Assistentiepakket City omvat geavanceerde rijhulpsystemen die met name in stadsverkeer meerwaarde bieden.

U krijgt technische ondersteuning bij het oprijden van drukke, onoverzichtelijke kruisingen. De auto waarschuwt voor verkeer in de dode hoek en voor voertuigen die dichterbij komen als u achteruitrijdt. Bij een dreigende aanrijding treden beschermingsmaatregelen in werking.

Het assistentiepakket City bestaat uit:

  • Kruispuntassistent
  • Lane change warning
  • Uitstapwaarschuwing
  • Rear cross-traffic assist
  • Audi pre sense rear
  • Audi pre sense side

De kruispuntassistent waarschuwt in onoverzichtelijke situaties voor naderend verkeer van opzij. De techniek detecteert op kruisingen en uitritten verkeer dat recht voor en opzij van de auto nadert. Deze ondersteuning is vooral prettig als u zelf de verkeerssituatie lastig kunt inschatten.

De kruispuntassistent is actief tot 30 km/h. Bij mogelijk gevaar van naderend verkeer komen er eerst een optische en akoestische waarschuwing. Bij uitblijvende reactie en een snelheid onder de 10 km/h volgt een remingreep. Als informatiebronnen dienen radarsensoren op de hoeken van de auto en, indien aanwezig, de omgevingscamera's.

Lane change warning waarschuwt voor voertuigen in de dode hoek. Twee radarsensoren detecteren achteropkomende voertuigen die dichterbij komen of die met dezelfde snelheid meerijden. Als de techniek op basis van het snelheidsverschil en de onderlinge afstand concludeert dat een inhaalmanoeuvre niet verstandig zou zijn, verschijnt een aanduiding in de linker of rechter buitenspiegel. Bij gebruik van de richtingaanwijzer weet de techniek dat de bestuurder toch van plan is om van rijstrook te veranderen en dan knipperen de leds enkele keren fel. In combinatie met lane departure warning stuurt de auto zelf tegen. Ook tijdens afslaan naar een andere weg kan dit systeem waarschuwen voor kritieke situaties.

De uitstapwaarschuwing waarschuwt in een stilstaande auto bij het openen van een portier voor een mogelijke botsing met gedetecteerd achteropkomend verkeer. Het systeem registreert met behulp van radarsensoren de ruimte achter en naast de auto. Herkend worden van achteren dichterbij komende bewegende objecten, zoals auto's. Als aan het portierhendel wordt getrokken en een als kritiek beoordeelde andere verkeersdeelnemer nadert, gaan de waarschuwingsstrip in het portier en de buitenspiegel-led aan de betroffen kant aan. Tegelijkertijd wordt het openen van het portier kort tegengehouden.

Rear cross-traffic assist waarschuwt bij achteruitrijden met maximaal 10 km/h voor botsgevaar met kruisend verkeer. Dit systeem registreert bij achteruit de weg opdraaien met behulp van de radarsensoren de ruimte achter en naast de auto. Herkend worden dichterbij komende bewegende objecten, zoals auto's. Het systeem informeert u optisch. Als een situatie als zeer kritiek word ingeschat, waarschuwt de auto met een alarmgeluid en een remactie.

Audi pre sense rear kan een dreigende aanrijding van achteren herkennen. Net als bij de andere assistentiesystemen in dit pakket werkt dit met behulp van twee radarsensoren aan de achterkant. Als de techniek alarm slaat, worden de veiligheidsgordels voorin en op de buitenste achterzitplaatsen preventief aangespannen. De stoelen worden in een optimale zitpositie gezet en ook sluiten de ramen en – indien aanwezig – het glazen panoramadak. De alarmknipperlichten gaan met een hoge frequentie aan, om nabije verkeersdeelnemers te waarschuwen. Ook inbegrepen is een functionaliteit die het draagcomfort van de veiligheidsgordel verbetert.

Audi pre sense side detecteert tot 60 km/h kruisend verkeer en voertuigen die van opzij komen. Het systeem gebruikt de data van de radar aan de voor- en achterkant en andere sensoren. Bij een dreigende aanrijding komt Audi pre sense side preventief in actie om de inzittenden te beschermen. De veiligheidsgordels voorin worden aangespannen en dankzij de combinatie met Audi pre sense rear ook de buitenste gordels achterin. Verder worden de stoelen in een optimale positie gezet, gaan ramen en panoramadak (indien aanwezig) dicht en knipperen de alarmknipperlichten extra snel om ander verkeer te waarschuwen.


Goed om te weten: deze systemen werken alleen binnen de technische mogelijkheden. Ze zijn er om u te ondersteunen. U blijft zelf verantwoordelijk, onder andere door goed op te letten in het verkeer.

De exacte kenmerken van alle systemen zijn mede afhankelijk van de autoconfiguratie.

Opm.: Alleen te bestellen i.c.m. assistentiepakket Parking met parkeerassistent plus.

De voordelen
  • Waarschuwing voor voertuigen die dwars op de autorichting rijden.
  • Waarschuwing voor verkeer in de dode hoek.
  • Waarschuwing in portier en buitenspiegel voor naderend verkeer tijdens uitstappen.
  • Preventieve maatregelen bij een dreigende botsing.