1300x551_virtuallysilent_c1-p1_d_2048w.jpg

Elektromobiliteit verandert ons alledaagse leven | Audi Nederland

Hoe elektromobiliteit ons dagelijks leven verandert

Elektromobiliteit verandert ons alledaagse leven. Steeds meer elektrische auto’s en laadstations verrijken het straatbeeld. Hoe de toekomst van elektromobiliteit eruit ziet?

Elektromobiliteit: een infrastructuur bouwen

Steeds meer mensen rijden een elektrische auto. Dit betekent dat gevestigde structuren in Nederland aangepast moeten worden. In de binnensteden en parkeergarages wordt daarom tegenwoordig een deel van de parkeerplaatsen vrijgemaakt voor e-cars. Elke gemeente in Nederland heeft daarnaast al één of meerdere laadpunten geplaatst. Ook in woonwijken verschijnen er veel laadpunten. Iedere eigenaar van een elektrische auto heeft de optie om een laadpaal dicht bij huis te plaatsen. Er is daardoor altijd een plek om uw elektrische auto op te laden.
Meer over thuis opladen.
ionity.jpg
Fabrikanten van elektrische auto’s werken hard aan de toekomst van elektromobiliteit in binnen- en buitenland. De belangrijkste vragen zijn: hoe wordt de (snel)laadinfrastructuur gevormd? En waar komt de elektriciteit vandaan? Samenwerken is belangrijk aspect voor het grootschalig opzetten van een laadnetwerk. Een goed voorbeeld hiervan is de joint-venture IONITY. Dit is een snellaadnetwerk in Europa, waarbij Audi nauw samenwerkt met andere autofabrikanten en (lokale) energieleveranciers.
Lees alles over de opzet van IONITY.

De rol van overheden

Overal ter wereld stellen overheden ambitieuze programma’s op om elektromobiliteit te bevorderen. De kernpunten van deze programma’s zijn: het verder uitbreiden van de laadinfrastructuur, zorgen voor elektrische voertuigen in wagenparken van overheidsinstanties en het stimuleren van consumenten om een elektrische auto te kopen. Een goed voorbeeld is Noorwegen. Daar zijn elektrische auto's vrijgesteld van importbelasting en 25 procent BTW. Ze genieten daarnaast van een bevoorrechte status op de weg, zoals tolvrij reizen en, in sommige steden, gratis parkeren. Het resultaat: bijna de helft van alle auto’s in Noorwegen die werden geregistreerd in 2018 had een elektrische of plug-in hybride aandrijving.

De elektrische revolutie is in volle gang. Zowel de (laad)infrastructuur als elektrische auto’s raken steeds verder ontwikkeld.
Lees alles over de werking van elektrische auto’s.