Wegenbelasting voor elektrische auto’s | Audi Nederland > Kosten elektrisch rijden | Audi Nederland > Elektrische auto’s van Audi > Home > Audi Nederland
Wegenbelasting

Wegenbelasting

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

In 2018 heeft het kabinet doorgevoerd dat volledig elektrische auto’s geen wegenbelasting hoeven te betalen. Daarnaast profiteert u ook van de vrijstelling van registratiebelasting. Naar verwachting blijven deze voordelen tot en met 2020 bestaan. Hiermee wil het kabinet elektrisch rijden stimuleren.

Vrijstelling van wegenbelasting

Wegenbelasting (mrb) is de belasting op het bezit van een auto, motor of vrachtwagen. Vrijstelling van mrb geldt niet voor alle elektrische auto’s. U krijgt hier alleen vrijstelling voor als de EV volledig elektrisch is met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer. Voor plug-in hybrides met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer betaald u een halftarief.

Vrijstelling van wegenbelasting
Vrijstelling van registratiebelasting

Vrijstelling van registratiebelasting

Registratiebelasting (bpm) is de belasting van (bestel)auto’s en motorrijwielen bij koop of import. Ook hier geldt de vrijstelling als de EV volledig elektrisch is. Plug-in hybrides hebben een eigen bpm-tarief. Dit tarief is afhankelijk van de CO2-uitstoot per kilometer en de verbrandingsmotor. Bij een verbrandingsmotor van diesel, is de dieseltoeslag van toepassing.

Vrijstelling en fiscale voordelen na 2020

Vrijstelling en fiscale voordelen na 2020

Wat gebeurt er met de wegenbelasting en registratiebelasting van een elektrische auto na 2020? Dat is nog de vraag. Het kabinet en de belangenorganisaties zijn over deze punten nog in overleg. Er is een kans dat de vrijstelling doorgezet wordt tot en met 2025, hierna wordt er een eenmalig bedrag van €350 voor de bpm berekend. Verder gaan volledig elektrische rijders vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen.

 • Subsidie op elektrische auto’s

  Verder krijgen particulieren vanaf 2021 een subsidie van €6.000 bij aanschaf van een elektrische auto. Deze wordt door de jaren heen stapsgewijs afgebouwd tot €2.200. Zakelijke rijders krijgen vanaf 2021 een aanschafsubsidie van €3.430, die tot 2024 terugloopt naar €1.830.

  Lees meer over subsidies op elektrische auto’s
 • Bijtelling op elektrische auto’s

  Wanneer u privé een elektrische auto aanschaft, profiteert u van een lage bijtelling van 4%. Dit hangt van een aantal zaken af zoals:
  • Het soort auto
  • De nieuwwaarde van de auto
  • De datum waarop de auto voor het eerst in gebruik wordt genomen en een kenteken heeft gekregen (DET)

  Lees meer over de bijtelling op elektrische auto’s

Wilt u op de hoogte blijven van de voordelen van elektrisch rijden en Audi’s nieuwste modellen?
Schrijf u dan in voor de Zero Nieuwsbrief.