Elektrische auto opladen: thuis en onderweg > Elektrische auto’s van Audi > Home > Audi Nederland
Elektrische auto opladen

Elektrische auto opladen:
van tanken naar opladen

Bij elektrisch rijden hoort een goede infrastructuur aan laadpalen. Met de Audi e-tron in combinatie met Shuttel heeft u toegang tot een Europees netwerk van meer dan 65.000 laadpunten. Hoe werkt het opladen van een elektrische auto precies? Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto? We vertellen u over de gemakken van het opladen van een elektrische auto, zowel thuis als onderweg. Hierdoor heeft u geen zorgen over ‘range anxiety’.

Hoe werkt elektrisch laden?

Een elektrische auto wordt opgeladen aan een laadpaal via een kabel. Om gebruik te kunnen maken van een laadpaal thuis of onderweg heeft u een laadpas nodig. Met deze laadpas kunt u uw auto identificeren bij uw eigen laadpaal en publieke laadpalen. Bij de publieke laadpalen werkt de laadpas daarnaast ook als betaalpas.

Hoe werk elektrisch laden?

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

De laadtijd van een elektrische auto hangt af van een aantal factoren:

> De maximale accucapaciteit in kWh
> De hoeveelheid overgebleven energie in de accu
> De laadsnelheid van de auto
> De laadsnelheid van de oplaadpaal

Het is aangeraden om bij het opladen van een elektrische auto altijd gebruik te maken van een laadpaal in plaats van een normaal stopcontact. Dit is namelijk de meest veilige methode en op deze wijze maakt u efficiënt gebruik van het vermogen van de auto en de energiebron. Een elektrische auto kan zich aan een laadpaal al binnen 4-8 uur volledig opladen.

Bij het maken van een lange rit kunt u onderweg gebruik maken van snellaadpalen. Aan een snellaadpaal is de accu al binnen een 30 minuten voor 80% opgeladen.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Een elektrische auto kan zowel thuis, bij uw werk of onderweg worden opgeladen. Thuis laden is mogelijk als u beschikt over een eigen parkeerplek. Denk hierbij aan een carport, oprit of garage. Als u deze mogelijkheid niet hebt, kunt u eventueel een laadpaal bij een parkeerplaats in een openbare ruimte laten plaatsen. Hiervoor dient u eerst een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Als zij vervolgens akkoord geven, kan de laadpaal op een openbare parkeerplek dichtbij uw huis geïnstalleerd worden.

De accu van uw elektrische auto kunt u ook onderweg opladen. Door het invoeren van de route in het navigatiesysteem berekent de e-tron automatisch de route waarbij deze rekening houdt met de laadpunten. Per gemeente kan het aantal openbare oplaadpunten verschillen. Als u wilt weten waar u onderweg kunt opladen, bekijk dan de e-tron charging service map. Hier ziet u zowel lokaal als globaal waar u kunt opladen en of de oplaadpunten vrij of bezet zijn.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?
  • Kosten-elektrisch-rijden-1920x1080.jpg
    De range anxiety is voorbij.

    U kunt altijd bij een van de meer dan 65.000 laadpunten binnen Europa uw elektrische auto opladen. Door recuperatie, het laadnetwerk en de slimme technologie in de Audi e-tron, is opladen iets heel eenvoudigs geworden. Zo kunt u zich focussen op het rijplezier en onbezorgd naar uw bestemming rijden. Wij ontnemen de zorgen. Range anxiety is voorbij.