1300x551_AU_01_Highres_layered_011013.jpg

Audi ultra

Onder de vlag van Audi ultra zijn alle efficiencytechnologieën van Audi gebundeld die gericht zijn op geringere CO2-emissies en verdere verlaging van het brandstofverbruik. Het gaat om verbeteringen op diverse terreinen, waarbij voornamelijk grote stappen zijn gezet op het vlak van gewichtsreductie en conventionele aandrijflijnen.

Moderne auto’s moeten aan eisen voldoen die niet met elkaar in overeenstemming lijken. Enerzijds moeten ze uitblinken wat betreft prestaties en comfort en anderzijds op het vlak van zuinigheid en efficiency. Audi ultra brengt deze uitersten bij elkaar. Wij nemen elk onderdeel onder de loep. De eis: het moet zeer goed aan de taak voldoen en zo weinig mogelijk wegen. Het resultaat: een doordachte materiaalmix die zelfs de inzet van kleinere motoren toelaat. Die kunnen een lichtere auto immers net zo vlot maken als voorheen grotere motoren.
750x410_audi_ultra.jpg

Zo leveren alle TDI- en TFSI-krachtbronnen met Audi ultra meer vermogen per cilinderinhoud. Daardoor zijn ze efficiënter dan gelijkwaardige motoren van eerdere bouwjaren. Zowel brandstofverbruik als CO2-uitstoot gaan omlaag.

Maar er is meer te melden over verbetering van de efficiency, bijvoorbeeld over recuperatie. Dit betekent dat de auto de bewegingsenergie die beschikbaar is tijdens uitrollen en afremmen opvangt door de dynamospanning te verhogen. Aldus ontstaat bruikbare elektrische energie die tijdelijk in de accu terechtkomt. In de eropvolgende rijfase, bijvoorbeeld accelereren of constant rijden, komt deze stroom van pas. De dynamo hoeft dan minder hard te werken en dat scheelt tot drie procent energie en ook CO2-uitstoot. Audi gebruikt deze technologie al in veel modellen. Er wordt zelfs vrijwel geen brandstof verbruikt als de auto stilstaat en de bestuurder het koppelingspedaal laat opkomen. Dat kan voor een rood verkeerslicht of in de file. Het start-stopsysteem schakelt dan de motor uit. Bij het intrappen van de koppeling slaat de motor weer aan.

Voorsprong door techniek 05_Connect.jpg

Voorsprong door techniek, daar staan wij voor. Maar we hebben nog veel meer te bieden. Ervaar zelf wat Audi allemaal in huis heeft.