"We moeten lef tonen" > Duurzaamheid > Audi Nederland
Audi Nederland Duurzaamheid
"We moeten lef tonen"

"We moeten lef tonen"

Olivia Wilde maakte als een van de weinige vrouwen in Hollywood de overstap van acteren naar regisseren. We spraken met haar over vooruitgang, inspiratie en duurzaamheid en hoe fouten de opmaat zijn naar succes.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed - Foto's: Lily Bertrand-Webb - Video: AUDI AG Leestijd: 6 minuten

Olivia Wilde

Wanneer heeft u onlangs iets voor het eerst gedaan?

Toen ik tijdens de Covid-19-pandemie een speelfilm heb gedraaid. Daarbij heb ik geleerd om effectief leiderschap te ontwikkelen. Dat was een uitdaging en een interessante oefening in samenwerken. Het was de eerste keer dat ik mijn leidende rol zo intensief moest vervullen.

 

Wie is de actrice, regisseur en vrouw Olivia Wilde?

Ik ben regisseur, actrice, producent, scenarioschrijver en het liefst activist. Tegelijkertijd probeer ik als moeder en mens de wereld een klein beetje te verbeteren.

 

Is er een bepalend moment geweest voor de persoon, actrice en regisseur die u nu bent?

Ik realiseerde me al snel dat er geen succesgarantie is. Daarom is waardering voor het creatieve proces zo belangrijk en telt het resultaat minder. Ik wilde altijd al acteren. Ik begon als castingassistente, maar op 18-jarige leeftijd speelde ik al in films en op tv. Vanaf die tijd moest ik leren om met teleurstellingen om te gaan zoals een film die flopte, rollen die aan me voorbij gingen en producties die werden afgelast.

 

Die ervaringen hebben me gevormd. Maar ik ontdekte dat zich altijd nieuwe kansen voordoen om aan jezelf te werken, je te verbeteren en te groeien. Bovendien is het altijd iets bijzonders als mensen samen iets maken. Ik ben altijd weer onder de indruk van alle inspanningen, terwijl er geen garantie op succes is.


Echte vooruitgang betekent de veiligheidsnetten en vertrouwde structuren weglaten

Olivia Wilde

Wat betekent vooruitgang voor u?

Vooruitgang betekent buiten de vaste kaders denken en aansturen op een paradigmaverschuiving. Daarbij moet je begrijpen dat jouw beeld van de werkelijkheid niet vastligt. Vooruitgang is de eigenschap om in te zien dat verandering kansen biedt en dat je daar zelf invloed op hebt. Echte vooruitgang vergt hard werken. Echte vooruitgang betekent de veiligheidsnetten en vertrouwde structuren weglaten. Om dingen te veranderen zul je radicaal te werk moeten gaan.

 

Hoe gaat u zakelijk en privé om met vooruitgang?

Mijn benadering is als volgt: zowel in mijn privéleven als in mijn werk let ik erop waar vooruitgang mogelijk is. Ik wil blijven groeien. Zo probeer ik een beter mens te zijn door specifieke keuzes te maken die bij een bepaalde levensfilosofie horen. Zo let ik op duurzaamheid. Dat is goed voor onze planeet en voor mijzelf, want ik kan een verschil maken. Als regisseur streef ik ernaar dat de mensen die ik inhuur zo goed mogelijk de samenleving weerspiegelen waar ik deel van uitmaak. Op die manier wil ik ook vooruitgang stimuleren in de filmsector, die naar mijn mening dringend behoefte heeft aan verandering. Als individu zijn we machtiger dan we denken. Degenen die voor werkgelegenheid zorgen hebben nog meer macht en de meeste macht is in handen van bedrijven.

 

Daarom is het belangrijk dat mondiale merken zoals Audi continu veranderingen blijven doorvoeren en kleinere merken en consumenten laten zien hoe essentieel vooruitgang is. Het gaat erom vooruitgang als hoofdthema te verankeren in het bewustzijn van de mensen. Vooruitgang mag geen bijkomstigheid zijn of een onderwerp waar we alleen mee bezig zijn als we er tijd voor hebben. Nee, we moeten vooruitgang opnieuw invulling geven. Als je nieuwe standaarden zet, dan zullen anderen daarin meegaan. Maar daarvoor is een bekend merk nodig. Pas als grote spelers moed tonen en nieuwe wegen inslaan, is verandering mogelijk.


Acteren, scenario's schrijven en regisseren. De wijze les van Olivia Wilde is om te blijven groeien.
Met duurzaam leven hoopt ze een verschil te maken. Inspiratie vindt ze bij jongeren als Greta Thunberg.

Speelde vooruitgang altijd al een rol in uw leven? Bent u de architect van uw eigen succes?

