Waarom surfers in principe futuristen zijn > Lifestyle > Audi Nederland
Audi Nederland Lifestyle
Waarom surfers in principe futuristen zijn

Waarom surfers in principe futuristen zijn

Stephanie Gilmore is zevenvoudig wereldkampioene surfen – volgens haar maakt het streven naar perfectie gelukkig. Ze sprak met ons hierover.

Tekst: Nadine Kaminski − Foto's: Ian & Erick  Leestijd: 4 minuten

Stephanie Gilmore

Wanneer wilde je voor het eerst professioneel surfer worden?
Als ongeveer twaalfjarige was ik na een eerste keer surfen op slag verliefd op de sport. Alhoewel ik eigenlijk nog te jong was om echt te begrijpen wat er precies gebeurde. Als je voor de eerste keer het zout op je huid en de opwinding voelt, het uitdagende van de oceaan, dan begrijp je al snel: dit is meer dan alleen een sport. Het is een levenswijze. Toen ik dertien was deed ik mee aan wedstrijden en won ik al snel mijn eerste beker. Toen dacht ik: dit is het mooiste gevoel dat er is! Ik wil mij helemaal wijden aan deze leefstijl. Ik wil later tot de beste surfers ter wereld behoren. En dan kijken we wel verder.

Waren er toen vrouwelijke voorbeelden?
Ja, er waren zeker enkele vrouwen die als professioneel surfer succesvol waren. En alhoewel ik niet veel aandacht schonk aan wedstrijden, zorgde de marketing eromheen dat ik gewoon zin kreeg in surfen. Ik wilde deel uitmaken van een girl-gang, dus niet alleen zonnen en naar jongens kijken, maar zelf op het water mijn ding doen.

Wiens stijl bewonder je?
Lisa Andersen was altijd al een idool van mij, omdat zij de wedstrijdmentaliteit met een schitterende stijl combineerde. Bovendien: ik vind dat enkele van de beste mannelijke surfers ter wereld ook met een beetje vrouwelijkheid surfen. Je ziet namelijk een vrouwelijke touch in hun bewegingen. Dat onderscheidt hen op positieve wijze van hun agressievere concurrenten. Vrouwen hebben qua surfstijl niets te verbergen, integendeel zelfs.


Stephanie Gilmore
Stephanie Gilmore

Je was zeven keer wereldkampioen. Hoe blijf je ambitieus na zoveel succes?
Ik zou nog twintig titels kunnen winnen zonder ooit het gevoel te krijgen dat ik de oceaan onder controle heb en er wel mee kan stoppen. Er zijn nog zoveel uitdagingen! En er zijn zoveel andere fantastische surfsters die over enorme golven surfen of waanzinnige manoeuvres in de lucht maken. Ze zijn over het algemeen gezien wat minder succesvol dan ik, maar desondanks op bepaalde gebieden beter, zodat ik altijd weer een drive heb. En er zijn ook veel fantastische mannelijke surfers die ik bewonder en die mij op nieuwe ideeën brengen. Je blijft simpelweg leren en doet inspiratie op van anderen en door nieuwe ervaringen. De meeste surfers zeggen dat ze daarom elke dag surfen, omdat je nooit weet wat de volgende golf brengt. Dat is het coole hieraan.

Hoe ziet de perfecte golf eruit?
Grappig is dat de 'perfecte golf' inmiddels technisch al is gegenereerd in diverse oefenzwembaden. Het resultaat: saai. Als je in de oceaan bent, dan is het mooiste van alles de voorpret. Je loopt door de duinen richting zee. Wat ga je voor je zien? De golven zijn goed, je gaat naar de branding en mist een golf. Zou de volgende ook zo mooi zijn? Zoveel voorpret, zoveel spanning! Het gaat niet om het vinden van perfectie, maar om het zoeken naar perfectie.

Je blijft leren en doet inspiratie op van anderen en door nieuwe ervaringen

Stephanie Gilmore

Stephanie Gilmore

Je bent ambassadeur voor gezonde oceanen. Waarom?
Ik zie het als onze plicht als surfers om te helpen en anderen voor te lichten. Omdat wij de schade directer meekrijgen dan mensen die niets met de oceaan hebben of denken te hebben. We komen een heleboel afval tegen. We proberen de mensen duidelijk te maken dat dagelijkse beslissingen de oceaan beïnvloeden, zelfs als je niet in de buurt van de oceaan woont. Ongeacht waar je plastic zomaar weggooit: helaas is het goed mogelijk dat het op enig moment in de zee komt.

Wat is een duurzame leefstijl volgens jou?
Wij moeten allemaal bewuster consumeren en kwaliteitsproducten kopen die een lange levensduur hebben, gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Als je iets niet meer nodig hebt, dan geef je het door. Koop bij bedrijven die bewust bezig zijn met duurzaamheid. Die bijvoorbeeld recyclebare materialen voor hun verpakkingen gebruiken of bezig zijn om hun eigen producten duurzamer te maken. Wees je bewust van wat je koopt en gebruikt. Een voorbeeld: ik heb onlangs in mijn badkamer rondgekeken en shampoo, haarspoeling en gezichtsreiniger zitten allemaal in plastic flessen. Dat vond ik niet cool. En dus heb ik voor mijn persoonlijke verzorging een paar geweldige kleine bedrijven gevonden, die stukken shampoo- of conditionerzeep maken en die alleen in een papier zijn verpakt. Als die op zijn, is er bijna niets meer over.

Afgezien van het bewustzijn voor onze wereld: wat kan men verder nog van surfers leren?
Ik vind dat surfers bijna futuristisch zijn qua leefstijl. Ze doen iets waarbij ze zich echt goed voelen, wat ze gelukkig maakt en jonger houdt en wat ze op een of andere manier met de aarde verbonden houdt. Dat zou goed zijn voor onze maatschappij. Bovendien hebben surfers een continue missie: nieuwe dingen ontdekken, jezelf uitdagen, avonturen beleven... Dat is een bewonderenswaardige eigenschap. En door altijd op zoek te zijn kun je erg gelukkig worden.

Stephanie Gilmore
Stephanie Gilmore