Onderhoudskosten > Kosten & Onderhoud > Audi Nederland
Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

Onderhoudskosten

Hoeveel onderhoud heeft een elektrische of plug-in hybride auto nodig?

Iedere auto heeft onderhoud nodig, zo ook een elektrische als een plug-in hybride Audi. Elektrische aandrijving levert niet alleen voordelen op voor het milieu, ook uw onderhoudskosten zullen hierdoor gunstiger uitvallen.

Welke onderdelen van een elektrische auto hebben onderhoud nodig?

563x317-ionity_image.jpg

Accu

Na verloop van tijd kan de accu van een elektrische auto minder gaan presteren en is hij aan vervanging toe. Het vervangen van een accu wordt niet gezien als regulier onderhoud omdat deze al snel tien jaar meegaat.
563x317_AOZ_10232.jpg

Vloeistoffen

Zoals eerder benoemd, zijn er in elektrische auto’s minder vloeistoffen aanwezig dan in brandstofauto’s. Er zijn drie soorten vloeistoffen die regelmatig bijgevuld moeten worden:
• Koelvloeistof
• Remvloeistof
• Ruitenwisservloeistof
Koelvloeistof is belangrijk voor het klimaatbeheersysteem van een elektrische auto en moet van tijd tot tijd worden bijgevuld. Remvloeistof moet worden gecontroleerd en vervangen volgens de gebruikershandleiding. Ruitenwisservloeistof moet periodiek worden toegevoegd.
Tip: kies voor een wintermix tijdens koud weer om het vriespunt te verlagen.
1920x1080_ars4_d_171003_1.jpg

Banden

Er is geen significant voor- of nadeel als het gaat om het onderhoud van de banden van elektrische auto’s ten opzichte van banden van brandstofauto’s. Houd wel, net als bij brandstofauto’s, rekening met bandenslijtage. Deze kunnen bij elektrische auto’s sneller slijten omdat de auto sneller optrekt dan brandstofauto. Door de banden te roteren, staan ze in een andere positie waardoor de banden gelijkmatig slijten. Volg hiervoor de richtlijnen van de fabrikant op. U geniet hierdoor langer van de banden en bespaart ook nog eens op de onderhoudskosten.
1920x1080_qdiv_171013.jpg

Remblokken

De remblokken van een elektrische auto moeten natuurlijk in goede conditie zijn én blijven. Dit is bij een elektrische auto een stuk gemakkelijker dan bij een brandstofauto door de regeneratieve remmen. Die zorgen ervoor dat er geen kostbare energie verloren gaat wanneer u remt. Wanneer u het rempedaal indrukt, draait de motor de andere kant op. De autowielen draaien langzamer en de energie die daarmee bespaard wordt, wordt opgeslagen in de accu. Dankzij regeneratief remmen hebben elektrische auto’s tot 50% minder onderhoud nodig aan de remmen ten opzichte van een brandstofauto.