Een blik in de toekomst > Toekomst > Audi Nederland
Audi Nederland Toekomst
Een blik in de toekomst

Een blik in de toekomst

Met zijn futuristische technologie, elegante design en alledaagse bruikbaarheid is de Audi A6 e-tron concept een voorproefje van het volledig elektrische hoogste marktsegment.

Tekst: AUDI AG – Foto's: AUDI AG Leestijd: 5 minuten

De afgebeelde auto is een studiemodel en niet leverbaar als productiemodel.

Zijaanzicht van de Audi A6 e-tron concept. Zijaanzicht van de Audi A6 e-tron concept.

Adembenemend design

De lijn die werd ingezet met de Audi RS e-tron GT, die uitblinkt door zijn perfecte verhoudingen en vernieuwende vormgeving, wordt naadloos voortgezet met de Audi A6 e-tron concept. Hier staat een bolide met een krachtige uitstraling: lange wielbasis, korte overhangen, lage carrosserie, grote wielen, dynamische daklijn als van een coupé en zachte contouren die de quattro-spieren benadrukken. Het hart van de auto, de accu, is met kleur geaccentueerd. Hierdoor is het zijprofiel slank en dynamisch.

Alle contouren zijn vrij van scherpe lijnen, waardoor er zachte schaduwen vallen op de convexe en concave vormen. In het front van de Audi A6 e-tron concept domineert de grote, gesloten en visueel omgedraaide Singleframe. Hier was duidelijk een optimale stroomlijn het streven. Achterop zit een aerodynamische spoilerrand en dichter bij het asfalt is een hightech achterdiffusor te zien.

De Audi A6 e-tron concept bewijst dat een gunstige stroomlijn niet alleen vast onderdeel van het Audi-repertoire is, maar ook een dominant ontwerpthema. In deze aantrekkelijke elektrische auto zijn vorm en functie één. De cW-waarde van 0,22 draagt bij aan de ruime actieradius van de Audi A6 e-tron concept.

Voor een betere luchtstroom is de Singleframe grotendeels gesloten.Voor een betere luchtstroom is de Singleframe grotendeels gesloten.
De virtuele buitenspiegels van de A6 e-tron concept zitten op de A-stijlen. Deze sierlijke cameraspiegels dragen bij aan de aerodynamische efficiëntie.De virtuele buitenspiegels van de A6 e-tron concept zitten op de A-stijlen. Deze sierlijke cameraspiegels dragen bij aan de aerodynamische efficiëntie.

Progressieve lichttechnologie

De progressieve uitstraling wordt weerspiegeld in de extreem slanke vormgeving van de koplampen. Maar ook in de zeer duidelijk geaccentueerde achterkant, die opvalt door een lichtstrook die in de achterruit is geïntegreerd. Er is een nieuwe generatie digitale oled-elementen toegepast die kunnen fungeren als een display. Met deze oled-elementen kan, geheel naar wens, een groot aantal variaties aan afzonderlijk aanpasbare digitale lichtsignaturen en dynamische lichtanimaties worden weergeven.

Deze digitalisering en innovatieve lichttechnologie zijn ook aan de voorkant van de Audi A6 e-tron concept te vinden. Tijdens een laadpauze projecteren de digitale matrix-ledkoplampen desgewenst een door de Audi-ontwerpers zelf ontwikkeld videospel op de muur voor de auto - en dat zelfs meters breed. Zo kunnen bestuurder en passagiers naast of voor de auto van een game genieten in plaats van binnenin op een beeldscherm te kijken.

Met ledprojecties op de grond zijn waarschuwingen af te geven, bijvoorbeeld voor een portier dat opent.Met ledprojecties op de grond zijn waarschuwingen af te geven, bijvoorbeeld voor een portier dat opent.

