TFSI-motor Audi RS 6 Avant Audi Nederland Pon

De TFSI-motor van de Audi RS 6 Avant

De 412 kW (560 pk) sterke 4.0 V8 TFSI-motor van de Audi RS 6 Avant is in staat om deze ultrasnelle stationcar in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/h te brengen. Het spreekt voor zich dat deze sportieve bolide zijn krachten optimaal gebruikt. Dichterbij kan een pure racebeleving niet komen.

Audi cylinder on demand zorgt ervoor dat vier van de acht cilinders niet meedoen als de motor in het deellastgebied draait en ook de overige omstandigheden gunstig zijn voor uitschakeling. Dit werkt als volgt: het Audi valvelift system sluit van beide cilinderbanken de in- en uitlaatkleppen van twee cilinders. Van die cilinders stoppen ook de inspuiting en ontsteking. Er stroomt geen lucht naartoe en er wordt geen brandstof ingespoten. Dat pakt gunstig uit voor de verbruiks- en emissiewaarden.

Ook een start-stopsysteem en terugwinning van remenergie zijn aanwezig bij de 4.0 V8 TFSI.

Al die aandacht voor het milieu laat onverlet dat de Audi RS 6 Avant bij elk toerental uiterst spontaan reageert en buitengewoon kwistig is met paardenkrachten en Newtonmeters.

De transmissie is een 8-traps tiptronic. Dat is de perfecte versnellingsbak voor dit topmodel van de A6-reeks, want deze bak schakelt snel en effectief. Het dynamisch schakelprogramma (DSP) zorgt ervoor dat de schakelmomenten bij optimale toerentallen verlopen, waardoor er vrijwel geen terugval is van de trekkracht. Voor een extra dynamische rijstijl zit er nog een sportstand in de tiptronic en vanzelfsprekend is ook handmatige bediening mogelijk.

750x420_ATEC_140422_Text.jpg
De vermogensgrafiek van de Audi RS 6 Avant

Dit is geen koppelkromme, maar een koppelplateau. Maximaal is 700 Nm beschikbaar. De topsnelheid van de Audi RS 6 Avant is elektronisch begrensd op 250 km/h, maar op verzoek zijn ook 280 km/h en zelfs 305 km/h mogelijk.

00:00 | 00:00

Audi RS 6 motorgeluid en 360-graden-weergave