Verlichtingspionier > Technologie > Audi Nederland
Audi Nederland Technologie
Verlichtingspionier

Verlichtingspionier

Karakteristiek en een fysiek tastbaar voorbeeld van ‘Voorsprong door techniek’: autoverlichting heeft bij Audi een belangrijke communicatiefunctie.

Tekst: Bernd Zerelles - Foto: AUDI AG Leestijd: 3 minuten

Audi Q5 oled-achterlichtenAudi Q5 oled-achterlichten


De lichtsignatuur bepaalt het karakter van een Audi

César Muntada, hoofd Lichtdesign bij AUDI AG, is de persoon achter de verlichtingsinnovaties. De ontwerper werkt sinds 2007 bij Audi en hij gebruikt verlichting om het autokarakter mede te bepalen. “Verlichting weegt misschien niets, maar deze legt figuurlijk wel veel gewicht in de schaal. Voor mensen is licht belangrijk voor hoe wij de wereld om ons heen zien. Daarom hecht Audi grote waarde aan innovaties op dit vlak. Licht zit in ons DNA. Met design en technologie creëren we een ​​emotionele ervaring, een helder beeld met een bijzondere uitstraling,” aldus de in Barcelona geboren ontwerper.

César Muntada is hoofd Lichtdesign bij AUDI AG.César Muntada is hoofd Lichtdesign bij AUDI AG.

Vanzelfsprekend zijn koplampen en achterlichten functionele componenten. Tegelijkertijd zorgen ze voor onderscheid in het donker en versterken ze zo het autokarakter. “In het donker zie je al van verre dat er een Audi aankomt. We ontwerpen verschillende lichtsignaturen, maar ze hebben als overeenkomst dat ze duidelijk van Audi zijn. Dankzij digitalisering maken we nu zelfs lichtontwerpen die bij het karakter van de klant passen. Ons doel is een perfecte symbiose tussen het totale auto-ontwerp en de progressieve uitstraling van de digitale ogen.”


Audi Q5 lichtdesignAudi Q5 lichtdesign

Sommigen zien een nieuw licht. Wij zien een nieuwe visie

Dankzij de digitalisering van autoverlichting versterkt Audi het samenspel tussen technologie en design, bijvoorbeeld door beweging in het licht aan te brengen. Het dynamische knipperlicht is niet alleen fraai om te zien, maar ook een duidelijke informatiebron voor andere weggebruikers.
 

En aangezien de eerste indruk telt - of het nu gaat om mensen of auto's - voegen coming home- en leaving homesequenties een emotionele lading toe aan het verlichtingseffect. Het vergrendelen en ontgrendelen activeert een dynamische lichtanimatie in de koplampen en achterlichten die het onderscheidende autokarakter weerspiegelt.

 

César legt uit: "We ontwerpen de vorm en beweging van digitale lichtfuncties en creëren zo een unieke esthetiek als onderscheidend Audi-kenmerk. We maken het digitale fysiek tastbaar."

 

De visie op toekomstige autoverlichting gaat nog veel verder: koplampen die symbolen op de weg projecteren om andere verkeersdeelnemers op gevaar te wijzen, zoals gladheid. De ontwerpers en technici die zich bij Audi over verlichting buigen, zitten vol ideeën. Op dit moment is het vooral wet- en regelgeving die hen beperkingen oplegt.


"Als verlichtingontwerpers bij Audi kijken we niet alleen naar het design, maar ontwikkelen we ook een verlichtingstaal om mee te communiceren. We zijn van 'out of the box denken' naar 'out of the box ontwerpen' gegaan.''



Audi Q5 oled-achterlichtenAudi Q5 oled-achterlichten

Een fraai voorbeeld van de modernste oled-verlichtingstechnologie zijn de achterlichten op de Audi Q5. De SUV is er optioneel met deze bijzondere lampen en tijdens het samenstellen en bestellen van de auto is er keuze uit drie verschillende designs. Een heuse wereldprimeur. Bovendien is aan elke verlichtingssignatuur een eigen sequentie van de coming- en leaving-homeverlichting gekoppeld. Maar er is meer, want er zit een naderingssensor in de lampen. Als een weggebruiker van achteren nadert en binnen twee meter van een stilstaande Audi Q5 komt, gaan alle oled-segmenten aan. Bij het vergroten van de tussenafstand keren de achterlichten weer terug naar hun normale patroon en werking. Deze functie geeft een goede indruk van wat er in de toekomst mogelijk is met car-to-x-communicatie, waarbij voertuigen met de omgeving communiceren.