Premium snelladen in de stad > Duurzaamheid > Audi Nederland
Audi Nederland Duurzaamheid
Premium snelladen in de stad

Premium snelladen in de stad

In Zürich staat ’s werelds tweede Audi charging hub. Dit stedelijke laadconcept maakt downtown snelladen met 320 kW mogelijk.

Tekst: Bernd Zerelles - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Tom Lüthi Leestijd: 4 minuten

Een blauwe Audi RS e-tron GT bij de Audi charging hub Zürich.

Berijders van een elektrische auto herkennen waarschijnlijk het volgende scenario: stel het filter in de laadapp in op 150 kW laadvermogen en hoger en de meeste zoekresultaten bevinden zich ver buiten de stad. Zulke snelladers staan vaak langs snelwegen. Audi doet hier wat aan in de vorm van een snellaadconcept voor stedelijke gebieden: de Audi charging hub. De eerste hub ter wereld staat in het Zuid-Duitse Neurenberg en het Zwitserse Zürich heeft sinds november 2022 de tweede locatie. Er zijn vier 320 kW-snelladers. Bij deze Audi charging hub kunnen dagelijks zestig auto’s laden.

Ralph Hollmig, projectleider Audi charging hub: “Het pilotproject van de Audi charging hub in Neurenberg heeft bewezen dat er behoefte is aan ons unieke concept. Het stedelijke laadconcept is primair gericht op automobilisten in de stad die een aantrekkelijk alternatief zoeken voor een laadpunt thuis.”

Dit laadconcept is primair gericht op automobilisten die een aantrekkelijk alternatief zoeken voor een laadpunt thuis

Ralph Hollmig

Een blauwe Audi RS e-tron GT bij de Audi charging hub Zürich.
De façade van de Audi charging hub Zürich.

HPC-laders in de stad

De Audi charging hub staat in een levendig deel van Zürich-Oerlikon, in de nieuwe bankenwijk bij de parkeergarage van Messe Zürich (Hagenholzstrasse 48, 8050 Zürich). In tegenstelling tot de hub in Neurenberg heeft de vestiging in Zürich geen lounge, omdat in de omliggende straten heel veel horecazaken zijn. Op twee grote schermen wordt daarover informatie gegeven, zodat de wachttijd aangenaam is door te brengen.

De vier overdekte HPC-laders (High Power Charging) zijn voorzien van een draaiarm, zodat de laadkabel op elke plek bij de auto kan komen. Handig, want er zijn veel variaties in de plek waar automerken de laadpoort plaatsen. De bedieningsschermen zijn in hoogte verstelbaar en de ruimte tussen gebouw en auto is breed genoeg voor een rolstoel.

Boek een individueel tijdslot via de myAudi-app

Elke auto met CCS-aansluiting, de Europese laadstandaard, kan terecht in de Audi charging hub. Audi-berijders profiteren van het exclusieve voorrecht om een tijdslot van 45 minuten vooraf te reserveren. Dat kan gratis in de myAudi-app. Die reservering is maximaal 15 minuten geldig en vervalt daarna automatisch. Als de gereserveerde laadplek bij aankomst bezet is, verschuift de boeking automatisch naar een laadplek die wel vrij is. Bij de Audi charging hub kunnen dagelijks zestig auto’s laden.

Het technisch hart van de Audi charging hub bestaat uit zogeheten cubes. Dat zijn modulaire containerblokken met daarin, als aanvulling op de snellaadinfrastructuur, refurbished lithium-ionaccu’s uit voormalige Audi-testauto’s. Deze secondlife-accu’s dienen als opslagbuffer. Hierdoor trekt de Audi charging hub maar in beperkte mate stroom van het lokale netwerk en zijn geen hele zware stroomaansluitingen nodig. De Audi charging hub levert 100 procent groene stroom, voor een deel afkomstig van zonnepanelen op het dak.

Stadsbewoners die niet in Neurenberg of Zürich wonen, mogen hopen dat er ook een Audi charging hub naar hun omgeving komt. Er is goed nieuws voor inwoners van Berlijn, die in het eerste kwartaal van 2023 hun eigen Audi charging hub krijgen, en voor degenen in Salzburg en München, die in het tweede kwartaal aan bod komen. Elektrische rijders zonder eigen laadvoorziening kunnen hun auto’s in deze plaatsen dan gemakkelijk en veel sneller opladen dan bij veel andere laadstations.

Snellaadkabel in de houder van Audi charging hub Zürich.
Een blauwe Audi RS e-tron GT bij de Audi charging hub Zürich, met zonnepanelen zichtbaar op het dak.

Nieuwe diensten in de Audi charging hub Nürnberg

De Audi charging hub in Neurenberg in de Duitse deelstaat Beieren is voorzien van een lounge. Als u via de A3 en A9 richting Oostenrijk, Slovenië of Kroatië rijdt, vergt deze Audi charging hub slechts een kleine aanpassing van de route. De locatie is beloond met een Red Dot Award 2022 in de categorie Brands & Communication en de ABC Best of Best Award 2022 in de categorie Mobility & Innovation.

De volgende diensten zijn beschikbaar in de Audi charging hub Nürnberg: just-in-time bezorging van supermarktboodschappen, hoogwaardige catering uit een verkoopautomaat, mobiele autoverzorging, een accuwisselstation voor elektrische fietsen en verhuur van elektrische scooters. Bovendien zijn proefritten mogelijk in de Audi Q4 e-tron en Audi RS e-tron GT.

Nog meer services staan in de planning. Vanaf december 2022 wordt de lounge uitgebreid met een meeting box voor ongestoord werken. Verder komt er een pakketautomaat op het terrein, kunnen bezoekers binnenkort digitale content gebruiken van een toonaangevend Duits nieuwsmagazine, technologische gadgets uitproberen en komt de nieuwe Audi electric kick scooter powered by Egret beschikbaar voor testritten.