“In deze auto heb ik nooit stress” > Technologie > Audi Nederland
Audi Nederland Technologie
“In deze auto heb ik nooit stress”

“In deze auto heb ik nooit stress”

De Zwitserse sterrenkok Andreas Caminada is een ambassadeur voor ontspannen elektrisch rijden.

Tekst: Bernd Zerelles - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Robert Fischer Leestijd: 4 minuten

Andreas Caminada bij de kofferbak van zijn Audi RS e-tron GT.

Andreas Caminada heeft een restaurant in Fürstenau, in het Zwitserse kanton Graubünden. De sterrenkok rijdt in een Audi RS e-tron GT. “Dat is altijd de juiste auto, of ik nou in het buurdorp groenten haal op de boerenmarkt, de kinderen naar de voetbalclub breng of voor zaken naar Zürich moet. Korte of lange afstanden; elke rit is een plezier.”

Fürstenau is een rustig dorp, dat toch maar mooi kan bogen op Schloss Schauenstein, het met Michelin-sterren bekroonde restaurant van Caminada. Er zit ook een boetiekhotel bij. In zijn fine-dining-DNA zitten de smaken van lokale producten uit deze Alpenregio. Caminada past daar zijn culinaire gaven op toe die hun oorsprong hebben in de Franse haute cuisine.

De Audi RS e-tron GT van Andreas Caminada schuin van voren.
Andreas Caminada zit op een trapje.

Andreas Caminada rijdt elektrisch sinds de introductie van de eerste Audi e-tron in 2019. Hij liet toen meteen twee laadpunten plaatsen bij Schloss Schauenstein. “Ik woon met mijn gezin bij het kasteel en laad mijn auto altijd hier op, voor ons huis.”

De ondernemer rijdt regelmatig in zijn Audi RS e-tron GT naar zakelijke bijeenkomsten in Zürich. Vanuit Fürstenau is dat anderhalf uur rijden. Over opladen maakt hij zich nooit zorgen. “Ik vertrek ’s morgens met een volle accu. De actieradius is ruim genoeg voor mijn dagelijkse ritten. In deze auto heb ik nooit stress.”

Het voelt anders als je onderweg geen CO2 uitstoot

Andreas Caminada

Andreas Caminada plukt jeneverbessen.
Caminada in de tunnelkas.

Tijdens langere ritten buiten Zwitserland vertrouwt Caminada op de instructies van het navigatiesysteem, dat laadstops bij snelladers meeneemt in de planning. “Dan drink ik even een kop koffie en kan ik weer verder. De hotels waarin ik verblijf hebben nu allemaal hun eigen laadpunt.”

Thuis merkt hij dat hij zelf meer laadplekken kan gebruiken. “We moeten snel meer laders plaatsen. Steeds meer gasten bezoeken Schloss Schauenstein met hun elektrische auto.”

Andreas Caminada aan het werk in de keuken.
Groene ingrediënten in de keuken van Schloss Schauenstein.

“Ik rij graag in deze auto”

Andreas Caminada ziet het als zijn ondernemersplicht om duurzaam en met zorg voor de toekomst te handelen. Daarom rijdt hij in een elektrische auto en daarom heeft hij er plezier in om met lokale producten Michelin-stergerechten te creëren.

Drie vragen aan Andreas Caminada over elektrisch rijden

01. Wat was de grootste verrassing bij het overstappen op elektrisch rijden?
Ik dacht dat duurzamer rijden niet zou samengaan met sportiviteit. Dat pakte gelukkig anders uit, want anders had ik dat zeker gemist.

02. Rustig aan of gas op de plank?
In het dagelijks verkeer geef ik de voorkeur aan rustig meerijden. Ik heb echter een keer de kans gehad om een elektrische Audi op een afgesloten circuit uit te proberen. Dat was indrukwekkend, al die kracht en een zeer snelle acceleratie. Krankzinnig veel rijplezier, mag ik wel zeggen.

03. Vorm of functie?
De vorm en het ontwerp van de Audi RS e-tron GT spreken veel mensen aan. Dat merkte ik tijdens een recente trip naar Italië weer. In Milaan keken mensen de auto na.

Andreas Caminada loopt de formele tuin in van Schloss Schauenstein.
Audi RS e-tron GT met aangesloten AC-laadkabel.