Audi TT clubsport turbo concept > Home > Audi Nederland

Concept cars

  • 1400x438-tt-clubsport-turbo.jpg
1400x438-tt-clubsport-turbo.jpg
Audi TT clubsport turbo concept

Met deze optisch en akoestisch spectaculaire TT toont Audi wat een elektrische compressor op een TFSI-motor oplevert. De 2,5-liter vijfcilinder turbo produceert 441 kW (600 pk) en 650 Nm en zorgt voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 3,6 seconden. Met name het oppakken vanuit stilstand is overweldigend.

Bij lage toerentallen verhoogt de elektrische compressor het koppel met 130 Nm. De compressor levert laaddruk op die momenten dat de conventionele uitlaatgasturbo niet voldoende kan opspoelen. Deze configuratie laat toe om de gewone turbo specifiek bij hogere toerentallen in te zetten en daarmee het vermogen te verhogen. De 2.5 TFSI ontvouwt zijn krachten zonder waarneembare vertraging, waardoor er als het ware op afroep vermogen paraat is.

De elektrische compressor beschikt over een eigen 48-volt boordnet. Verder ligt er een compacte lithium-ionaccu in de bagageruimte om de stroom te bewaren die tijdens recupereren binnenkomt. Een DC/DC-omvormer zorgt voor de koppeling met het 12-volt stroomcircuit.