Exterieur > Audi exclusive > Home > Audi Nederland
Exterieur

Exterieur

De wereld is kleurrijk

Kies uw favoriete lakkleur uit meer dan vijftig Audi exclusive-tinten. Ze zijn allemaal bijzonder. De kwaliteitseisen zijn uiterst streng – van het mengproces tot aan het aanbrengen van de diverse laklagen. Zo geniet u lang van uw lievelingstint.

Individuele lakkleuren

Hoe ontstaat uw individuele kleur?

Uw gewenste kleur ontstaat uit een mix van organische en anorganische pigmenten. Organische pigmentstoffen laten de kleuren schitteren en anorganisch pigment is goed bestand tegen veroudering. Dit samenspel garandeert dat uw carrosserietint langdurig zijn kleurenintensiteit behoudt. Het pigment van de basiskleur wordt daarna per tint aan een bindmiddel toegevoegd. Aldus ontstaat per kleur een verfpasta. Het mengen van de diverse kleurpigmentpasta’s levert de definitieve lakkleur op.

Door metaaldeeltjes aan de lak toe te voegen, ontstaat het fascinerende effect van metallic lakken. De deeltjes zijn meestal van aluminium, maar ook messing wordt gebruikt. Om ze intact te laten, is tijdens het lakprocedé bijzondere aandacht nodig.

Opnieuw een bewijs voor de nauwkeurige werkwijze die vanzelfsprekend is voor Audi exclusive.

Audi exclusive lakproces

Uit hoeveel lagen bestaat de lak op een Audi?

De lak op een Audi is niet dikker dan een mensenhaar, maar bestaat toch uit vier lagen. Matte lakken tellen zelfs zes lagen. Daarin weerspiegelt niet alleen een eigen karakter, maar uw Audi is er ook zo goed mogelijk mee beschermd tegen milieu-invloeden en slijtage.

De grondverf beschermt de carrosserie tegen roest en andere verouderingen. Door het koetswerk in een verfbad onder te dompelen, komt de primerlaag ook in alle holle ruimtes en wordt geen millimeter overgeslagen. Daarna droogt de carrosserie gedurende 45 minuten bij een temperatuur van 180 °C.

Na het uitharden volgt een reinigingssessie met de veren van een emoe. Met draaiende bewegingen wordt zo nauwkeurig elk stofdeeltje verwijderd.

Audi exclusive lakkleuren

Een deklaag werkt daarna zelfs de kleinste oneffenheden weg. Deze verf is elastisch, waardoor de autolak beter bestand is tegen bijvoorbeeld steenslag.

De derde laag zorgt pas voor de gewenste kleur die u tijdens het samenstellen van uw auto heeft uitgezocht. Deze basislak wordt met zeer snel ronddraaiende verstuivers op uw Audi aangebracht. De extreem fijne verfnevel bestaat uit kleine druppeltjes. Daarmee is de lak gelijkmatig en effectief over de carrosserie te verdelen. Andere delen, zoals de spiegelkappen en tankklep, worden handmatig met een spuitpistool gespoten.

Tot slot komt er een vierde laag bovenop in de vorm van een heldere lak. Bij een temperatuur van 140 °C duurt het uitharden maar een half uur. Deze coating beschermt tegen uv-licht, veroudering en milieu-invloeden, maar ook tegen vogelpoep en boomhars. De coating geeft glans en creëert kleurdiepte. Zo geniet u zo lang mogelijk van uw lievelingstint.

Na het drogen wordt de carrosserie nog een keer gecontroleerd en volgt de montage van de in carrosseriekleur gespoten onderdelen. Als dan ook de Audi-ringen op hun plek zitten, gaat uw auto op weg naar de volgende fase in het fabricageproces.

  • Audi exclusive studio

    In de Audi exclusive studio in het Audi Forum Neckarsulm (Duitsland) worden dromen werkelijkheid. Breng met schitterende kleuren en materialen uw autowensen in vervulling – van sportief tot elegant.

    Meer informatie