Dubai heeft oog voor de toekomst > Duurzaamheid > Audi Nederland
Audi Nederland Duurzaamheid
Dubai heeft oog voor de toekomst

Dubai heeft oog voor de toekomst

In het Museum of the Future in Dubai gaan bezoekers naar het jaar 2071. Het is een indrukwekkende ervaring om de oplossingen te verkennen voor de uitdagingen van morgen. Audi is exclusive partner voor het onderwerp ‘mobiliteit’. Khalfan Belhoul, CEO van de Dubai Future Foundation, vertelt over de toekomstambities van Dubai en de rol van het museum daarin.

Tekst: AUDI AG – Vertaling: Stefan Wilms – Foto's: Audi, Museum of the Future, Dubai Leestijd: 5 minuten

Museum of the Future in Dubai.

Dubai heeft grootse toekomstdromen. Waar wordt Dubai vooral mee geassocieerd?
Dubai is een toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingslocatie voor nieuwe sectoren en in die hoedanigheid willen we kennis bevorderen en levens verbeteren. We gelden als innoverend. Zo presenteren we veel nieuwe plannen om ’s werelds duurzaamste smart city te worden. Het Museum of the Future past in deze baanbrekende visie. Zie het als een intellectueel laboratorium en een kennishub.

Welke visie schuilt daarachter?
De visie van de Dubai Future Foundation is om een betere toekomst voor onze regio en de wereld te bewerkstelligen. Dubai moet daarin een hub zijn voor innovatieve oplossingen ten dienste van de mens. Het Museum of the Future toont hoe de stichting de toekomst van Dubai wil vormgeven, zodat het een van de toonaangevende steden van de wereld wordt. Museumbezoekers krijgen een voorproefje van een mooiere, duurzame toekomst en zij worden aangemoedigd om daaraan mee te doen. Het museum benadrukt daarom de kracht van de samenwerking tussen innovators, creators, technologen, wetenschappers en futurologen.

 

Kijkt het museum ook verder dan de eigen stad en wereldregio?
Het Museum of the Future is bedoeld als broedplaats voor ideeën. Via een diepgaande dialoog willen we nieuwe inzichten en perspectieven vergaren waarmee we de toekomstige wereld begrijpen en vormen. Daarbij is het zo dat we alleen aan een betere toekomst voor iedereen kunnen werken als we samenwerken. De wereldwijde gemeenschap moet samen optrekken en een inclusieve toekomst voor iedereen creëren.

Het museum is van een bijzonder ontwerp. Wat zijn de belangrijkste kenmerken?
Puur architectonisch gezien is het een technisch huzarenstukje. Dankzij de toepassing van innovatieve methodes en technieken is het een prachtvoorbeeld van moderne architectuur. Het 77 meter lange gebouw heeft zeven verdiepingen, waarvan er vijf voor exposities zijn. De vloeroppervlakte bedraagt 30.000 vierkante meter. Het 17.600 vierkante meter oppervlak van de façade is bekleed met 1.024 rvs-panelen.

Portretfoto van Khalfan Belhoul.
In de spa komt damp van een fontein.
 
 
De Audi skysphere concept in het Museum of the Future, Dubai.

Wat staat er op de museumwanden?
Dat zijn inspirerende citaten van Zijne Hoogheid Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. De Arabische kalligrafie is uit de staalplaten gesneden. Erachter zitten geavanceerde glaspanelen die bijdragen aan de lichtkwaliteit in het museum en die ook thermisch isoleren. Een van de citaten luidt: “De toekomst behoort aan diegenen die zich er een voorstelling van kunnen maken, deze vormgeven en realiseren. Je kunt er niet op wachten, maar je creëert de toekomst zelf.” Dat past mooi bij de boodschap van het museum.

Dubai wil in 2030 vooroplopen met nieuwe mobiliteit. Welke rol heeft het museum daarin?
Dubai is de ultieme bestemming als het om toekomstige mobiliteit gaat. Hier komt alles aan bod: autonoom rijden, nieuwe vervoersvormen zoals hyperloops, achterliggende technologieën zoals AI en big data en duurzamere mobiliteit met elektrische en hybride-auto’s. Het Museum of the Future is een dynamisch en actief instituut dat de toekomst mede wil vormgeven, in plaats van deze slechts te voorspellen. We denken dus mee over de ontwikkeling van toekomstige transportoplossingen.

Waar kijkt u het meest naar uit in de toekomst?
Het digitale tijdperk zorgt voortdurend voor nieuwe ontwikkelingen. Ik ben vooral benieuwd hoe we in dit dynamische proces de wereldwijde eenheid kunnen bewaren. Ik besef dat dit een monumentale doelstelling is. Laten we ons de komende vijftig jaar richten op inclusiviteit, saamhorigheid en samenwerking. Dat zijn belangrijke grondvesten van onze maatschappij. Door disruptieve transformatie, moderne technologie, toegankelijkheid en sterke netwerken kunnen we meer met elkaar verbonden zijn dan ooit.

De expositie Tomorrow Today in het Museum of the Future, Dubai.