1300x551_1920x1080_DSC_8878_tonemapped.jpg

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Van PlayStation naar het circuit

Met de volledig elektrische conceptcar Audi e-tron Vision Gran Turismo wordt elektrisch racen op bijzondere wijze realiteit. Oorspronkelijk bestond dit model namelijk alleen virtueel, op de PlayStation 4. Nu is deze raceauto ook op echt asfalt aan te treffen, in het omlijstend programma van de Formule E.

00:00 | 00:00
 • 563x317_2048x1365_A1712167_large.jpg
  Unieke Audi racetaxi bij de Formule E

  “Elektrisch rijden wordt snel belangrijker”, aldus Peter Mertens, binnen de directie van AUDI AG verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen. “Daarom stapte Audi in 2017 als eerste Duitse fabrikant met een door de fabriek gesteund team in de Formule E. Wij beschouwen de racewereld als een laboratorium voor nieuwe ontwikkelingen, waardoor we onze expertise op het vlak van elektrisch rijden vergroten en we waardevolle ervaring opdoen door de zware condities in de autosport. Met de Audi e-tron Vision Gran Turismo racetaxi bieden we onze klanten en gasten een tastbare beleving op het gebied van elektrisch rijden aan. Deze auto is bij Formule E-races aanwezig, dus middenin grote steden.”

 • 563x317_2048x1365_A1713393_large.jpg
  Debuut in de eeuwige stad

  Klanten en gasten van Audi kunnen in de Audi e-tron Vision Gran Turismo
  stappen om de stadscircuits van de Formule E van dichtbij te beleven. De primeur werd aan Rome gegund, voor de Formule E-race van 14 april 2018.

In elf maanden bedacht en gebouwd

De Audi e-tron Vision Gran Turismo is letterlijk een unieke auto, want er is er maar één van. Die is in slechts elf maanden tijd ontwikkeld en gebouwd in de preproductielocatie van Audi. Als voorbeeld diende de gelijknamige digitale bolide uit Gran Turismo Sport op de PS4. Deze game is een van de populairste racegames ter wereld, waar miljoenen liefhebbers zich in uitleven.

Audi werkt al bijna twintig jaar samen met Sony en Polyphony Digital – de makers van Gran Turismo. De autodesigners van Audi presenteerden de Audi e-tron Vision Gran Turismo voor Vision Gran Turismo, waarmee vijftien jaar Gran Turismo werd gevierd. Ook vele andere automerken hebben virtuele grand tourers voor het festival ontworpen.
 • 563x317_au140639_large_kopie.jpg
  Elektrisch rijden + Audi = emotie

  Veel van die conceptcars zijn daarna in schaal 1:1 gemaakt en op autobeurzen getoond. De Audi e-tron Vision Gran Turismo is echter een ander verhaal, want deze bolide is de eerste die daadwerkelijk op circuits opduikt. Hoofontwerper Marc Lichte van Audi: “Daar zijn we heel trots op. Bij het ontwerpen van een virtueel model heb je veel meer vrijheid en doe je dingen die lastig in werkelijkheid te realiseren zijn. Toch wilden we meer dan slechts een goed gelijkende weergave, namelijk een echt rijdende auto. De Audi e-tron Vision Gran Turismo bewijst dat een elektrische Audi pure emotie biedt. Deze auto bevat diverse elementen uit onze nieuwe designtaal, zoals de Singleframe grille in carrosseriekleur die ook op onze nieuwe e-tron modellen zit.”

Designelementen van de beroemde Audi 90 quattro IMSA GTO

Audi heeft bewust designelementen overgenomen van de Audi 90 quattro IMSA GTO. Met die legendarische racebolide maakte het merk in 1989 indruk in de Noord-Amerikaanse IMSA-GTO raceserie. Achter het stuur zaten beroemde coureurs als Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl, Hurley Haywood en Scott Goodyear. Met zijn gewichtsbesparende constructie, quattro-aandrijving en krachtige vijfcilinder turbomotor was deze auto zijn tijd vooruit.

 • 563x317_2048x1365_DSC_8446.jpg
  0-100 km/h in minder dan 2,5 seconden

  Ook de Audi e-tron Vision Gran Turismo heeft permanente vierwielaandrijving, namelijk volledig elektrische e-tron quattro vierwielaandrijving met variabele regeling. De conceptcar heeft drie elektromotoren van elk 200 kW. Twee zitten er op de achteras en de derde is voorin te vinden. Veel componenten komen overeen met die in de Audi e-tron. Het systeemvermogen is 600 kW (815 pk). Dankzij het rijklaargewicht van 1.450 kg heeft deze elektrische raceauto een pk/kilo-verhouding van 1/1,78. Het wagengewicht is gelijkmatig over voor- en achteras verdeeld. De Audi e-tron Vision Gran Turismo accelereert in minder dan 2,5 seconden van 0 naar 100 km/h.

De futuristische racetaxi maakt in 2018 zijn opwachting bij alle Europese Formule E-races en diverse andere evenementen. Bestuurders zijn de Zwitser Rahel Frey (ex-DTM) en de Italiaan Dindo Capello (Le Mans-winnaar).

1920x1080_DSC_0390.jpg