Geen water te diep > Duurzaamheid > Audi Nederland
Audi Nederland Duurzaamheid
Geen water te diep

Geen water te diep

Met Audi als partner viert het van oorsprong Duitse Greentech Festival in Singapore zijn Aziatische première. Deze stadstaat is behoorlijk groen en er is veel aandacht voor het winnen en behouden van water. Ook Audi besteedt tijdens het duurzaamheidsfestival aandacht aan de rol van water.

Tekst: Nadia Riaz-Ahmed - Vertaling: Stefan Wilms - Foto's: Dhoomil Sheta/unsplashRobert Fischer Leestijd: 3 minuten

De OCBC Skyway in Gardens by the Bay in Singapore.

Na Berlijn, Londen en New York is het nu de beurt aan de metropool Singapore om het Greentech Festival te verwelkomen. Dit wordt de eerste Aziatische editie. Met zijn vele parken, natuurreservaten en innovatieve architectonische concepten is de stadstaat in Zuidoost-Azië een van de groenste en modernste landen ter wereld. Als antwoord op de groeiende bevolking, verstedelijking en toenemende milieu-uitdagingen loopt het eiland voorop met nieuwe stadsconcepten. Daarmee doet Singapore zijn reputatie als ‘smart nation’ eer aan. Er wordt groot belang gehecht aan een eigen drinkwatervoorziening. Een reservoir midden in het stadscentrum en de grootste ontziltingsinstallatie van Azië – vanzelfsprekend state of the art – moeten eraan bijdragen dat de stadstaat in de toekomst op het vlak van drinkwater volledig zelfvoorzienend is.

Water is essentieel om te overleven. Er is veel aandacht voor tijdens het Greentech Festival Singapore op 17 en 18 november 2022. De locatie Gardens by the Bay benadrukt dit, want dit meer dan honderd hectare grote park opende in 2012 op opgespoten land in het centrale district van Singapore. Voor dit park zijn duurzame energie en waterkringlopen cruciaal. Met oog op duurzamere mobiliteit werkt ook Audi aan efficiëntere processen en waterkringlopen in alle fabrieken. In 2035 wil de onderneming het ecologisch gewogen waterverbruik per geproduceerde auto reduceren tot ongeveer 1,75 kubieke meter. Nu is dat nog ongeveer 3,75 kubieke meter. Audi houdt per locatie in de gaten hoeveel water er wordt verbruikt ten opzichte van de regionale beschikbaarheid van water. Met behulp van deze indicator zijn met name maatregelen te implementeren als een watertekort dreigt. Tijdens het Greentech Festival Singapore geeft Audi inzicht in hoe dit werkt.

“In de toekomst heeft water een grote impact op ons leven”

Zorgvuldig watergebruik staat centraal in het milieubeleid van Audi. Daniël König, Head of Water Utilisation bij AUDI AG, geeft hierover een presentatie tijdens het Greentech Festival Singapore 2022. Hij weet waarom water zowel voor industrieën als voor klimaatbescherming belangrijk is.

Waarom is water voor een autofabrikant een belangrijke hulpstof?
Voor water is op twee terreinen een belangrijke rol weggelegd. Op de eerste plaats verdampt het via koeltorens, als gevolg van koeling van processen, fabriekshallen en kantoorgebouwen. Ten tweede kun je nu zonder water helemaal geen auto bouwen. Denk maar eens aan de lakstraat met diverse lakbaden. Daarnaast wordt water gebruikt om auto’s op lekkage te testen en om ze schoon te wassen.

Is waterschaarste een ondergeschoven kindje in de duurzaamheidsdiscussie?
Dat hangt erg af van de tijd van het jaar en de regio, maar in principe is het antwoord ‘ja’. De focus ligt sterk op decarbonisatie en dat is vanzelfsprekend heel goed en belangrijk. Maar er is een rechtstreeks verband met de afhankelijkheid van water en die relatie ontbreekt vaak in discussies.

In Singapore zijn waterbesparing en waterwinning belangrijke onderwerpen. Wat kunnen industrieën van Singapore leren?
Ik vind Singapore een goed voorbeeld van hoe je toekomstige waterproblemen kunt oplossen. Alleen al tot actie overgaan betekent een groot verschil. Ernaar streven om onafhankelijk te worden van anderen, zoals Singapore doet door een eigen gesloten kringloop te creëren, is daarbij essentieel. Er wordt nu immers vanuit gegaan dat de wereldbevolking in 2050 ongeveer tien miljard mensen zal tellen.

Heb je nog tips hoe wij als individuen water kunnen besparen?
Dat zijn de vertrouwde klassiekers als de vaatwasser alleen aanzetten als die helemaal vol is en regenwater opvangen voor de tuin. Wat veel minder bekend is, is dat je ook virtueel water kunt besparen. Virtueel water is de term voor het waterverbruik dat nodig is om consumptiegoederen te produceren of verbouwen. Zo zijn voedsel- en kledingproductie bijzonder waterintensief. Met bewust consumeren kun je dus water besparen.

Portretfoto van Daniel König.

Daniel König is Head of Water Utilisation bij AUDI AG.