1300x551_AdBlue.jpg

Snel en eenvoudig AdBlue bijvullen in uw Audi

Audi vindt schonere mobiliteit belangrijk. De TDI-motoren blinken uit door hun lagere CO2 -emissie en dankzij het gebruik van AdBlue worden ook de NOx waarden aanzienlijk gereduceerd. AdBlue wordt in de uitlaat geïnjecteerd en daarom is af en toe bijvullen noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsbeurt of tussendoor. De Audi dealer is er het perfecte adres voor.

AdBlue® is een biologisch afbreekbare vloeistof van gedemineraliseerd water (67,5%) en ureum (32,5%). In een Audi met TDI-motor wordt AdBlue gebruikt voor de nabehandeling van het uitlaatgas, net zoals het roetfilter en de SCR-katalysator.

Bij de verbranding van diesel in de motor ontstaan stikstofoxiden. Door vervolgens geringe hoeveelheden AdBlue in het uitlaatgas te injecteren, valt in een speciale katalysator het stikstofoxide (NOx) uiteen in stikstof (N 2 ) en water (H 2 O).

AdBlue® is een geregistreerd handelsmerk van het Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA), een organisatie van Duitse autofabrikanten en toeleveranciers.
Uw Audi weet hoeveel AdBlue er is AdBlue zit in een aparte tank. De inhoud en vulopening verschillen per model. Vaak is de vulhals achter de tankklep van uw Audi te vinden, naast de tankdop voor de dieselbrandstof.

Het AdBlue-verbruik hangt af van de afgelegde afstand, de rijstijl en diverse omgevingsfactoren. Op het display op uw Audi instrumentenpaneel verschijnt een melding als het nodig is om de AdBlue-tank bij te vullen. De Audi dealer heeft hier veel ervaring in, waardoor deze klus snel en eenvoudig is uitgevoerd. Een reguliere onderhoudsbeurt is daarvoor een goed moment, maar ook tussendoor bijvullen is mogelijk.
Tijdige melding via de boordcomputer Uw Audi waarschuwt ruim op tijd via het bestuurdersinformatiesysteem als het AdBlue-tankniveau laag wordt. De melding gebeurt in drie stappen en die zijn afhankelijk van de kilometerstand.
 • Waarschuwing1.jpg
  Eerste waarschuwing: nog 2.400 km rijden

  De eerste melding komt als er nog AdBlue is voor 2.400 kilometer. Deze melding wordt iedere 100 kilometer herhaald tot de grens van 1.000 kilometer.

 • Waarschuwing2.jpg
  Tweede waarschuwing: elke 50 km

  Bij een AdBlue-actieradius van 1.000 kilometer wordt de waarschuwing oranje. Bovendien hoort u nu elke 50 kilometer een geluidssignaal.

 • Waarschuwing3.jpg
  Derde waarschuwing: auto niet herstarten

  Bij een lege AdBlue-tank wordt de waarschuwing rood. De motor blijft draaien, maar is na uitschakelen niet meer te herstarten. Voor de goede orde: er is niets defect. Verder rijden kan pas als de AdBlue tank is bijgevuld.

Bijvullen door de expert: de Audi dealer Audi monteurs zijn getraind in het druppelvrij en reukloos bijvullen van de AdBlue-tank. De ureumoplossing die zij gebruiken voldoet aan de strenge eisen van Audi. Ook weet u door een bezoek aan de Audi werkplaats zeker dat de boordcomputer wordt gereset, waardoor uw auto het AdBlue-verbruik correct bijhoudt.

Mocht u onverhoopt onderweg zelf AdBlue moeten bijvullen, bijvoorbeeld omdat de tank leeg is, gebruik dan alleen de speciale flacons die bij tankstations verkrijgbaar zijn. Door de flesdop op de vulopening te draaien, morst u geen AdBlue en is er minder geuroverlast. Bovendien zit er een speciaal ontluchtingsventiel in de flacon, waardoor de AdBlue beter de tank instroomt.

Tank nooit AdBlue aan de pomp. Deze krachtige pompen zijn bedoeld voor vrachtauto’s en de druk ervan is te hoog voor een personenauto. Een ander groot nadeel is dat het vulpistool geen adapter heeft voor de tankontluchting.

Ons advies is helder: voorkom geuroverlast, morsen op de autolak, te veel of te weinig AdBlue bijvullen en het niet automatisch resetten van de boordcomputer. Kies voor service, gemak en kwaliteit en ga naar de Audi dealer.
Online werkplaatsafspraak plannen ARS3829%20werkplaatsbanner%20320x160.jpg

Het werkt heel eenvoudig:
► Vul uw kenteken in
► Selecteer de gewensten diensten en/ of producten
► Selecteer uw Audi-dealer.
► Klik de gewenste datum aan.
► U ontvangt per email een bevestiging.