Gael, bij het ontwerpen van de nieuwe conceptauto gebruikte je geen kleimodellen maar alleen digitale technologieën.
Nou, bijna. Dat was het plan. Maar het is altijd goed om de auto op schaal te kunnen zien voordat hij in productie wordt genomen. Het is belangrijk om met een kleimodel te controleren of de verhoudingen kloppen. Bij de Audi skysphere concept vonden we bijvoorbeeld dat hij er iets te vlak uitzag toen we hem met een VR-bril bekeken. Daarom besloten we om de gegevens in Ingolstadt snel in klei in te laten frezen, zodat Marc Lichte de auto kon bekijken. Hij gaf ons zijn feedback en vervolgens hebben we de hoofdruimte voor de inzittenden iets vergroot. Het controleren van de proporties is het enige doel van het kleimodel. Bij het verfijnen van de contouren werken we niet langer zoals vroeger handmatig met dit model. De gehele designontwikkeling is digitaal uitgevoerd.
Is een virtueel designproces in de hedendaagse gedigitaliseerde wereld een logische verdere ontwikkeling?
Voor mij is dit zonder twijfel de weg naar de toekomst. We besparen niet alleen veel tijd en geld, maar profiteren ook van het feit dat we met Marc Lichte een digitaal model kunnen bespreken, ook al bevinden we ons in een satellietstudio in Malibu, op duizenden kilometers van het hoofdkantoor van Audi. Alleen dat is al een enorm voordeel. We hoeven niet eerst een model te maken in de Verenigde Staten en het vervolgens naar Ingolstadt te sturen ter beoordeling. Het hele proces kan onmiddellijk digitaal worden uitgevoerd.
Een ander voordeel van digitalisering is dat er voortdurend aan de auto wordt gewerkt. We leveren gedurende de dag onze bijdrage in Californië en sturen de gegevens vervolgens naar Europa. Terwijl wij 's nachts slapen, is het dag in Ingolstadt, waar de details worden geëvalueerd, gepresenteerd of verder ontwikkeld. Wanneer we wakker worden, liggen de antwoorden of feedback al klaar. Dat is de juiste manier.
Kun je uitleggen hoe het digitale designproces werkt?
We beginnen meestal op de traditionele manier met schetsen, maar dat is slechts een zeer kort deel van het proces, niet meer dan enkele dagen. Vervolgens gaan we direct naar de nieuwe digitale tools waarmee we onze visie kunnen uitdrukken door middel van schetsen in 3D. Na nog eens enkele dagen van samenwerking met onze getalenteerde 3D-operators, kunnen we onze VR-bril opzetten en volumes en proporties bespreken met Marc. Het is fantastisch om te zien hoeveel jonge ontwerpers bekwaam zijn met het schetsen in 3D. Ze kunnen op een heel natuurlijke manier met deze systemen werken.