1300x551_a185992-large.jpg

Virtuele buitenspiegels

HIGH TECH WERELDPRIMEUR:
Virtuele buitenspiegels op e-tron

Je kan niet zonder, maar wat verstoren buitenspiegels de prachtige massieve bodylijn van een auto plus de luchtweerstand. Het Audi e-tron prototype slaat een unieke, nieuwe weg in en gaat ‘virtueel’.

Die strijd tegen de elementen kun je moeilijk winnen, maar je kunt een heel eind komen. Luchtweerstand is een lastige, taaie tegenstander. En de mogelijkheden zijn beperkt. Je zal toch vier wielen op de grond moeten hebben, een koetswerk met wat leefruimte moeten bieden aan de inzittenden en, voor de veiligheid, buitenspiegels. Allemaal hakken ze erin als je de luchtweerstand van een serieuze SUV als de Audi e-tron straks zoveel mogelijk wil beperken. Audi pakt spectaculair uit en pakt weer voorsprong. Met virtuele buitenspiegels. Welkom in de toekomst.

Registreren wat spiegels zien

Mede dankzij ingenieuze buitenspiegels komt de Audi e-tron prototype, de basis voor het Audi e-tron productiemodel, liefst 400 kilometer ver op een volle accu, volgens de nieuwe WLTP-methode. En daar helpen virtuele buitenspiegels aan mee. Kleine camera’s registreren wat buitenspiegels ‘zien’’ en projecteren de beelden op de delen van het dashboard die het dichtst aansluiten bij de voorportieren. Hun weergave zit dus nagenoeg op dezelfde plek als waar de bestuurder naar zou kijken bij reguliere buitenspiegels.

De Audi e-tron wordt de eerste volume productieauto waarop de optie virtuele buitenspiegels leverbaar wordt. De auto wordt er 15 centimeter smaller van, het reduceert nog meer het windgeruis maar bovenal scheelt het natuurlijk luchtweerstand.

Veel voordeel

De virtuele buitenspiegels zijn straks een optie op de Audi e-tron. Standaard wordt de auto voorzien van reguliere buitenspiegels. Maar Audi zou Audi niet zijn als we ook deze buitenspiegels nog niet eerder in deze vorm zagen op een auto. Ze zijn rond, compact en lijken voort te komen uit de raamomlijsting. De kleine spiegelbehuizingen vormen samen met de zijruiten als het ware een diffuser. Die brengen de luchtweerstand opnieuw omlaag. “Voor een elektrische auto is het nog belangrijker om op elk gebied de efficiency te optimaliseren. Met onze oplossingen voor de buitenspiegels hebben we veel voordeel kunnen halen,” kijkt Moni Islam, Head of Aerodynamics van Audi AG trots terug.

Symbolische waarde

Moni Islam is kristalhelder in zijn antwoord op de vraag wat zijn favoriete aerodynamische feature is van de Audi e-tron: “Dat is de virtuele buitenspiegel. Afgezien van het feit dat het veel doet voor de aerodynamica van de auto en het niet eerder leverbaar was, heeft het ook een symbolische waarde. Het geeft aan dat we anders moeten aankijken tegen ontwikkeling van auto’s voor het elektrische tijdperk.”

Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat. Houd u vast: de Audi e-tron komt straks uit op een luchtweerstandscoefficient van 0,28. Dat is geen science fiction, dat is een belofte.