Audi en het EU-bandenlabel

Audi | EU-bandenlabel | Audi Nederland

Informatie over het EU-bandenlabel

Bij alle banden hoort een EU-bandenlabel. Dit vermeldt volgens een standaardnorm drie belangrijke bandeigenschappen: de rolweerstand, geluidsproductie en grip op een natte weg.

De Europese Unie wil met het label de verkeersveiligheid verbeteren alsmede de economische en ecologische efficiency van banden verhogen. Het EU-bandenlabel zorgt voor een standaardnorm voor drie belangrijke bandeigenschappen: de rolweerstand, geluidsproductie en grip op een natte weg.
256x144_kraftstoffeffizienz.jpg

Brandstofefficiency

Het symbool met de pomp geeft de efficiencyklasse weer. Deze wordt berekend aan de hand van de rolweerstand. Een lagere rolweerstand scheelt brandstof en dus ook CO₂. De indeling loopt van A (groen) tot en met G (rood).
256x144_rollgeraeusch.jpg

Extern afrolgeluid

Het symbool met de luidspreker geeft het geluidsniveau weer (het geluid buiten de auto van de band die over de weg rolt). Dit geluid is onderdeel van de totale geluidsproductie van een auto en beïnvloedt zowel het rijcomfort als de invloed op het milieu. Hoe meer zwarte geluidsgolven het symbool toont, hoe luider een band is.
256x144_nasshaftung.jpg

Grip op nat wegdek

Het symbool met de regenwolk duidt op de bandeigenschappen op een natte weg. De prestaties in nat weer zijn van invloed op de veiligheid. De indeling loopt van A tot en met G, waarbij D en G niet worden toegekend.

Meer informatie

Uw Audi dealer geeft u graag meer informatie over het EU-bandenlabel.
Tips op basis van EU-verordening 1222/2009

De daadwerkelijke brandstofbesparing en de verkeersveiligheid zijn in hoge mate afhankelijk van de eigen rijstijl. Hou daarbij rekening met het volgende:
- met een zuinige rijstijl daalt het brandstofverbruik aanzienlijk;
- controleer regelmatig de bandenspanning voor meer grip op een natte weg en om zuiniger te rijden;
- hou altijd voldoende remafstand.

Website van de Europese Commissie

Meer informatie over de achtergronden van en richtlijnen voor het EU-bandenlabel staat op een webpagina in het Duits, Engels en Frans van de Europese Commissie.