Ervaar muziek in de auto op een nieuwe manier > Technologie > Audi Nederland
Audi Nederland Technologie
Ervaar muziek in de auto op een nieuwe manier

Ervaar muziek in de auto op een nieuwe manier

Met de integratie in bepaalde modelreeksen van Apple Music creëert Audi voor zijn klanten een naadloze entertainmentervaring.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: AUDI AG Leestijd: 3 minuten

Apple Music en AudiApple Music en Audi

De auto wordt steeds meer een persoonlijke ruimte waarin je even jezelf kunt zijn. Een ruimte die een wereld aan ervaringen mogelijk maakt die figuurlijk verder gaan dan de route tussen vertrekpunt en bestemming.

Dit wordt duidelijk als we aan muziek denken. Audi benut systematisch de voordelen die digitalisering biedt en versterkt daarom de samenwerking met Apple. Apple Music is nu beschikbaar in specifieke modellen. De streamingdienst is in het infotainmentsysteem geïntegreerd en dus te gebruiken zonder eerst een iPhone te koppelen. In MMI inloggen met een Apple ID geeft toegang tot een muziekcollectie met meer dan negentig miljoen liedjes en dertigduizend afspeellijsten. Nummers aan de eigen muziekbibliotheek toevoegen en zelf afspeellijsten maken, kan natuurlijk ook. Het dataverbruik wordt afgerekend via provider Cubic Telecom. De eerste 3 GB zijn gratis. Door de native integratie van Apple Music in MMI zijn alle diensten die onder het Apple-abonnement vallen, zoals Podcasts, direct toegankelijk. Onder bepaalde voorwaarden is deze integratie ook in bestaande auto’s eenvoudig en automatisch mogelijk na een over-the-air update.


De kracht van muziek in de auto

Tobias Gründl is soundstrategist bij Audi. Hij is gepromoveerd in de natuurkunde, componeert en arrangeert muziek en bespeelt diverse instrumenten waaronder accordeon, piano, saxofoon, viool en cajón. De geluidskwaliteit in auto’s heeft bovengemiddeld zijn aandacht. Wij stellen hem vijf vragen over het belang van muziek en een goede akoestiek in auto’s.


Tobias, waarom wordt er in de auto zo veel muziek beluisterd?

Waarschijnlijk omdat je de muziek niet alleen hoort, maar deze ook ervaart. In de auto ben je vaak alleen en kun je ontspannen. Dankzij ons productportfolio is de luisterervaring op elke zitplaats van hoog niveau. Dat is voor ons een principe waar we niet van afwijken. De auto moet een rijdende concertzaal kunnen zijn.

 

Hoe beïnvloedt muziek het autorijden?

Afhankelijk van je stemming kan muziek ontspannen, je oppeppen, tot nadenken stemmen en emoties oproepen, versterken of onderdrukken. Daarom vinden wij het sounddesign in het interieur heel belangrijk. Wij gebruiken de gangbare muziekgenres zoals klassieke muziek, rock, pop, jazz en meer om te verzekeren dat de muziekbeleving van onze klanten aan onze premium eisen voldoet.

 

Wat maakt de luister-ervaring zo speciaal?

Het natuurlijke karakter plus de transparantie en briljantie van het geluid. Onze sound is duidelijk, puur en toch vol emotie. Dat past perfect bij het interieurdesign. Lage frequenties uit de voetenruimtes versmelten met middenfrequenties op schouderhoogte en hoge frequenties bij de voorruitstijlen en hemelbekleding. Het resultaat is meer dan de som der delen. Je krijgt een ruimtelijk en tonaal evenwichtige geluidswolk, verrijkt met emotievolle, duidelijk te onderscheiden, rijke en heldere subtonen.

 

Is de akoestiek in een elektrische auto extra belangrijk?

Ja, omdat elektrische auto’s fundamenteel akoestisch stiller zijn door het ontbreken van de frequenties die een verbrandingsmotor produceert. Dit stelt ons in staat om een sounddesign te ontwikkelen dat we altijd al gewenst hebben. Je kunt elke frequentie waarnemen; laag, midden en hoog. Een mijlpaal voor ons en voor iedere audioliefhebber.

 

Naar welke muziek luister jij in de auto?

Dat verschilt heel erg. Ik heb niet echt een voorkeur. Ik luister naar opera’s en operettes, verfijnde easylisteningmuziek, rock, pop, jazz, reggae en folk. 


Audi-soundstrategist Tobias Gründl weet hoe premium geluid klinkt en wat belangrijk is voor een goede sound.