A_E-TRON_181018_1300x551.jpg

Energielabel auto: hoe zuinig is uw auto? | Audi Nederland

Energielabel auto’s

Energielabels kent u waarschijnlijk al van woningen of elektrische apparaten. Men treft deze labels ook aan op nieuwe personenauto’s. Het geeft informatie over de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik. Door middel van het energielabel kunt u eenvoudig en overzichtelijk zien hoe zuinig een auto is ten opzichte van een andere auto van een vergelijkbare grootte.

Wat is het energielabel auto?

Het energielabel van een auto bevat diverse informatie over de milieuvriendelijkheid en het brandstofverbruik (de zuinigheid) van een nieuwe personenauto. Onderstaande zaken worden op het label vermeld

- Het officiële verbruik per 100 kilometer in liters brandstof, volgens de fabrikant
- De CO2-uitstoot per gereden kilometer in kilogram
- De brandstofsoort waar de auto op rijdt
- De zuinigheidsklasse in letters, van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig)

Brandstofverbruik van energielabel A tot G

Het energielabel geeft een goed beeld van hoe zuinig een auto is ten opzichte van een andere auto die ongeveer even groot is. Het verschil in zuinigheid tussen auto’s met dezelfde afmetingen kan enorm zijn. De tabel geeft dit weer: een auto met het energielabel A is minstens 20 procent zuiniger in vergelijking met een gemiddelde auto van vergelijkbare grootte.

Tips om uw brandstofverbruik te verminderen

Het brandstofverbruik van een auto kan in de praktijk afwijken van de gegevens weergeven op het energielabel. Dit heeft voornamelijk te maken met uw rijstijl. Door te rijden op een constante snelheid, gebruik te maken van cruisecontrol en de auto te laten uitrollen, kunt u ongeveer tien procent besparen op brandstof. Bezitters van elektrische auto’s kunnen zelfs nog meer kilometers uit een volle ‘tank’ halen. Dit heeft te maken met het terugwinnen van energie tijdens het rijden en slimme assistentiesystemen.
Lees hier drie praktische om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten.
1920x1080-vlcsnap-2018-10-04-09h38m00s349.jpg

Energielabel en belastingvoordeel

De overheid stimuleert de aanschaf van zuinige auto’s door middel van gunstige belastingvoordelen. Dit komt omdat auto’s, met geen of weinig uitstoot van schadelijke gassen, grote milieuvoordelen opleveren. De absolute CO2-uitstoot van de auto is bepalend voor het belastingvoordeel. De uitstoot wordt vastgesteld door middel van een gestandaardiseerde meet-test.

Een lage uitstoot kan voordeel geven wat betreft de wegenbelasting, de aanschafbelasting of de bijtelling (in het geval van leaseauto’s).
Lees alles over de belastingvoordelen voor elektrische auto’s.

Energielabel en milieuvriendelijkheid

De CO2-uitstoot van een auto wordt onderaan het energielabel weergeven. Hoe lager de uitstoot van CO2 per gereden kilometer, hoe zuiniger de auto met brandstof omgaat. Zuinige auto’s worden aangemerkt met de letters A, B en C.

Hoe zuinig zijn onze Audi’s?

Audi zet volledig in op zuinige, duurzame en milieuvriendelijke auto’s. De elektrische Audi e-tron en de toekomstige Q4 e-tron en e-tron GT zullen het label A krijgen. Daarnaast zullen er verschillende plugin hybride varianten uitgebracht worden die een zuiniger label zullen ontvangen.