drijvendpark-header.jpg

Van plastic afval naar drijvend stadspark

Rijnhaven Rotterdam: van plastic afval naar drijvend stadspark

Samen met de Recycled Island Foundation heeft de Audi Environmental Foundation een drijvend park in de Rotterdamse Rijnhaven geopend. Als constructiemateriaal voor het drijvende park is plastic afval gebruikt dat uit de Nieuwe Maas werd gefilterd. Van dit afval werden vervolgens drijvende eilanden gemaakt die gezamenlijk een recreatiegebied vormen voor inwoners en bezoekers van het havengebied.

  • drijvendpark-563.jpg
    Opvangen van plastic afval

    De Audi Environmental Foundation komt samen met de Recycled Island Foundation in actie om de vervuiling van oceanen door plastic op te lossen. Dat werkt als volgt: in rivieren en havens zorgen drijvende opvangbassins ervoor dat plastic om te beginnen niet in de zee terechtkomt. Meer dan 98% van al het plastic afval bevindt zich in de eerste meter onder de waterspiegel, het grootste deel daarvan zelfs in de eerste 50 cm. Dit plastic wordt in netten opgevangen. De opvangbakken zorgen ervoor dat zelfs sterke golven het plastic niet meer mee kunnen nemen. Door pers-, las- en 3D printing-technieken ontstaan uit het opgevangen plastic zeshoekige drijvende eilanden. Deze verbeteren zodoende de leefomgeving van de bewoners van de stad én van de rivieren en zeeën.

140 m2 verbeterde leefomgeving

De eilandengroep in Rotterdam bestaat uit drijvende, beplante individuele eilanden met een oppervlakte van 5m2, die onderling zijn verbonden. De totale oppervlakte bedraagt 140 m2. Elk afzonderlijk eiland kan worden beplant met mos of zelfs metershoge bomen. De meeste modules hebben een open structuur, die de wortels van planten de ruimte geeft. Daardoor ontstaat een kluwen van wortels onder water. Hierop kunnen algen en waterplanten perfect gedijen en bovendien fungeren de wortels als voedingsbron voor waterdieren. De eilanden zijn eenvoudig te verplaatsen en mede daardoor breed inzetbaar: voor lunchpauzes bijvoorbeeld, maar ook als podium voor optredens.

Het eerste drijvende park van plastic is op woensdag 5 juli officieel geopend. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Stad Rotterdam, Rijkswaterstaat en van het ministerie van Infrastructuur en Water management aanwezig. Inmiddels staan er ook drijvende parken in het Charleroi kanaal in Brussel en op het Indonesische eiland Ambon gepland.