1300x551-efuel.jpg

Waterstof tanken in Nederland en Europa | Audi Nederland

Waterstof tanken

Steeds meer waterstofauto’s zullen gaan verschijnen in het verkeer. Ze zijn schoon, hebben een grote actieradius en rijden op een onuitputtelijke voorraad brandstof. Toch komt u onderweg nog maar weinig waterstoftankstations tegen. Dit roept de nodige vragen op. Waar kunt u (in de toekomst) waterstof tanken in Nederland? En hoeveel waterstof-pompstations zijn er in Europa? We vertellen u alles over het tanken van waterstof in het binnen- en buitenland.

Hoe snel gaat waterstof tanken?

Het tanken van waterstof bij een tankstation gaat razendsnel. Binnen enkele minuten is een waterstofauto gevuld, dat is vergelijkbaar met een conventionele benzine- of dieselauto. Het tank-proces is daarnaast zeer eenvoudig. De auto wordt, zoals u gewend bent, volgetankt door middel van een tankslang, net zoals bij een benzinepomp.

De actieradius van een waterstofauto

Een van de grote voordelen van rijden op waterstof is de ruime actieradius. Waterstofauto’s hebben een zeer groot bereik en zijn voor zowel woon-werkverkeer als verre trips buitengewoon geschikt. Het waterstof conceptmodel van Audi, de h-tron, heeft een vermogen van 110 kwh. Op één tankvulling rijdt u met de h-tron tot 600 kilometer.

Hoeveel waterstof tankstations zijn er in Nederland?

Nederland telt op dit moment drie waterstoftankstations. Waterstof tanken in Nederland is mogelijk in Arnhem, Helmond en Rhoon. De overheid en verschillende bedrijven zoals Shell werken achter de schermen hard aan een dekkend netwerk van waterstofstations in Nederland. Het aantal werkende waterstofstations wordt de aankomende jaren uitgebreid tot minimaal 20.

Waar kunt u waterstof tanken in Europa?

Bezitters van waterstofauto’s kunnen, in grote delen van Europa, bij 152 tankstations waterstof tanken. Er liggen concrete plannen op tafel om de aankomende jaren een stuk meer waterstofstations te realiseren. Bedrijven en overheden door heel Europa slaan ook hier de handen ineen om zo snel mogelijk een groot netwerk aan waterstofstations op te zetten.
Waterstof tanken in Duitsland

Duitsland is dé voorloper op gebied van waterstofauto’s. Eind 2019 zijn er in Duitsland 100 functionerende stations beschikbaar om waterstof te tanken. De ambitie is om dit aantal binnen vijf jaar tot 400 te verhogen. Ook België, Luxemburg, Engeland en Frankrijk werken hard aan hun infrastructuur van waterstofstations. Zo is de verwachting dat er in Frankrijk in 2023 meer dan 100 waterstof-pompstations klaar staan voor gebruik. Waterstof tanken in Nederland en Europa zal de komende jaren op steeds meer tanklocaties mogelijk zijn. Lees hier alles over waterstof als brandstof.

Lees hier alles over waterstof als brandstof.