Audi TTS Roadster quattro

quattro permanente vierwielaandrijving

De quattro permanente vierwielaandrijving voor de Audi TTS Roadster is van de grond af nieuw ontwikkeld. De elektrohydraulische lamellenkoppeling verdeelt het aandrijfkoppel over de voor- en achterwielen en houdt daarbij rekening met de rijomstandigheden, de grip op het wegdek en de rijstijl. Zowel het rijplezier als de veiligheid profiteren van deze aandrijflijn.

Met een sportieve rijstijl gaat er meer vermogen naar de achterwielen, waardoor de auto als op rails door bochten rijdt. Onder de juiste omstandigheden, bijvoorbeeld een nat wegdek of minder stroef asfalt, laat de achterkant zich gecontroleerd en veilig opzij zetten.

Deze permanente vierwielaandrijving is nu voor het eerst gekoppeld aan Audi drive select, waarmee diverse eigenschappen zijn te bepalen die de rijdynamiek beïnvloeden. De bestuurder heeft keuze uit vijf standen: comfort, auto, dynamic, efficiency en individual. Die instellingen hebben niet alleen effect op de standaardtechniek, zoals quattro permanente vierwielaandrijving en Audi magnetic ride, maar ook op opties zoals de 6-traps S tronic.

De regelunit houdt de rijomstandigheden en de grip voortdurend in de gaten. Afhankelijk van de gekozen instelling rijdt de TTS Roadster comfortabel, is hij vrij hard gedempt of kiest de auto een gulden middenweg. In dynamic mode komt de dynamische kant van deze bolide bij het snel nemen van bochten volledig tot zijn recht. De regelsystemen zorgen ervoor dat elk wiel afzonderlijk een zo goed mogelijk wegcontact onderhoudt, dat de carrosserie zo min mogelijk overhelt en dat de stuurinrichting vlot op input reageert.

Verbruiks- en emissiewaarden

Gemiddeld brandstofverbruik: 7,3–6,9 l/100 km
Gemiddelde CO2-emissie: 169–159 g/km

Het brandstofverbruik en de CO2-emissie alsmede afwijkingen van de vermelde waarden zijn niet alleen afhankelijk van de efficiency waarmee de auto de brandstof benut, maar ook van de rijstijl en andere niet-technische factoren. De vermelde waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-emissie gelden met de standaard velgen en banden. Deze waarden kunnen anders zijn met andere velg- en bandenmaten. CO2 is het drijfgas dat hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

De waarden zijn bepaald met de voorgeschreven meetmethode. De waarden hebben geen betrekking op één bepaalde auto en zijn ook niet gekoppeld aan ons aanbod, maar dienen alleen om een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende uitvoeringen.