EU-bandenlabel > Modellen > Audi Nederland
Audi en het EU-bandenlabel

Het EU-bandenlabel

De EU streeft ernaar in 2050 klimaatneutraal te zijn. Brandstofbesparende banden kunnen een kleine bijdrage leveren aan dat doel. Het EU-bandenlabel helpt bij het uitkiezen van een band.

e-tron Reifen

De gedachte achter het label

2050 is een belangrijk jaar, want dan wil de EU klimaatneutraal zijn. Tot die tijd moet er hard gewerkt worden om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Zo zullen auto's minder - of liever nog: geen - CO2 moeten uitstoten.

Ook banden spelen hier een rol in. Brandstofbesparende banden dragen bij aan een lager verbruik, of dat nu een fossiele brandstof is of stroom. Er bestond al een EU-bandenlabel, maar een nieuwe versie helpt sinds mei 2021 nog beter bij het kiezen van de juiste band voor uw auto.


Wat vertelt het label?

Het EU-bandenlabel is goed te gebruiken om een band te kiezen waarop de auto zo zuinig mogelijk rijdt. Een lager brandstof- of stroomverbruik scheelt geld en uitstoot. Daarnaast geeft het label informatie over de grip op een nat wegdek (met het oog op de rijveiligheid) en het afrolgeluid (met het oog op zo min mogelijk verkeerslawaai).

 • 883x496__0003s_0006_eisgriffigkeit.jpg
  Grip op ijs

  Staat dit symbool op het bandenlabel, dan is de band geschikt voor gebruik op een beijsde of besneeuwde weg. In de praktijk geldt dit voor noordse winterbanden zoals die in Scandinavië worden gebruikt.

 • 883x496__0003s_0004_schneegriffigkeit.jpg
  Grip in sneeuw

  Dit symbool zegt dat de band opgewassen is tegen zware winterse omstandigheden. In de praktijk geldt dit voor winterbanden.

 • 883x496__0003s_0001_rollgeraeusch.jpg
  Afrolgeluid

  Het geluid dat een band maakt wordt gemeten in decibel (dB). Er zijn drie geluidniveaus.

 • 883x496__0003s_0001_nasshaftung.jpg
  Grip op nat wegdek

  De grip op nat wegdek gaat feitelijk over de remweg op een natte weg. De categorieën zijn A tot en met E.

 • 883x496__0003s_0003_kraftstoffeffizienz.jpg
  Efficiëntie

  Met efficiëntie wordt de rolweerstand bedoeld. Er zijn vijf categorieën, van A tot en met E.

 • 883x496__0003s_0005_system-info-large.jpg
  Onze eigen tips

  Een zuinige rijstijl (goed anticiperen, gelijkmatig rijden, brandstofbesparende voorzieningen inschakelen) draagt bij aan een lager verbruik.

  Zorg voor de juiste bandenspanning. Dat scheelt in het verbruik en komt ook de wegligging ten goede.

Audi band

EU-informatie over energielabels

Energielabels zijn een Europese aangelegenheid. Op de website van de Europese Commissie staat uitvoerige informatie over het bandenlabel.

EU-webpagina over het bandenlabel