zFAS, het Fahrassistenzsteuergerät, is de spil voor piloted driving van Audi.

Het is een elektronisch brein dat gebruikmaakt van supersnelle hightech processoren. Deze verwerken alle informatie die nodig is voor zelfstandige rijfuncties en sturen op basis daarvan de verschillende systemen aan. Audi heeft Delphi aangewezen als producent van het centrale aansturingssysteem. In de nabije toekomst wordt zFAS stap voor stap geïntroduceerd in nieuwe modellen van Audi.

In het kort:
• Centraal aansturingssysteem binnen twee jaar in serieproductie
• Ongekende rekenkracht in compact formaat
• Kunstmatige intelligentie maakt Audi’s ‘zelflerend’

zFAS is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende tech-partners als TTTech, Mobileye, nVidia en Delphi. Het elektronische brein met het formaat van een laptop is in staat informatie van een groot aantal sensoren te verwerken.

Op basis hiervan kan zFAS razendsnel een compleet ‘model’ van de directe omgeving van de auto samenstellen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de verschillende assistentiesystemen. Daarmee is zFAS de spil in alle zelfstandige rijfuncties.

zFAS1.jpg

Op dit moment is het nog zo dat elk assistentiesysteem een eigen aansturing heeft. Audi is de eerste fabrikant die alle functies in één unit heeft weten te integreren. Om dit te bereiken, heeft Audi een benadering gekozen waarbij niet naar het functioneren van elk afzonderlijk assistentiesysteem werd gekeken, maar naar de optimale samenwerking ervan.

zFAS3.jpg

In de nabije toekomst kunnen piloted driving Audi’s ‘leren’ terwijl ze rijden. Dit wordt mogelijk door Audi connect met een snelle mobiele 4G-dataverbinding en aansluiting op de cloud. Informatie die via de sensoren binnenkomt, wordt verzameld en geanalyseerd en indien nodig verwerkt in het ‘geheugen’ van de auto. Zo maakt de kunstmatige intelligentie van zFAS het mogelijk om steeds beter te reageren op complexe verkeerssituaties.