Kosten elektrisch rijden | Audi Nederland > Elektrische auto’s van Audi > Home > Audi Nederland
Kosten elektrisch rijden

Wat kost elektrisch rijden?

De elektrische auto wint steeds meer aan populariteit. In 2018 zijn er een recordaantal elektrische auto’s verkocht, namelijk 24.024 nieuwe registraties. Dat is een stijging van 200% ten opzichte van 2017. Overweegt u ook om elektrisch te gaan rijden? Dan is het handig om te weten wat dit kost. De aanschafprijs, de onderhoudskosten, energiekosten en fiscale voordelen vormen de totale prijs. Bent u benieuwd hoe deze kosten tegen elkaar opwegen? Wij vertellen u er meer over!

Aanschafprijs elektrische auto

De prijs van het aanschaffen van een elektrische auto valt gemiddeld hoger uit dan een auto met een brandstofmotor. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste ontstaat de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s doordat dit type auto’s nog niet zo massaal geproduceerd wordt als reguliere brandstofauto’s. Ten tweede is de aanschafprijs momenteel hoger, vanwege de batterij in elektrische auto’s. Dit is het duurste onderdeel. Echter kosten batterijen de laatste jaren steeds minder en daalt de prijs van een accu naar verwachting de komende jaren nog verder. Daarbij krijgen particulieren van de Rijksoverheid en de Mobiliteitstafel naar verwachting een subsidie van € 6.000 op de aanschaf van een volledig elektrische auto. Deze subsidie zou vanaf 2021 moeten gaan gelden.

Aanschafprijs elektrische auto
Onderhoudskosten

Onderhoudskosten

Een elektrische auto is voordelig in gebruik, omdat deze minder onderhoud nodig heeft. De onderhoudskosten zijn lager, omdat een elektromotor minder complex is dan een verbrandingsmotor. Dit komt doordat er minder (bewegende) onderdelen in een elektrische auto zitten, waardoor er minder sprake van slijtage is. Er zijn daarnaast geen filters aanwezig die vervangen moeten worden en er is geen olie die ververst moet worden. De Audi e-tron is standaard voorzien van de bijpassende onderhoudsservice: Audi e-care.

Meer over Audi e-care
Energiekosten

Energiekosten

De prijzen van benzine en diesel staan niet vast en zijn daarom lastig te voorspellen. De prijs voor elektriciteit thuis blijft daarentegen nagenoeg hetzelfde. De verwachte gemiddelde stroomprijs in 2019 is €0,23 per KWh. U laadt de auto daardoor op tegen het normale energietarief en bent goedkoper uit dan wanneer u gebruik maakt van een openbare laadpaal. Het tarief ligt daar tussen de €0,30 tot €0,59 per kWh. De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van de volgende aspecten:

  • Welk soort auto u heeft
  • Welke laadpaal u gebruikt
  • Uw eigen energietarief
Meer over Audi e-care

Voor de Audi e-tron geldt gemiddeld het volgende energieverbruik:
Stroomverbruik in kWh/100 km: 23,7 - 26,6 (WLTP); 23,7 - 24,6 (NEDC)

Fiscale voordelen

Fiscale voordelen

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen op onderhoudskosten en brandstofkosten, maar u profiteert ook van belastingvoordelen en subsidies. Profiteer van de volgende voordelen:

  • Geen aanschafbelasting (BPM)
  • Geen wegenbelasting (MRB)
  • Lage bijtelling van 4% tot € 50.000
  • Verlaagd belastingtarief laadpalen
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Investeringskosten afschrijven (Vamil)
  • € 6.000 aanschafsubsidie vanaf 2021 (onder voorbehoud)