“De toekomst ligt niet vast, die vullen we zelf in” > Design > Audi Nederland
Audi Nederland Design
“De toekomst ligt niet vast, die vullen we zelf in”

“De toekomst ligt niet vast, die vullen we zelf in”

Met de Audi grandsphere concept als inspiratiebron creëerde digitaal artiest Andrés Reisinger een boeiend kunstwerk dat op Design Miami 2022 is gepresenteerd. De Argentijnse kunstenaar vertelt over de achterliggende betekenis ervan.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed – Vertaling: Stefan Wilms – Foto's: Michael Krosny, Reisinger Studio Leestijd: 5 minuten

Portretfoto van Andrés Reisinger voor een projectie van een virtuele wereld.Portretfoto van Andrés Reisinger voor een projectie van een virtuele wereld.

U loopt voorop binnen de huidige lichting digitale kunstenaars. Hoe bent u begonnen als ontwerper?
Als klein kind zag ik vriendjes videogames spelen, maar ik wilde mijn tijd niet verspillen met het aannemen van andermans rollen. Ik wilde mijn eigen wereld creëren. Ik ben namelijk een dromer. Daarom ging ik al op jonge leeftijd met software aan de slag om mijn eigen ruimtes te maken. Op die manier werd mijn eigen visie realiteit.

U bent nu 32. Wat doet u nu anders?
Een goede visie is nooit star. Alles is aan verandering onderhevig. Niets blijft zoals het is. Als dat wel het geval is, vergaat het. Een bestendige visie ontwikkelt zich verder en past zich aan jou aan, inclusief alle energieën en vibraties die bij jou horen. Als artiest ontdek ik door mijn kunst wie ik ben. Zelfs nu weet ik nog steeds niet goed wie ik ben. Elke keer dat ik iets creëer, ontdek ik een nieuw stukje van mezelf. Daar draait mijn maakproces om.

Is zelfkennis opdoen het interessantste aspect aan uw werk?
Ik vind het een prachtige gedachte dat mijn kunst, of dat nu een installatie of expositie is, verandering teweeg kan brengen door iemands dag te beïnvloeden, routine te doorbreken, een inwendig vuurtje te doen ontbranden of iemands gedachten te laten afdwalen. Dat is een zeer waardevolle kant van kunst, design en alles dat creatief is. Als mijn kunst mensen inspireert, heb ik het ultieme creatieve doel bereikt.

Een stoel uit de Audi grandsphere concept in een positie rechtop.Een stoel uit de Audi grandsphere concept in een positie rechtop.
Een scène uit het kunstwerk.Een scène uit het kunstwerk.

We moeten de grenzeloze potentie van morgen ervaren

Andrés Reisinger

Wat is het idee achter het kunstwerk dat u met Audi heeft gemaakt?
Dit kunstwerk bootst het verloop van de dag na. Elke scène ontwikkelt zich verder, van de ochtend tot zonsondergang en de nacht. Dit is een analogie voor wisselende stemmingen. Het kunstwerk is dus een hommage aan de tijd, de veranderingen in het licht en het subtiele kleurenspectrum dat bij elke stand van de zon hoort. De film laat de bijzondere en prachtige, subtiele dingen uit het dagelijks leven zien waar we niet veel tijd aan besteden. De beelden moeten aanzetten om de wereld te aanschouwen en ontdekken en de grenzeloze mogelijkheden te ervaren die morgen te bieden heeft, voorbij de horizon.

De horizon verbreden past goed bij de Audi grandsphere concept. Hoe heeft deze conceptcar u geïnspireerd?
Voor mij gaat het bij de Audi grandsphere concept minder om het rijden en meer om de ervaring, zowel digitaal als persoonlijk. Ik herinner me dat de eerste inspiratie voortkwam uit het idee dat wij ons dankzij het geautomatiseerde rijden voortbewegen, terwijl we intussen de omgeving en het landschap in ons opnemen. Daaruit ontwikkelde ik het concept van de schoonheid van het moment, gesymboliseerd door het licht, de zon. Verder inspireerden de drie verschillende stoelposities mij om het dagverloop te simuleren: rechtop met helder daglicht, ontspannen tijdens zonsondergang en liggend aan het begin van de dag. We hebben een analogie gemaakt. De scène die het beste bij me past is die met de spiegel die van binnenuit de buitenwereld reflecteert. Je ziet een bol onder een plafond, maar via de spiegel zie je de hemel. Ik houd van het idee dat er verbinding is tussen binnen en buiten.

En architectuurelement uit het kunstwerk.En architectuurelement uit het kunstwerk.
Portretfoto van Andrés Reisinger op een barkruk.Portretfoto van Andrés Reisinger op een barkruk.

Een hommage aan de kleine, doodgewone momenten in het leven

Andrés Reisinger

Welke boodschap wilt u ermee overbrengen? 
Vanuit het perspectief van de kunstenaar kan ik uitleggen hoe ik data creëer of het kunstwerk realiseer, maar het is lastig onder woorden te brengen wat het kunstwerk uitdrukt. Het spreekt voor zich. Laat ik zeggen dat het het leven viert. Het is een hommage aan de kleine, doodgewone momenten waaruit het leven bestaat. Het verruimt de blik, roept verbeelding op en bekijkt de zaken vanuit een ander perspectief. Het vormt een mooie link met de Audi grandsphere concept met zijn visie op onze toekomstige levens, hoe we reizen en betekenisvolle ervaringen opdoen terwijl we door steden, landschappen en de rest van de wereld rijden. De toekomst ligt niet vast, de toekomst heeft potentie. Het is aan ons om dit in te vullen.

De blauwe hemel reflecteert in het kunstwerk.De blauwe hemel reflecteert in het kunstwerk.
Een stoel uit de Audi grandsphere concept in een ontspannen positie.Een stoel uit de Audi grandsphere concept in een ontspannen positie.
Andres Reisinger