Een coole innovatie > Design > Audi Nederland
Audi Nederland Design
Een coole innovatie

Een coole innovatie

Innovatieve carrosserielakken op elektrische auto’s kunnen bij Audi een belangrijke rol krijgen. Reflecterende pigmenten daarin zijn de gamechanger.

Tekst: Birte Mußmann – Vertaling: Stefan Wilms – Foto's: Robert Fischer Leestijd: 2 minuten

De afgebeelde auto is een studiemodel en niet leverbaar als productiemodel.

Solar Sky carrosseriekleur

Elektrische modellen van Audi een grotere actieradius bezorgen kan bijvoorbeeld door aan de aerodynamica en bandeneigenschappen te werken. Daarnaast kan het lakwerk mogelijk een rol spelen. Hoe dat zit, kunnen we uitleggen aan de hand van de carrosserielak op de Audi Q4 e-tron concept. De Colour & Trim-designers van Audi kozen een heel bijzondere lak, Solar Sky, ontwikkeld in samenwerking met BASF Coatings.


Audi Q4 e-tron concept

Pigmenten weerkaatsen een deel van het zonlicht

De carrosserielak kan bij stijgende temperaturen ertoe bijdragen dat het binnenin niet te warm wordt. Dat is mogelijk dankzij speciale pigmenten die de kortgolvige zonnestraling uit het infraroodspectrum reflecteren. De meeste materialen absorberen deze straling, waardoor deze in thermale energie wordt omgezet en het object opwarmt. De speciale carrosserielak voorkomt dit.


Solar Sky carrosserielak
Omdat de carrosserie niet zo veel opwarmt en het interieur ook niet, hoeft de airconditioning in principe minder hard te werken. Dat scheelt energie, die weer is in te zetten om de actieradius te vergroten. Kortom, zo leidt een bijzonder pigment in het lakwerk tot minder gebruik van de klimaatregeling, met als resultaat een koel interieur en een groter rijbereik.


De toekomst van innovatief lakwerk bij Audi

De innovatieve lak geeft zelfs een voorproefje van toekomstige elektrische mobiliteit bij Audi. Het Solar Sky op de Audi Q4 e-tron concept is namelijk een voorbode van het kleurenpalet voor volledig elektrische productiemodellen. Vanzelfsprekend komen er diverse tinten om uit te kiezen. De bijzondere carrosserielak kan in de toekomst niet alleen een innovatieve cooling-down en grotere actieradius voor de Audi e-tron-modellen opleveren, maar ook een extra optie zijn om de auto te personaliseren.