1300x551_at150326_large.jpg

Waterstof: de brandstof van de toekomst | Audi Nederland

Waterstof als energiebron

Rijden op waterstof is de volgende stap in elektromobiliteit. Waterstof als energiebron is een logische brandstofkeuze omdat de voorraad oneindig is. Het is zelfs het meest voorkomende element in het heelal. We kunnen waterstof nog generaties lang inzetten als brandstof voor elektrisch aangedreven voertuigen. Kom hier alles te weten over dit bijzondere element.

Wat is waterstof?

Waterstof (H) is een smaakloos, geurloos, kleurloos en ontvlambaar (niet giftig) gas. Het is licht en bestaat uit slechts twee atomen: één zogenoemde proton en één elektron. Het element wordt in ongeveer 75 procent van alle bekende materie in het universum aangetroffen. Waterstof is door haar voorradigheid met recht de brandstofkeuze voor de toekomst.
1920x1080_selection_233.jpg

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof wordt overal op aarde in de natuur gevonden. Helaas is dit niet in de puurste vorm van gas. Waterstof bindt zich direct aan zuurstof, waardoor er water ontstaat. Om waterstof te genereren, moet er een energietransitie plaatsvinden. Dit gebeurd door middel van ‘elektrolyse’: het scheiden van waterstof en water door middel van elektriciteit. Tijdens dit proces wordt er alleen gebruik gemaakt van zonne- of windenergie. Op deze manier wordt de uitstoot van schadelijke stoffen uitgesloten en wordt volledig groene waterstof gegarandeerd.

Waterstof als brandstof?

Waterstof is zeer bruikbaar als brandstof. Waterstofauto’s gevuld met waterstof zetten dit zelf om in de energie die zij nodig hebben om te kunnen rijden. Dit doen ze door middel van een brandstofcel. In de brandstofcel wordt de waterstof samengevoegd met zuurstof.
Hierdoor ontstaat een chemische reactie, waardoor water ontstaat. De energie die vrijkomt tijdens dit proces, wordt door de waterstofauto gebruikt om de elektromotor aan te drijven.

Rijden op waterstof is twee tot drie keer efficiënter dan rijden op fossiele brandstoffen. U kunt namelijk een stuk verder rijden met minder ‘brandstof’. En omdat het enige bijproduct van waterstofauto’s water is, zijn ze volledig CO2-neutraal.
Kom alles te weten over de werking van waterstofauto’s.