De Audi A6 e-tron concept beschikt over nog een bijzonder kenmerk: in de flanken zitten drie kleine, high-res ledprojectoren. Bij het openen van de portieren worden inzittenden begroet met dynamische lichtanimaties, bijvoorbeeld met een tekst in hun eigen taal. Nog belangrijker is de mogelijkheid om waarschuwingen op de grond te projecteren, bijvoorbeeld bij het openen van een portier een signaal dat is gericht op naderende fietsers. Op de carrosseriehoeken zitten ook ledprojectoren. Deze werken op basis van de knipperlichten. De weergaven zijn instelbaar, zodat ook deze vier projecties waarschuwingen kunnen bevatten.

Dankzij deze ledprojectoren is betere communicatie mogelijk met andere weggebruikers. Door de slimme netwerkverbindingen in de auto deelt de Audi A6 e-tron concept met visuele signalen informatie met andere verkeersdeelnemers.

Aerodynamica als onderscheidend kenmerk: lucht wordt via de air curtains door de wielkasten geleid.Aerodynamica als onderscheidend kenmerk: lucht wordt via de air curtains door de wielkasten geleid.
Via de achterspoiler verlaat de luchtstroom de auto.Via de achterspoiler verlaat de luchtstroom de auto.

Toekomstgericht elektrisch platform

De Audi A6 e-tron concept is gebaseerd op een geheel nieuwe technologie-architectuur, het Premium Platform Electric of in het kort: PPE. PPE is uitsluitend en speciaal ontwikkeld voor elektrische auto's, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van alle voordelen van deze technologie. Het centrale element is de 100 kWh-accu tussen de assen. Omdat de accu over de volledige bodem is verdeeld, valt deze relatief plat uit.

De PPE-basis biedt alles waar een Audi bekend om staat: een premium aandrijflijn, chassis, elektronica en - vanzelfsprekend - een hoog kwaliteitsniveau. Het is geen verrassing dat quattro daarbij hoort en die aandrijving is dan ook in de Audi A6 e-tron concept te vinden. Met een elektromotor op de voor- en achteras komen vermogen en koppel uit op respectievelijk 350 kW en 800 Nm.


Met een actieradius van meer dan 700 km is de Audi A6 e-tron concept klaar voor elk soort gebruik

 

Inzetbaar voor elk gebruik

De Audi A6 e-tron concept is 4,96 meter lang, 1,96 meter breed en 1,44 meter hoog. Dit is vergelijkbaar met de afmetingen van een Audi A6 of A7. Toch onderscheidt de Audi A6 e-tron concept zich door zijn royale interieur; een kenmerk van veel elektrische auto's. De redenen: geen cardantunnel en een forse wielbasis.

De Audi A6 e-tron concept blinkt uit door zijn 800-volttechniek. Snelladen kost net zo weinig tijd als een tankstop inclusief korte koffiepauze. Na slechts tien minuten is de auto al vol genoeg om meer dan 300 kilometer af te leggen. Opladen van 5 tot 80 procent is binnen 25 minuten achter de rug. Afhankelijk van de configuratie is de WTLP-actieradius van deze coupé meer dan 700 kilometer.

Dat is een rijafstand die vergelijkbaar is met die van menig brandstofauto. Ideaal voor dagelijks gebruik, dus. De Audi A6 e-tron concept kwalificeert zich daarmee als compromisloze hoofdauto of enige gezinsauto. Het is de ideale allrounder voor alle autoritten die in verleden ook zonder nadenken werden gestart: woon-werkverkeer, familiebezoek en vakantie.

Ontwerpidioom en digitalisering ineen: de quattro-verbredingen boven de wielen vloeien naadloos over in het digitale oled-lichtdisplay. Ontwerpidioom en digitalisering ineen: de quattro-verbredingen boven de wielen vloeien naadloos over in het digitale oled-lichtdisplay.
 
Audi AI:ME zijaanzicht

Ontdek de mobiliteit van morgen

Conceptcars zoals de Audi A6 e-tron concept tonen de mobiliteit van morgen. Nog verder vooruit kijken kan met de Audi sphere conceptcars.