Ja, ik denk dat vooruitgang altijd al een deel van mijn leven is geweest. Ik wil gewoon niet stil blijven staan, maar me voortdurend verder ontwikkelen. Ik zal waarschijnlijk nooit op het punt komen dat ik zeg: "Nu heb ik bereikt wat ik wilde bereiken, dus nu blijf ik zoals ik ben." Daarmee zou ik mijn mogelijkheden onnodig beperken. Elke keer als ik iets heb bereikt, denk ik aan de volgende stap en hoe ik dingen anders en nog beter kan doen. Dat is een permanent proces.

 

Waar haalt u uw motivatie en inspiratie vandaan?

Met betrekking tot het onderwerp vooruitgang put ik inspiratie uit mensen die al veel langer in de branche actief zijn dan ik, en die hun eigen weg hebben gevonden. Daartoe behoren collega-acteurs, regisseurs, producenten en auteurs. Maar ik richt me ook op de jonge generatie, digitaal vaardig en zich goed bewust van wat er allemaal speelt in de wereld. Zij zijn ook degenen die het meeste te vrezen hebben van klimaatverandering. Denk aan Greta Thunberg, die het Amerikaanse congres heeft toegesproken over de toekomst die haar te wachten staat. In dat licht wil ik ook de vele jonge kunstenaars noemen die hun stem zo eloquent en krachtig laten horen.

 

Hoe probeert u zelf duurzamer te leven?

Ik denk altijd twee keer na voordat ik iets koop. Hergebruik vind ik ook heel gewoon. Kortom, het gaat om fundamentele dingen zoals recyclen, vintage kleding kopen en elke aankoop goed overwegen, of dat een auto is of iets anders. Mijn geld is per slot van rekening ook een stembiljet: ik stem ermee voor een bedrijf en de handelswijze ervan.

 

Welke onderwerpen zijn belangrijk voor u?

Ik ijver er al jaren voor dat wereldwijd aan de basisbehoeften van kinderen wordt voldaan. Goede gezondheidszorg en onderwijs zijn daar onderdeel van. Ik kan een bijdrage leveren om kinderen een kans op een mooier leven te geven en hen veel leed besparen. Een ander onderwerp dat mij na aan het hart ligt, is strafrechthervorming in de Verenigde Staten. Ik geloof in het concept van herstelrecht, dat op een heel andere manier naar straffen en re-integratie van gedetineerden kijkt.

 

En tot slot het milieu: dat onderwerp houdt mij al sinds mijn jeugd bezig. Ik had het geluk om op te groeien in een gezin dat milieubescherming hoog in het vaandel had. Mijn bedrijf Conscious Commerce brengt merken bijeen met verschillende duurzaamheidsinitiatieven.Ik denk altijd twee keer na voordat ik iets koop

Olivia Wilde

Olivia Wilde is een inspirerende vrouw. We ontmoetten haar op de set van de Audi-videoserie "A Story of Progress".
De video vindt u op alle socialemediakanalen van Audi en aan onderaan dit artikel.

Wat wilt u dat uw kinderen en andere mensen van u leren?

Als ik mijn kinderen slechts één ding kan meegeven, dan is het dat ze nooit hun nieuwsgierigheid en verwondering verliezen. Alle kennis en informatie ligt tegenwoordig voor het oprapen en daardoor vergeten we nog weleens om ons ergens over te verwonderen en om onze verbeeldingskracht te gebruiken. Ik hoop dat mijn kinderen hun nieuwsgierigheid en grenzeloze fantasieën koesteren.

 

Wat onderscheidt een echte leider?

Mensen met goede leiderschapskwaliteiten zijn empathisch en onderscheiden zich door een duidelijke communicatiestijl. Zij eisen nooit van anderen dingen die zij zelf niet zouden doen. Zij zijn zich ervan bewust dat zij niet alleen verantwoordelijk zijn voor de veiligheidsbeleving van hun teamleden, maar ook voor hun mentale welzijn.

 

U bent succesvol als actrice, regisseur, moeder en vrouw. Wat volgt?

Ik zou graag leiding willen geven aan heel verschillende projecten. Ik heb immers meer dan tien jaar aan films meegewerkt, naar regisseurs geluisterd en de crew telkens met vragen overstelpt, omdat ik altijd meer wilde leren over films maken. Nu wil ik de kans grijpen om zoveel mogelijk verschillende dingen te doen. Ik wil me verder ontwikkelen en verbeteren.

 

Hoe kan de mensheid vooruitgang boeken?

We moeten lef tonen door buiten de gebaande paden te treden om vooruitgang te boeken. Altijd maar op dezelfde manier doorgaan is vragen om stilstand.