Het EU bandenlabel

Het EU bandenlabel
Het EU-bandenlabel
De EU streeft ernaar in 2050 klimaatneutraal te zijn. Brandstofbesparende banden kunnen een kleine bijdrage leveren aan dat doel. Het EU-bandenlabel helpt bij het uitkiezen van een band.
De gedachte achter het label
2050 is een belangrijk jaar, want dan wil de EU klimaatneutraal zijn. Tot die tijd moet er hard gewerkt worden om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Zo zullen auto's minder - of liever nog: geen - CO2 moeten uitstoten.
Ook banden spelen hier een rol in. Brandstofbesparende banden dragen bij aan een lager verbruik, of dat nu een fossiele brandstof is of stroom. Er bestond al een EU-bandenlabel, maar een nieuwe versie helpt sinds mei 2021 nog beter bij het kiezen van de juiste band voor uw auto.

Wat vertelt het label?
Het EU-bandenlabel is goed te gebruiken om een band te kiezen waarop de auto zo zuinig mogelijk rijdt. Een lager brandstof- of stroomverbruik scheelt geld en uitstoot. Daarnaast geeft het label informatie over de grip op een nat wegdek (met het oog op de rijveiligheid) en het afrolgeluid (met het oog op zo min mogelijk verkeerslawaai).- Het woord 'energy' bovenaan verwijst naar de status van energielabel, ook al staan er meer criteria op het bandenlabel.
- Met de QR-code zoekt u gegevens op over de betreffende band in de Europese productdatabase (EPREL).
- Elk type band heeft een eigen artikelnummer. Dit staat rechtsboven op het label, onder de QR-code.
- De belangrijkste criteria (efficiëntie en grip op nat wegdek) zijn onderverdeeld in A tot en met E.
- De geluidcategorie is onderverdeeld in A, B en C.
- Winterbanden krijgen het sneeuwvloksymbool, noordse winterbanden (ijsbanden) het ijssymbool.

EU-informatie over energielabels
Energielabels zijn een Europese aangelegenheid. Op de website van de Europese Commissie staat uitvoerige informatie over het bandenlabel.
