgens Stedin goede mogelijkheden in de toekomst. De eerste successen zijn volgens de netbeheerder al geboekt: in de Rotterdamse wijk Rozenburg is het gelukt om een gasleiding volledig te vullen met pure waterstof.
Lees alles over het element waterstof.

Waterstof in het openbaar vervoer

In meerdere landen wordt waterstof getest als brandstof in het openbaar vervoer. Het voltanken van grote voertuigen zoals bussen is namelijk snel en eenvoudig te doen. Waterstof biedt meer voordelen binnen het openbaar vervoer. Bussen die rijden op waterstof doen langer met een volle tank dan bussen die rijden op benzine of diesel. Zij kunnen daardoor grotere afstanden afleggen. Het gebruik van waterstof vermindert daarnaast de geluidsoverlast, emissies en milieuschade, zonder dat de kwaliteit van het openbaar vervoer daaronder lijdt.

Waterstofauto’s spelen een grote rol in de toekomst van elektromobiliteit.
Lees alles over de werking van deze bijzondere auto’s.