Kosten elektrisch rijden | Audi Nederland > Elektrische auto’s van Audi > Home > Audi Nederland
Kosten elektrisch rijden

Wat kost elektrisch rijden?

De elektrische auto wint steeds meer aan populariteit en is niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Overweegt u ook om elektrisch te gaan rijden? Dan is het handig om te weten wat dit kost.
Denk bijvoorbeeld aan de aanschafprijs, de onderhoudskosten, energiekosten maar ook de fiscale voordelen vormen de totale prijs.

Aanschafprijs elektrische auto

De prijs van het aanschaffen van een elektrische auto valt gemiddeld hoger uit dan een auto met een brandstofmotor. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste ontstaat de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s doordat dit type auto’s nog niet zo massaal geproduceerd wordt zoals reguliere brandstofauto’s. Ten tweede is de aanschafprijs momenteel hoger vanwege de batterij in elektrische auto’s. De productiekosten van de batterijen is de laatste jaren echter steeds lager geworden, hierdoor zal de prijs van een accu naar verwachting de komende jaren ook verder zakken.

Aanschafprijs elektrische auto
Onderhoudskosten

Onderhoudskosten

Een elektrische auto is voordelig in gebruik doordat deze minder onderhoud nodig heeft. De onderhoudskosten zijn lager, omdat een elektromotor minder complex is dan een verbrandingsmotor. Dit komt doordat er minder (bewegende) onderdelen in een elektrische auto zitten en er minder sprake van slijtage is. Er zijn daarnaast geen filters aanwezig die vervangen moeten worden en er is geen olie die ververst moet worden.

Bij een vooruitstrevende auto hoort vooruitstrevende service. Daarom is de e-tron standaard voorzien van Audi e-care: een uitgebreid servicepakket dat ervoor zorgt dat u altijd en overal zorgeloos elektrisch kunt rijden.

Meer over Audi e-care
Energiekosten

Energiekosten

De prijzen van benzine en diesel staan niet vast en zijn daarom lastig te voorspellen. De prijs voor thuis elektrisch laden blijft daarentegen nagenoeg hetzelfde. De verwachte gemiddelde stroomprijs in 2021 is €0,23 per KWh. U laadt de auto daardoor op tegen het normale energietarief en bent goedkoper uit dan wanneer u gebruik maakt van een openbare laadpaal. Het tarief ligt daar tussen de €0,30 tot €0,59 per kWh. De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van de volgende aspecten:

  • Welk soort auto u heeft
  • Welke laadpaal u gebruikt
  • Uw eigen energietarief
Meer over opladen
Fiscale voordelen

Fiscale voordelen

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen op onderhoudskosten en brandstofkosten, maar u profiteert ook van belastingvoordelen en subsidies. Profiteer van de volgende voordelen:

  • Geen aanschafbelasting (BPM)
  • Geen wegenbelasting (MRB)
  • Lage bijtelling van 16% tot € 35.000
  • Verlaagd belastingtarief laadpalen
Lees meer over de fiscale voordelen