Challenge accepted
Challenge accepted
Prototypes van het eerste volledig elektrische productiemodel van Audi hebben in Zweeds Lapland hun betrouwbaarheid bewezen. Op sneeuw en ijs en met temperaturen ver onder nul blonken de auto’s uit door hun goede prestaties. De meegereisde Audi technici konden tevreden vaststellen dat de nieuwe elektrische Audi opgewassen is tegen alle omstandigheden, hoe extreem ook.
-
Auto’s testen onder extreme omstandigheden
De winters in het hoge noorden van Europa zijn geliefd bij autofabrikanten, want de natuurlijke testomstandigheden zijn ideaal om nieuwe modellen uit te proberen. Ook Audi trekt elk jaar naar het Zweedse gedeelte van Lapland, waar de zomers kort zijn en de winters lang en streng. De wegen zijn er vrijwel leeg. In het donkere jaargetijde bedekt een dikke sneeuwdeken deze Noord-Scandinavische wereld en dempt alle geluiden. Bossen en meren wisselen elkaar af. Zodra het ijs dik genoeg is, reizen de testteams af om hun werk in de kou te beginnen.
-
Finetuning voor topkwaliteit
Sneeuwstormen en temperaturen die ’s nachts onder –30° C komen, maken Lapland ideaal voor wintertests. Daarom reden daar in seizoen 2017-2018 meer dan twintig prototypes van de eerste vol-elektrische Audi. Ook de twee voorgaande winters hebben de Audi engineers hun nieuwste creatie in Zweden beproefd. Drie keer is scheepsrecht. De auto is gereed voor zijn marktintroductie. De hardware is klaar en de laatste softwaredetails zijn aangepast. De enthousiaste Audi crew heeft elke werkdag in het Hoge Noorden optimaal benut om de auto klaar te stomen voor het grote publiek.
-
Wereldwijd getest
Eind 2018 komt de eerste full-electric Audi op de markt. Dan is met zo’n 250 prototypes op vier continenten een testprogramma afgewerkt. De auto’s zijn onderworpen aan de kou van Scandinavië, de hitte van Afrika, de berghellingen van Azië, het Nürburgring racecircuit in Duitsland, het stadsverkeer in China en de lange, rechte wegen in de VS. Zodoende zijn allerlei gebruikssituaties en temperaturen van –20 tot +50 aan bod gekomen. Ook de laadtechniek is wereldwijd getest en er is goed gekeken naar de publieke laadpunten, wat van niet te onderschatten belang is voor elektrische auto’s.
Dynamiek en sportieve prestaties
Voor de ontwikkelaars waren er testparcoursen op ijs en op het land. De snelheid ligt vaak hoog en dat is doelbewust, legt onderstelspecialist Ferdinand Hartinger uit. “Wij zoeken de limieten op om mogelijke problemen in het dagelijks verkeer uit te sluiten.” De bevroren meren gaven de testers alle ruimte om uit te wijken, terwijl op vaste ondergrond sneeuwmuren aan weerszijden van de weg ervoor zorgden dat de auto’s niet alle kanten op konden vliegen.
De ontwikkelaars genieten ervan als hun theorie in de praktijk blijkt te kloppen, of anders gezegd: als alles werkt zoals bedoeld. Moritz Reiff, projectcoördinator aandrijffuncties voor de quattro met e-tron technologie: “Dankzij de diversiteit aan testroutes zijn alle testopdrachten goed uit te voeren. De lokale omstandigheden zijn een van de redenen waarom we allerlei assistentiesystemen ontwikkelen. De auto moet ook in lastige situaties veilig te besturen zijn en rijplezier bieden. In Lapland testen is heel leuk.”
-
Bits en bytes analyseren en delen
De complexe autotechnologie levert veel data op, die door een meerijdende technicus met laptop wordt verzameld en geanalyseerd. Zijn of haar computer is rechtstreeks aangesloten op de regelunits van de auto. Via een server in de Audi hoofdlocatie in het Duitse Ingolstadt hebben testers overal ter wereld toegang tot de nieuwste software-updates voor de auto’s waaraan zij werken.
-
Opnieuw testen voor het beste resultaat
“Als we merken dat een auto niet harmonieus rijdt, herhalen we een proef. Alle metingen worden opgeslagen om ze vervolgens met de betrokken deskundigen te bespreken. Vervolgens schrijven we aangepaste software en installeren die in de auto. Daarmee rijden we dan de proef opnieuw. Zo werken we aan het beste resultaat en een goede samenhang tussen de systemen.”
quattro-technologie
In Lapland is vanzelfsprekend ook veel aandacht besteed aan de volledig nieuwe quattro-technologie, die dankzij twee elektromotoren volledig via software is te regelen. Moritz Reiff: “De computer bepaalt hoeveel aandrijfkoppel er naar de voor- en achteras moet. Vervolgens zorgen de elektromotoren ervoor dat de juiste hoeveelheid power de wielen bereikt. De software berekent dit tweehonderd keer per seconde aan de hand van meer dan vierhonderd parameters van besturing, gaspedaal, assistentiesystemen en andere componenten.” Omdat de quattro-techniek volledig elektronisch werkt en koppelingen ontbreken, reageert de aandrijving bliksemsnel.
“Elektromotoren leveren vrijwel meteen veel koppel. We hebben het onderstel hierop aangepast, zodat de aandrijfkracht snel over de wielen te verdelen is. Ook nieuwe regelsystemen doen een duit in het zakje, bijvoorbeeld om snel weg te rijden op gladde ondergrond. In Lapland hebben we gezien dat de banden snel grip vinden en dat de techniek alles zo exact regelt dat de wielen net niet doorslippen.”
Koudetest voor de lithium-ion accutechnologie
Andreas Birk werkt bij het Audi kenniscentrum voor hoogvoltage accu’s, dat zich onder meer richt op softwareontwikkeling, packaging, koeling, bescherming en integratie in de auto. “Lage temperaturen beïnvloeden de accuprestaties. Voor ons is het belangrijk om te weten hoe accu’s op kou reageren en vanaf welke temperaturen de klant beperkingen ondervindt.” De lage temperaturen in winters Lapland kwamen van pas om een en ander voor de marktintroductie te testen. Daarnaast gebruikte het Audi team speciale koelruimtes waarin de temperaturen zelf zijn te bepalen. “Tijdens dergelijke tests variëren we het acculaadniveau en de accutemperatuur. In de koelcellen kunnen we dat zeer nauwkeurig doen. Binnen twee weken doorlopen we alle omstandigheden waarmee de klant tijdens de gebruiksduur van de auto te maken kan krijgen. Stel je bijvoorbeeld een situatie voor waarin je de auto in de winter met bijna lege accu parkeert en de volgende dag weer start. Wat doet de accu ’s nachts? Start de auto ondanks de lage buitentemperatuur?”
De eerste volledig elektrische productieauto van Audi is geschikt voor 150 kW snelladen. Na een half uur opladen is weer een langere afstand te rijden. Ook het 150 kW-laden is in Zweden getest, inclusief de werking bij lage wintertemperaturen. “Wij zijn heel tevreden over de tests die we daar hebben gedaan. Ook bij strenge vorst is de betrouwbaarheid van de accu gegarandeerd”, aldus Andreas Birk.
-
Challenge accepted and mastered
De prototypes van het eerste 100% elektrische Audi seriemodel hebben tijdens hun laatste tests in Lapland hun betrouwbaarheid bewezen. De exemplaren uit de voorserie presteerden goed en doorstonden de kou zonder problemen.