1300x551_audi_muc_0116.jpg

Wat is het verschil tussen elektrische rijden en hybride rijden?

03.05.19

Op de markt zijn er verschillende auto’s waarmee u elektrisch kunt rijden. Zo kunt u kiezen voor een volledig elektrische auto of een hybride auto. Maar wat is exact het verschil tussen deze twee auto’s? We leggen het u graag uit.

De elektrische auto

Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor, maar een combinatie van een accupakket en een elektromotor. Dit betekent dat er geen sprake van CO2-uitstoot is. Bij sommige elektrische auto’s kan daarnaast een kleine verbrandingsmotor toegevoegd worden, de range extender. Deze range extender zorgt ervoor dat het bereik van de EV vergroot wordt.

De range extender

Een range extender is een uitbreiding op een volledig elektrische auto. Het is een bron die het bereik (actieradius) van een elektrische auto vergroot. Het gaat dan vaak om een kleine verbrandingsmotor die ingebouwd is om te voorkomen dat de auto stil komt te staan wanneer de batterij op is. Het kan echter ook een waterstof-brandstofcel zijn.

Met behulp van de range extender kunt u naar huis of naar een oplaadpaal rijden als de accu leeg is. Hoewel de techniek raakvlakken heeft met een hybride auto, is dit toch niet direct hetzelfde. Dit komt doordat de motor van de range extender niet de wielen van de auto aandrijft, maar alleen de accu onderweg oplaadt om het bereik te vergroten.

De hybride auto

Er zijn twee typen hybride auto’s op de markt: een gewone hybride auto en een plug-in hybride auto. Een hybride auto heeft een combinatie van een traditionele verbrandingsmotor en een accupakket, waardoor er hier wel sprake is van, zij het beperkte, CO2-uitstoot. Een hybride auto kan echter niet opgeladen worden aan een oplaadpunt. De accu wordt namelijk herladen door restenergie die vrijkomt tijdens het rijden en het remmen. Dit noemen we regeneratief remmen. Een hybride auto kan tijdens korte ritten prima elektrisch rijden. Daarna schakelt de auto automatisch over op een zuinige benzinemotor. Hierdoor is tanken nog steeds nodig.

De plug-in hybride auto

Een plug-in hybride auto dankt zijn naam aan het feit dat hij wel via een oplaadpaal kan worden opgeladen waarbij u dus een stekker moet ‘inpluggen’. Deze auto zit daardoor tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto in. De wielen worden aangedreven door de elektromotor, alleen de verbrandingsmotor of een combinatie van beide.

Het grootste verschil is dus de aandrijving van de auto’s en de manier van tanken/opladen. In een volledig elektrische auto zit geen verbrandingsmotor en kan alleen opgeladen worden aan een laadpaal. Een hybride auto heeft wel een verbrandingsmotor en een accupakket, maar desondanks het feit dat de auto deels elektrisch is, kunt u deze niet opladen maar moet u tanken. Een plug-in hybride auto wordt aangedreven door een elektromotor, maar kan rijden met alleen een verbrandingsmotor of een combinatie van beiden. Een plug-in hybride auto moet u wel opladen.
Lees meer over elektrisch rijden.