Ideeën voor morgen > Duurzaamheid > Audi Nederland
Audi Nederland Duurzaamheid
Ideeën voor morgen

Ideeën voor morgen

Audi is sponsor van de GREENTECH FESTIVAL GREEN AWARDS en ondersteunt daarmee duurzame ideeën voor een betere wereld.

Tekst: Bernd Zerelles - Foto's: Ulf Büschlep, AUDI AG, WorldofMeMarie, Greentech Festival, RePack, Carlsberg, Desert Control archive, Virj Kan (CC BY-SA 4.0), neustark AG, KALEA GmbH, Netafim, Slow Food, Werner & Mertz, George Pimentel/Getty Leestijd: 4 minuten

Op het GREENTECH FESTIVAL maken zakelijke afnemers en andere geïnteresseerden kennis met spannende ideeën en visies voor een duurzamere wereld.Op het GREENTECH FESTIVAL maken zakelijke afnemers en andere geïnteresseerden kennis met spannende ideeën en visies voor een duurzamere wereld.

Tijdens de digitale wereldpremière van de Audi RS e-tron GT en Audi e-tron GT quattro in februari 2021 was er een extra verrassing: de uitreiking van de GREEN FUTURE Award van het GREENTECH FESTIVAL. Voor deze speciale prijs komen projecten en personen in aanmerking die een milieuvriendelijke urbanisatie stimuleren en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage leveren aan een betere levenskwaliteit en stedelijke infrastructuur.

De GREEN FUTURE Award werd uitgereikt aan de Israëlische start-up Zencity voor zijn gelijknamige intuïtieve tool voor lokale besturen. Zencity is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en verzamelt en analyseert met behulp van een algoritme socialemediaberichten en lokaal nieuws uit steden. Op basis van deze gegevens kunnen lokale bestuurders de wensen van inwoners beter inschatten en daar beleid op baseren. Omgekeerd kunnen inwoners geautomatiseerd de aandacht van beleidsmakers trekken. Deze geldbesparende methode vervangt uitgebreide face-to-face enquêtes, commissievergaderingen en telefoonpanels. Zencity wordt al gebruikt in driehonderd steden, waaronder Chicago, Ottawa en Tel Aviv.

 

Nico Rosberg, mede-oprichter van het GREENTECH FESTIVAL: "Als het gaat om klimaatverandering dringt de tijd. We moeten nu in actie komen. Start-ups zoals Zencity geven ons daarvoor de juiste tools." Een filosofie die Audi deelt, aldus Henrik Wenders, Head of Brand Audi AG: "Audi staat voor vooruitgang, voorsprong. Met technologie willen wij aan een duurzame toekomst bijdragen in de vorm van stedelijke mobiliteit waarin de mens centraal staat."


Nico Rosberg, medeoprichter van het GREENTECH FESTIVAL, moderator Steven Gätjen, Marco Voigt en Judith Kühn van het GREENTECH FESTIVAL en Henrik Wenders, Head of Brand Audi AG (v.l.n.r.) feliciteren de winnaar tijdens de GREEN AWARDS-ceremonie ter gelegenheid van de wereldpremière van de Audi RS e-tron GT en Audi e-tron GT quattro.Nico Rosberg, medeoprichter van het GREENTECH FESTIVAL, moderator Steven Gätjen, Marco Voigt en Judith Kühn van het GREENTECH FESTIVAL en Henrik Wenders, Head of Brand Audi AG (v.l.n.r.) feliciteren de winnaar tijdens de GREEN AWARDS-ceremonie ter gelegenheid van de wereldpremière van de Audi RS e-tron GT en Audi e-tron GT quattro.

Als het gaat om klimaatverandering dringt de tijd. We moeten nu in actie komen

Nico Rosberg

Het GREENTECH FESTIVAL was in 2021 van 16 tot en met 18 juni in Berlijn. Audi is niet alleen founding partner van het festival, maar sponsort ook de GREEN AWARDS. Nico Rosberg is medeoprichter van het fesitval. De awards zijn bestemd voor disruptors en iinovators in de strijd tegen klimaatverandering. Een onafhankelijke jury kiest drie genomineerden in vier categorieën (Youngster, Innovation, Startup en Impact) en vervolgens een winnaar in elke categorie. TÜV Nord controleert het selectie- en beoordelingsproces. De winnaars van de GREEN AWARDS werden op de avond van 18 juni gepresenteerd. 

De categorieën en genomineerden:


Youngster

Jonge thought leaders (16 tot 25 jaar) met een blijvende impact op verduurzaming. 



Melati Wijsen.

Melati Wijsen (20 jaar), activiste, begon als 12-jarige met Bye Bye Plastic Bags dat zich inzet voor een verbod op wegwerpplastic op Bali. Haar nieuwste project: YOUTHOPIA, een mondiaal platform om een generatie van changemakers de instrumenten te geven die positieve verandering mogelijk maken.

Innovation

Vooruitstrevende innovaties in groene technologieën.

RePack-verpakking.

RePack, een dienst voor herbruikbare verpakkingen voor online winkels, vervangt eenmalige verpakkingen die normaal massaal worden weggegooid. Klanten kunnen de verpakking als brievenbuspakketje gratis terugsturen. De geretourneerde verpakkingen worden gereinigd en opnieuw aan de webshops geleverd.

Startup

Jonge bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu en grondstoffen.

Primitives Biodesign

Primitives Biodesign ontwikkelt biologisch afbreekbare kunststoffen, bijvoorbeeld voor voedselverpakkingen alsmede voor toepassingen om plasticvervuiling te verminderen.

Impact

Gevestigde bedrijven en organisaties die mensen bewust maken van het belang van duurzaamheid.

Netafirm druppelirrigatie

Netafim introduceerde in 1965 als eerste bedrijf druppelirrigatie. Kleine hoeveelheden water worden direct bij de plantenwortels gesproeid. Druppelirrigatie bespaart tot wel 70 procent water en draagt zo wereldwijd bij aan het levensonderhoud van boeren, ook in tijden van klimaatverandering.