1300x551_X9A4627.jpg

Hij is er even niet.

Enkele vrije dagen, een tent, een Audi Q3 en op naar Lycië, waar de hoge toppen van de Taurus en de Egeïsche Zee wachten om ontdekt te worden. De outdoorproducten uit de Audi lifestylecollectie komen dan goed van pas.

750x410_X9A5379.jpg
Even geen stress meer en een paar dagen zonder agenda doorbrengen. Nu is het tijd om tot rust te komen, buiten te zijn en te kiezen welke route het moet worden. De tent komt daar te staan waar de zonsondergang het mooiste is. De behoefte aan innerlijke verdieping en de nabijheid van de natuur brengt jaarlijks zo’n tweehonderdduizend mensen op de been om de Sint Jacobsroute te volgen. Wie de drukte op de platgetreden paden wil vermijden en liever aan zelfreflectie doet in ongerepte natuur, bij aangename temperaturen en met een avontuurlijk randje, die moet eens de Lycische Weg lopen. Deze geldt als de mooiste langeafstandswandeling langs de Middellandse Zee. De bijna 500 kilometer lange Turkse route gaat van Antalya door het Taurusgebergte langs de Middellandse Zeekust naar de prachtstranden van Fethiye.

Over oude ezelssporen, door donkere cederbossen, langs antieke ruïnes en altijd is daar de majestueuze Tahtali, waarvan de top tot juni met sneeuw is bedekt. Het wandelpad stamt uit de Oudheid, toen grote delen ervan een handelsroute waren voor kameelkaravanen. Een ervaren wandelaar doet er 25 dagen over. De hedendaagse versie is een idee van de Britse Kate Clow. Als een ware pionier zette zij in 1999 de route uit en bepijlde deze voor iedereen die na haar kwam. De Lycische Weg is ook goed te gebruiken als inspiratiebron voor een bijzondere, door toeval en tips bepaalde rit door een eeuwenoud cultuurlandschap. Er zijn amper toeristen te bekennen. Natuur is er in overvloed. Goede kaarten van het gebied zijn er vrijwel niet en ook een navigatiehulp is hier niet van elke plaats en weg op de hoogte. Gelukkig zijn er de vriendelijke bewoners die wandelaars en andere reizigers met brede armgebaren door het ruwe terrein loodsen. Dat je dan vervolgens ergens anders uitkomt dan je in gedachten had, is voor de ware liefhebber een uitkomst.
750x410_80H4462.jpg
De parttime avonturier heeft een compacte, sterke en wendbare auto nodig, die opgewassen is tegen berghellingen en dol is op haarspeldbochten. Een auto die hoger op de wielen staat en stevig genoeg is om ook onverharde wegen aan te kunnen. De wielophanging moet stoïcijns reageren op diepe moddersporen en plots opdoemende gaten. Binnenin is voldoende ruimte fijn voor alle bagage en een outdooruitrusting. Kortom, de kenner kiest dan voor de Audi Q3 2.0 TDI quattro met op het dak een imperiaal van geanodiseerd aluminium. Er gaat immers veel mee. Behalve wandelspullen ook een mountainbike, want thuis zijn er alleen maar beborde routes en fietsverboden. En vergeet de tent niet, om heerlijk te slapen in fris ruikende bossen.

Na zes dagen is de Audi Q3 een vertrouwde bondgenoot geworden. Hij voelde zich duidelijk thuis op de kronkelige kustwegen door de bergen. Glooiende en scherpe bochten nam hij met plezier. Boswegen en de stukken van de Lycische Weg die voor auto’s begaanbaar zijn vergden extra concentratie, maar ook daar hebben mens en machine zich dapper geweerd. De buitenspiegel had een dubbelfunctie als scheerspiegel en het BOSE surround soundsysteem leverde de soundtracks bij de schitterende beelden. Menigmaal vielen bewonderende blikken hem ten deel. De eerste nacht stond hij naast een pension, waar de gastvrouw hem volgens oude Turkse gewoonte uitgeleide deed door water op de weg te sprenkelen. Dat brengt de reiziger geluk. Dat gaat dan mooi samen met het stressverlagend effect van een week lang Audi Q3 2.0 TDI quattro rijden.
750x410_X9A5124.jpg