Echt een cool systeem > Technologie > Audi Nederland
Audi Nederland Technologie
Echt een cool systeem

Echt een cool systeem

Audi biedt talloze features om zijn modellen volgens persoonlijke wensen te configureren. Het kenmerk dat Joachim Doerr, Audi-projectmanager voor de elektrische platformen, veruit het interessantste vindt aan zijn Audi SQ8 e-tron draagt bij aan de goede laad- en rijprestaties.

Tekst: Patrick Morda – Vertaling: Stefan Wilms – Foto's: Robert Fischer – Video: graupause Leestijd: 4 minuten

Joachim Doerr kijkt onder de geopende voorklep van de Audi SQ8 e-tron.

Enkele van de bijzondere kwaliteiten van de Audi SQ8 e-tron zijn niet met het blote oog zichtbaar. Zo ligt er in de wagenbodem een bruto 114 kWh grote accu. Dankzij een designdetail vlak boven de dorpels is van buitenaf de plek aan te wijzen waar die grote accu ligt. Andere zaken zijn echter volkomen onzichtbaar. “Wat ik heel interessant vind aan de Audi Q8 e-tron-bouwreeks, zit diep verscholen in de auto,” legt Joachim Doerr uit, terwijl hij de voorklep van de SUV opent. Zelfs dan valt moeilijk te raden waar de Audi-engineer op doelt.

De Audi Q8 e-tron is een fraaie auto, aldus Doerr. “Met name in Chronosgrijs vind ik ’m fantastisch.” Als liefhebber van elektrisch rijden zat hij al graag in de voorganger, de Audi e-tron. Daardoor kent hij beide generaties vanbinnen en vanbuiten, zowel privé als voor zijn werk. “Als ik echter één ding zou mogen benoemen, dan is dat toch het koelsysteem. Het thermisch beheer van de accu en alles eromheen werkt super in de Audi Q8 e-tron.”

Thermisch gezien zit de accu altijd in de comfortzone

Joachim Doerr

Portretfoto van Joachim Doerr.
De geopende laadpoort van de Audi SQ8 e-tron.

De elektrische aandrijflijn bestaat uit de accu, de elektromotoren en de laadtechniek. Doerr legt uit: “Dit is allemaal tot in detail verfijnd. Thermisch gezien functioneert al deze techniek altijd in de comfortzone.” De interactie tussen de regelunits, warmtepomp en diverse verwarmings- en koelcircuits is vanzelfsprekend niet echt zichtbaar. Deze wisselwerking is wel te ervaren, want er is een rechtstreeks verband tussen de gesteldheid van de elektrische aandrijflijn en de prestaties van de volledig elektrische SUV, zowel onderweg als tijdens een laadpauze.

Joachim Doerr weet waar hij het over heeft, want aandrijflijnen en motoren lopen als een rode draad door zijn werk als engineer. Sinds 2014 is hij volledig toegewijd aan elektromobiliteit. Zo was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de elektromotoren van de Audi e-tron, het eerste volledig elektrische productiemodel van het merk en inmiddels opgevolgd door de Audi Q8 e-tron. “In eerste instantie was het grote publiek huiverig voor elektrische auto’s vanwege de vele laadstops en lage laadsnelheid,” herinnert hij zich. Een goede temperatuurbeheersing van de accu doet echter wonderen voor de laadprestaties. “Veel elektrische auto’s, zelfs actuele modellen, beginnen met een hoog vermogen te laden, maar zien dat vervolgens snel teruglopen. Alle modellen uit de Audi Q8 e-tron-familie houden hun laadvermogen lange tijd vast, met name in het belangrijke gebied tussen de 10 en 80 procent.” En die hoge, vlakke laadcurve levert kortere laadstops op.

Audi

Maar het complexe thermisch beheer is niet alleen belangrijk tijdens opladen. Ook onder het rijden, met constante snelheid of tijdens optrekken, is het BTMS (Battery Thermal Management System) nuttig. Joachim Doerr: “Zowel tijdens een koude winterdag of een hete zomerdag zorgt de aandrijflijn ervoor dat de techniek in het optimale temperatuurbereik werkt. Of je nou rustig met het verkeer meerijdt of in een sportieve bui bent. In deze auto kun je op vrijwel elk moment het volledige vermogenspotentieel benutten.”

e-tron-logoprojectie vanuit het bestuurdersportier.
Een animatie van de aandrijftechniek op de Audi SQ8 e-tron geprojecteerd.
Audi SQ8 e-tron

Er zit systeem in zijn dynamiek

De nieuwe Audi SQ8 e-tron maakt indruk en niet alleen met zijn puike specificaties. Ontdek zijn progressieve design, sportieve S-aankleding en interessante techniek, zoals de elektrische torque vectoring.