1300x551_h-tron_c1-p1_m_1152w.jpg

De waterstofauto auto | Audi Nederland

Waterstofauto: de toekomst van elektrisch rijden

Waterstofauto’s zijn een nieuwe doorbraak binnen de elektromobiliteit. In plaats van energie op te slaan in accu’s, maken auto’s die rijden op waterstof zelf de elektriciteit aan om hun elektromotor aan te drijven. Hierbij gebruiken zij een techniek die oorspronkelijk speciaal is ontwikkeld voor ruimtevaartuigen. We vertellen u alles over de nieuwste generatie elektrisch aangedreven auto’s, die op waterstof rijden.

Hoe werkt waterstof als brandstof?

Waterstofauto’s zetten in een brandstofcel zuurstof en waterstof om in water via een chemische reactie. De energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven. Tijdens dit proces wordt er geen fossiele brandstof in de motor verbrand. Dit betekent dat waterstofauto’s tijdens het rijden geen schadelijke stoffen zoals CO2 en stikstof uitstoten. Uit de uitlaat van een waterstofauto komt slechts een beetje water.
h-tron_c2-p2_d_2048w.jpg

De actieradius van een waterstofauto

Een van de grote voordelen van rijden op waterstof is de ruime actieradius. Waterstofauto’s hebben een zeer groot bereik en zijn voor zowel woon-werkverkeer als verre trips buitengewoon geschikt. Het waterstof conceptmodel van Audi, de h-tron, heeft een vermogen van 110 kwh. Op één tankvulling rijdt u met de h-tron tot 600 kilometer.
Het tanken van waterstof

Waterstof tanken is zo gepiept. Het vullen van een volle tank waterstof duurt slechts enkele minuten. Dat is net zo snel als het voltanken van een conventionele verbrandingsmotor. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om overal in Nederland en Europa waterstof te tanken. Nederland telt slechts vier waterstoftankstations. Gelukkig wordt er veel vaart gezet achter de uitbreiding van vulstations in Nederland en Europa. Op korte termijn verschijnen er steeds meer waterstoftankstations.

Tanken van waterstof

Is waterstof duurzaam?

Waterstof die met hernieuwbare energie zoals zonne-energie of windenergie is gemaakt, is volledig CO2-neutraal. Waterstof is schoon, duurzaam en letterlijk overal te vinden. Daarnaast is waterstof zeer makkelijk op te slaan en eenvoudig te transporteren. Waterstofauto’s kunnen hierdoor de toekomst zijn van elektrisch rijden.
Elektrisch rijden