"Ik ben verslaafd aan de stilte" > Technologie > Audi Nederland
Audi Nederland Technologie
"Ik ben verslaafd aan de stilte"

"Ik ben verslaafd aan de stilte"

De Oostenrijkse fotograaf Tom Klocker inspireert met zijn foto's uit de bergen honderdduizenden volgers op sociale media. In deze aflevering van de ‘Audi e-tron stories’ legt hij de voordelen uit van stilletjes met de auto door de natuur rijden.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Tom Klocker, Anna Maria Gürtler  Leestijd: 5 minuten

In de 'Audi e-tron stories' vertellen automobilisten over hun enthousiasme voor elektrisch rijden.

Voor Tom Klocker zijn de bergen altijd zijn thuis geweest. Als de dag net begint en de meeste mensen nog in bed liggen, staat de fotograaf al op de top. Hij is altijd op jacht naar spectaculaire zonsopgangen. “Ik ben verslaafd aan de stilte in de natuur,” zegt de voormalige professionele snowboarder. Dan is het dus ideaal om in de Audi Q4 e-tron stil onderweg te zijn. “Dat kende ik zo nog niet. Het verbaast me telkens weer hoe anders ik de omgeving nu waarneem.” Als hij ’s morgens vroeg of ’s avonds laat in de bergen rijdt, opent hij vaak zijn raam. Dan hoort hij geen motorgeluid, maar knarsende stenen, klingelende koebellen en fluitende vogels. En het mooiste is dat hij zelf bijna geen geluid maakt dat de dieren laat opschrikken. “Met de elektrische auto weet ik zeker dat ik niemand stoor,” stelt de Tiroler vast, die veel en lang in zijn auto onderweg is.

“Soms zou ik willen dat de Audi Q4 een nog ruimere actieradius heeft.” Dat neemt niet weg dat Klocker met zijn auto prima uit de voeten kan. Thuis in zijn garage heeft hij wat hij noemt “een laadoplossing” gecreëerd, zodat hij elke morgen met een volle accu vertrekt. En het voordeel van de bergen is dat omhoog rijden weliswaar stroom kost, maar dat afdalen juist stroom oplevert. “Ik win vrij fors terug tijdens mijn tripjes. Recuperatie levert mij in de bergen heel veel op.” De Oostenrijkse fotograaf heeft het over de eigenschap dat elektrische auto’s energie terugwinnen tijdens remmen, uitrollen en bergaf rijden


Het is nog steeds donker als Tom Klocker ’s morgens vroeg de oplaadstekker uit zijn opgeladen Audi Q4 e-tron haalt en de bergen intrekt.
Als de fotograaf bergaf rijdt, wint de Audi Q4 e-tron stroom terug.
In de Audi virtual cockpit is te zien of de motor recupereert.

"Ik plan geen laadstops"

Tom Klocker was tot 2015 professioneel snowboarder. Zo’n tien jaar lang deed hij wereldwijd aan wedstrijden mee. Hij behoorde tot de top, totdat een ongeluk een einde maakte aan zijn sportleven. Sindsdien is hij gepassioneerd beroepsfotograaf.Drie vragen aan Tom Klocker over elektrisch rijden

 

01. Waarom koos je voor een elektrische auto?

Ik was vooral nieuwsgierig. Ik fotografeer vaak auto’s en elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat wilde ik daarom zelf ook weleens proberen. Ik vroeg me af of het bij me zou passen. Ja dus, en tot nu toe ben ik erg tevreden.

 

02. Wat vind je het mooiste aan de Audi Q4 e-tron?

Ik vond het belangrijk om een auto te kiezen die ik mooi vind. Ik ben er immers bijna elke dag mee onderweg. Ik werd aangetrokken door het privacyglas en de zwarte Audi-ringen, afwerking en velgen op mijn witte Audi Q4 e-tron.

 

03. Hoe plan jij je routes?

Voor vertrek kijk ik snel even naar de route. Ik plan geen laadstops in. Ik heb al duizenden kilometers in de Audi Q4 e-tron afgelegd en ik weet precies hoeveel ik kan rijden. Bovendien is er langs de snelwegen een goed netwerk van snelladers. Ik maak me geen zorgen.


Tom Klocker
Tom Klocker rijdt vaak met zijn raam open om de natuur nog beter in zich op te nemen.

Ik ben altijd verbaasd hoe anders ik naar de omgeving kijk

Tom Klocker

Na een late fotosessie in een donkere, maar unieke omgeving, rijdt hij huiswaarts en denkt alweer aan de volgende tocht.
Tom Klocker wandelt een berg op vanaf zijn geparkeerde witte Audi Q4 e-tron.