1300x551_7-Gang-Stronic.jpg

S tronic

De S tronic combineert de efficiency en sportiviteit van een conventionele handgeschakelde versnellingsbak met het comfort van een moderne automaat. Deze versnellingsbak met dubbele koppeling maakt sneller schakelen mogelijk en dat vrijwel zonder voelbare trekkrachtonderbreking. De auto accelereert harmonieus en dynamisch.

De 7-traps S tronic bestaat uit twee lamellenkoppelingen en twee deeltransmissies. Beide zijn permanent actief, maar er is er maar één met de motor verbonden. Accelereert de auto in III, dan is in de tweede deeltransmissie IV alvast ingelegd. Tijdens het schakelen ontkoppelt de eerste koppeling en maakt de tweede juist contact. Schakelen kost slechts enkele honderdste seconden en gebeurt vrijwel zonder onderbreking van de trekkracht. Zo snel en vloeiend, dat het amper merkbaar is.

Als bijzonderheid heeft de 7-traps S tronic twee gescheiden oliehuishoudingen. Eén is er voor de dubbele koppeling, de mechatronicamodule en de oliepomp, de andere voor de smering van de tandwielen, het middendifferentieel en het voorwieldifferentieel. Hierdoor zijn geen compromissen nodig op het gebied van smering en dat is optimaal voor alle componenten.
00:00 | 00:00

De S tronic combineert de efficiency en sportiviteit van een conventionele handgeschakelde versnellingsbak met het comfort van een moderne automaat

De 7-traps S tronic laat de keuze voor zelf of automatisch schakelen aan de bestuurder. In de handmatige stand beïnvloedt hij of zij zelf de schakelmomenten met behulp van de schakelpaddels aan het stuurwiel of door het aantikken van de transmissiehendel. In de automatische modus is de schakelkarakteristiek van de transmissie te veranderen met behulp van de programma’s Drive (D) en Sport (S). In combinatie met het in veel modellen leverbare Audi drive select is er bovendien een efficiencystand. Dan gebruikt de versnellingsbak een ander schakelprogramma, dat uitgaat van energiebesparing. Als de bestuurder bijvoorbeeld het gas loslaat, rijdt de auto in de efficiencystand automatisch verder in de vrijloopmodus. Dit houdt in dat de auto zonder remmende werking van de motor doorrolt.

Behalve dynamisch is de S tronic ook efficiënt. Deze versnellingsbak draagt bij aan een lager verbruik en een geringere uitstoot.

De wereld van quattro 320x160-quattro.jpg

Ontdek de wereld van quattro en ervaar de unieke technologie.