Brandstof besparen > WLTP testmethode > Audi Nederland

WLTP

 • 1400x438_AUDI_BL_ED_A4_AV_QUANT_COMP_08_FIN_LAY.jpg
1400x438_AUDI_BL_ED_A4_AV_QUANT_COMP_08_FIN_LAY.jpg

Simpel brandstof besparen

Rustig rijden levert veel op

 • 563x317_0004_AA1_SB_141005_1.jpg
  Hanteer een anticiperende en moderne rijstijl

  Minder stress, minder brandstof: als u rustig en gelijkmatig rijdt, weinig remt, met het verkeer meerijdt en de auto laat uitrollen, verbruikt u aanzienlijk minder brandstof en zit u bovendien een stuk relaxter in de auto. Ook op de snelweg: in plaats van 130 liever 120 km/h rijden en brandstof besparen. Overigens zorgt een anticiperende rijstijl ook voor minder files.

 • A5MY18-6bak.jpg
  Rijd altijd in de hoogst mogelijke versnelling

  Bij 30 km/h naar de derde versnelling – eerder schakelen bespaart brandstof. Lage toeren zijn niet goed voor de motor? Onzin! TDI- en TSI-motoren vinden het heerlijk om bij 30 km/h in de derde versnelling te rijden – ze leveren al verbazend veel koppel bij 2.000/min. Schakel na het wegrijden snel naar de tweede versnelling. En bij het opschakelen kunt u rustig een versnelling overslaan. Kies altijd de hoogst mogelijke versnelling. 50 km/h in de vijfde versnelling is voor veel auto's geen probleem: zolang de auto soepel rijdt en een normaal geluid maakt, is het toerental niet te laag.

Hoger comfort, lager verbruik

 • 563x317-airco.png
  Gebruik accessoires met mate

  Bespaar tot 2 liter door de juiste keuzes. Accessoires maken het autorijden comfortabeler, maar ook duurder als ze buitensporig veel worden gebruikt. Een airconditioning bijvoorbeeld verbruikt brandstof – en niet zo'n beetje ook.

  Om de temperatuur in de auto in de zomer op een aangenaam niveau te houden, verbruikt de airconditioning bij lage snelheden 2 liter brandstof per 100 km!

  De temperatuur kan ook worden verlaagd door de auto vlak voor de rit te ventileren en met geopende ruiten weg te rijden.

  Controleer tijdens het rijden altijd welke accessoires u gebruikt en welke u werkelijk nodig hebt.

Rolweerstand

 • 563x317_0009_AQ5_161017.jpg
  Lager verbruik door een juiste bandenspanning

  Controleer de bandenspanning!
  Met een beetje lucht bespaart u tot 15% brandstof. Brandstof besparen begint al vóór de rit, met het controleren van de bandenspanning. De rolweerstand is verantwoordelijk voor 15% van het totale verbruik. Als u de banden oppompt tot de voorgeschreven bandenspanning voor volle belading (de bandenspanningswaarden vindt u aan de binnenzijde van de tankklep), neemt de rolweerstand af en daardoor ook het verbruik.

  Let ook bij de aanschaf van banden erop dat deze een zo laag mogelijke rolweerstand hebben. Dat kan nog eens tot 3% brandstof besparen. En ze maken ook nog minder geluid.

 • 563x317_0012_AQ2_161023.jpg
  Gewoon laten rollen

  Maak gebruik van deceleratieschakeling.
  0,0 liter – gratis rijden: met de juiste technieken kunt u veel brandstof besparen. Weet u hoe u een "actueel verbruik" van exact 0,0 l/100 km kunt bereiken? Laat de wagen met ingeschakelde versnelling rollen. De deceleratieschakeling onderbreekt de brandstoftoevoer naar de motor. Er wordt dan geen druppel brandstof verbruikt.

  Deze slimme methode is perfect te gebruiken om extra op de motor af te remmen. Dus bij het bergaf rijden of bij het naderen van een rood verkeerslicht. Ook bij het ontkoppelen verbruikt u aanzienlijk minder brandstof. Dat is met name effectief als u – dankzij de anticiperende rijstijl – de auto lange afstanden kunt laten uitrollen.

Weg van de minste weerstand

 • 563x317_AOZ_Q5_171001.jpg
  Verlaag de luchtweerstand

  Minder luchtweerstand betekent meer efficiëntie. Een gunstige aerodynamica is de sleutel voor een laag verbruik, vooral bij hoge snelheden.

  De carrosserie van uw Audi is daarom zo ontworpen dat de wind er zo min mogelijk vat op heeft. Opbouwdelen op het dak, zoals fietsdragers en dakkoffers, maken de voordelen van de gestroomlijnde carrosserie echter weer ongedaan.

  Tussen twee ski- of moutainbiketrips is het daarom zeker lonend om de dakdragers te verwijderen.

  Controleer tijdens het rijden altijd welke accessoires u gebruikt en welke u werkelijk nodig hebt.

Vermijd korte ritten en gebruik dunloopolie

 • 563x317_AA6_D_141016.jpg
  IJskoud sparen met warme motor

  Voeg meerdere korte ritten samen. Dan bespaart u brandstof. De motor verbruikt immers het meest als hij koud is.

  Als u de auto voornamelijk voor korte ritten gebruikt, schiet het brandstofverbruik al snel omhoog naar 30 l/100 km.

  Dat is bijna 1 op 3! Door in plaats van verschillende korte ritten een langere rit met meerdere stops te maken, kunt u brandstof besparen.

  De motor kan dan namelijk op bedrijfstemperatuur komen, waardoor hij minder brandstof verbruikt.

 • 563x317-service-garage.jpg
  Een lager verbruik met de juiste olie

  Kwaliteit levert een besparing op tot 5%: hoe eerder een motor goed wordt gesmeerd, des te sneller neemt de emissie af. Dat is vooral bij koude starts en korte ritten belangrijk.

  De belangrijkste eigenschap van een goede motorolie is dat deze zich snel verspreidt.

  Dunloopoliesoorten zijn wat dat betreft niet te overtreffen. Ze verlagen het brandstofverbruik tot wel 5% vergeleken met conventionele oliesoorten. Daarom zijn bijna alle Audi modellen af fabriek gevuld met dunloopolie.

Brandstof besparen kan zo makkelijk zijn

 • 563x317_AQ5_D_161006.jpg
  Vermijd onnodige ballast

  U kunt tot 0,3 liter besparen: elke kilo bagage kost brandstof.

  Om precies te zijn: 100 kg gewicht verhoogt het verbruik met ca. 0,3 l/100 km.

  Controleer daarom regelmatig wat er in de bagageruimte ligt.

  En ook bij het tanken is brandstof te besparen door de tank maar voor de helft te vullen. Want een volle tank verhoogt het gewicht en dus het brandstofverbruik.